Current Affairs Quiz – March 25 2021

Current Affairs Quiz – March 25 2021

Current Affairs Quiz – March 25 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Asia’s Largest Tulip Garden in ____________.
a) Srinagar
b) Leh
c) Beijing
d) Tokyo

Click here to View Answer
Answer a) Sri Nagar. Tulip Garden is a spectrum of colours which features lakhs of tulips. Flowers have blossomed in the lap of Zabarwan Hills along the banks of Dal Lake in Srinagar city. Around 15 lakh flowers of more than 64 varieties are in full bloom nowadays in the garden.

2. Which state has bagged national honour for TB eradication programme?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Assam
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer b) kerala. Union government’s award for reducing the prevalence of the disease through various systematic initiatives. Kerala is the only state had chosen for recognition in the state category.

3. India’s Aishwary Pratap Singh Tomar won Gold, is associated with_____________.
a) Swiming
b) Boxing
c) Wrestling
d) Shooting

Click here to View Answer
Answer d) Shooting. The two other Indian shooters in the final, Sanjeev Rajput finishing sixth and Niraj Kumar came at the last position.

4. India ranked ___________ on International Intellectual Property Index.
a) 22nd
b) 31st
c) 48th
d) 40th

Click here to View Answer
Answer d) 40th. The US Chamber of Commerce Global Innovation Policy Centre (GIPC), the Index evaluates Intellectual Property rights in 53 global economies from patent and copyright policies to commercialisation of IP assets and ratification of international treaties.

5. The Gram Ujala scheme was launched in which state on March 24th?
a) Uttar Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Jharkhand
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh.

6. World’s first Ship Tunnel to be built in _____________.
a) Switzerlaand
b) China
c) Norway
d) India

Click here to View Answer
Answer c) Norway. The tunnel is dubbed as “Stad Ship Tunnel” and would be built under the mountainous Stadhavet peninsula in northwestern Norway.

7. Which nation has inked 3 year USD 1.5 billion currency swap deal with China?
a) Nepal
b) Bangladesh
c) Sri Lanka
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer c) Sri Lanka. The agreement signed between the Central Bank of Sri Lanka and the People’s Bank of China is valid for three years.

8. International Day of Solidarity with Detained and Missing Staff Members is observed on_____________.
a) March 19
b) March 21
c) March 23
d) March 25

Click here to View Answer
Answer d) March 25. The day is marked each year on the anniversary of the abduction of Alec Collett, a former journalist who was working for the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) .

9. International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade is observed on___________.
a) March 19
b) March 21
c) March 23
d) March 25

Click here to View Answer
Answer d) March 25. 2021 Theme: “Ending Slavery’s Legacy of Racism: A Global Imperative for Justice”.

10. Which nation launched 38 foreign satellites in a historic mission on March 22nd?
a) France
b) India
c) Japan
d) Russia

Click here to View Answer
Answer d) Russia. The satellites belonged to 18 different countries including South Korea, Japan, Canada, Saudi Arabia, Germany, Italy and Brazil.

Leave a Comment