Current Affairs Quiz – March 26 2019

Current Affairs Quiz – March 26 2019


1. Rear Admiral________-has assumed the charge as the Flag Officer Commanding Maharashtra Naval Area .
a)Sunil Lanba
b)R. Hari Kumar
c)Rajesh Pendharkar
d)G. Ashok Kumar

Click here to View Answer
Answer c)Rajesh Pendharkar . Rear Admiral Rajesh Pendharkar, VSM has assumed the charge as the Flag Officer Commanding Maharashtra Naval Area . An alumnus of the National Defence Academy, he was commissioned into the Indian Navy in Jan 1987 and is an Anti-Submarine Warfare specialist.

2. __________- at Langkawi, Malaysia to Participate in LIMA-19.
a)INS Vikrant
b)INS Tarangini
c)INS Kadmatt
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)INS Kadmatt. Indian Navy’s frontline ASW corvette, INS Kadmatt arrived at Langkawi, Malaysia on a seven days official visit. The ship is scheduled to participate in the 15th edition of Langkawi International Maritime and Aerospace Exhibition, LIMA-19 during the visit.

3. __________ was honoured with Croatia’s highest civilian award the Grand Order of the King of Tomislav.
a)Narendra Modi
b)Manmohan Singh
c)Arun Jaitley
d)Ram Nath Kovind

Click here to View Answer
Answer d)Ram Nath Kovind. President Ram Nath Kovind was honoured with Croatia’s highest civilian award the Grand Order of the King of Tomislav. Kovind is in the European country as part of his eight-day three-nation visit to Croatia, Bolivia and Chile to further strengthen bilateral ties between India and the three countries.

4. Indian Space Research Organisation (ISRO) will launch ___________- including the primary payload EMISAT, on the first of April.
a)40 satellites
b)25 satellites
c)20 satellites
d)29 satellites

Click here to View Answer
Answer d)29 satellites. Indian Space Research Organisation (ISRO) will launch 29 satellites including the primary payload EMISAT, on the first of April. Polar Satellite Launch Vehicle, PSLV-C45 will take off from Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota tentatively at 9:30 AM carrying the satellites onboard.

5. Chief of Naval Staff Admiral _________ inaugurated the Indian Navy’s Nuclear, Biological and Chemical Training Facility (NBCTF) at INS Shivaji in Lonavala .
a)G. Ashok Kumar
b)R. Hari Kumar
c)Rajesh Pendharkar
d)Sunil Lanba

Click here to View Answer
Answer d)Sunil Lanba. Chief of Naval Staff Admiral Sunil Lanba inaugurated the Indian Navy’s Nuclear, Biological and Chemical Training Facility (NBCTF) at INS Shivaji in Lonavala .

6. Vice President M Venkaiah Naidu will attend the 16th Convocation of Indira Gandhi Institute of Development Research in_______.
a)Goa
b)Pune
c)Delhi
d)Mumbai

Click here to View Answer
Answer d)Mumbai. Vice President M Venkaiah Naidu will attend the 16th Convocation of Indira Gandhi Institute of Development Research in Mumbai.

7. RBI appoints five-member committee to deepen digital payments, under the chairmanship of __________.
a)Nandan Nilekani
b)Arun Jaitley
c)Amitabh Kant
d)Rajeev kumar

Click here to View Answer
Answer a)Nandan Nilekani. Reserve Bank of India (RBI) Governor Shaktikanta Das has said that the central bank of the country has appointed 5-member committee under the chairmanship of Nandan Nilekani to further deepen digital payments and enhance financial inclusion through Fintech. He said, the RBI has requested the committee to give recommendations in 3 months in this regard.

8. The joint training exercise MITRASHAKTI – VI between Indian and ___________ Army is being held at Diyatalawa in Sri Lanka.
a)Russia
b)Sri Lanka
c)France
d)Nepal

Click here to View Answer
Answer b)Sri Lanka. The joint training exercise MITRASHAKTI – VI between Indian and Sri Lanka Army is being held from today at Diyatalawa in Sri Lanka.

9.The RBI has slapped a penalty of Rs 2 crore on ________- for non-compliance of regulatory directions with regard to SWIFT operations.
a)BOM
b)PNB
c)SBI
d)BOB

Click here to View Answer
Answer b)PNB. The Reserve Bank of India has slapped a penalty of Rs 2 crore on Punjab National Bank for non-compliance of regulatory directions with regard to SWIFT operations.

10. Actress-wrestler ___________- has announced her retirement from the WWE.
a)John Cena
b)Jinder Mahal
c)Ric Flair
d)Nikki Bella

Click here to View Answer
Answer d)Nikki Bella. Actress-wrestler Nikki Bella has announced her retirement from the WWE. On the show “Total Bellas”, Bella announced her decision saying she wanted to explore some new arena in her life.

11. China, the US and India together accounted for nearly _________– of the rise in energy demand.
a)60 per cent
b)75 per cent
c)80 per cent
d)70 per cent

Click here to View Answer
Answer d)70 per cent. China, the US and India together accounted for nearly 70 per cent of the rise in energy demand, even as such demand worldwide grew by 2.3 per cent last year, at its fastest pace this decade, the International Energy Agency (IEA) said .

12. Noted folk artist, music director and writer __________–Devi died at Houston in the U.S. at the age of 99.
a)Denise DuBarry
b)Vinjamuri Anasuya
c)Marian Cebulski
d)C. S. Shivalli

Click here to View Answer
Answer b)Vinjamuri Anasuya .Noted folk artist, music director and writer Vinjamuri Anasuya Devi died at Houston in the U.S. at the age of 99. A recipient of Kala Prapoorna award, she got her first gramophone record at the age of 8 years.

13. Private sector lender __________opened its 4,000th branch at EON, Kharadi, in Pune.
a)ICICI Bank
b)YES Bank
c)Axis Bank
d)Dena Bank

Click here to View Answer
Answer c)Axis Bank . Private sector lender Axis Bank opened its 4,000th branch at EON, Kharadi, in Pune. The new branch was inaugurated by Amitabh Chaudhry, Managing Director and CEO, Axis Bank, and Ravi Narayanan, President and Head Branch Banking, Axis Bank.

14. A science teacher from rural Kenya ___________ has been crowned the world’s best teacher and awarded a $1m prize.
a)Peter Tabichi
b)Leeladhar Jagudi
c)Marcelo Gleiser
d)Irfan Ramzan Sheikh

Click here to View Answer
Answer a)Peter Tabichi .A science teacher from rural Kenya who donates most of his salary to help poorer students has been crowned the world’s best teacher and awarded a $1m prize, beating 10,000 nominations from 179 countries.

15. Tech giant _________–partners with Goldman Sachs and Mastercard for Apple Card.
a)Microsoft
b)IBM
c)Intel
d)Apple

Click here to View Answer
Answer d)Apple . Tech giant Apple is known for its hardware devices like the iPhone, MacBooks, iPods, Watch and software services like iOS, MacOS, Apple Music, Apple Pay, etc. At the ‘It’s Show Time’ event held at the Steve Job’s Theatre, Apple announced a new credit card called the Apple Card.

Leave a Comment