Current Affairs Quiz – March 24 & 25 2019

Current Affairs Quiz – March 24 & 25 2019


1. World TB Day is celebrated on which date ?
a)24th March
b)25th March
c)28th March
d)4th March

Click here to View Answer
Answer a)24th March. The theme of World Tuberculosis Day 2019 is “It’s Time”

2. _________ Beats Virat Kohli, Becomes First Player To Reach 5000 Runs In IPL.
a)K. L. Rahul
b)MS Dhoni
c)Suresh Raina
d)Rohit Sharma

Click here to View Answer
Answer c)Suresh Raina.

3. ___________joined China’s signature foreign policy Belt and Road initiative (BRI).
a)Russia
b)India
c)Italy
d)Nepal

Click here to View Answer
Answer c)Italy . Despite a warning by United States, Italy joined China’s signature foreign policy Belt and Road initiative (BRI), making it the first G7 country to officially do so reports Xinhua.

4. _________has raised Rs 1,251.30 crore by issuing Basel III-compliant bonds.
a)BOM
b)PNB
c)BOB
d)SBI

Click here to View Answer
Answer d)SBI. The country’s largest lender State Bank of India (SBI) has raised Rs 1,251.30 crore by issuing Basel III-compliant bonds.

5.___________ the IT-services focused subsidiary of the National Stock Exchange has acquired Aujas Networks Ltd.
a)Amazon
b)IBM
c)NSEIT
d)Intel

Click here to View Answer
Answer c)NSEIT. NSEIT, the IT-services focused subsidiary of the National Stock Exchange has acquired Aujas Networks Ltd, a company which provides information security consulting and IT risk management services.

6. ________has launched a bond issuance programme through its London branch to raise up to USD 400 million (about Rs 2,750 crore).
a)PNB
b)ICICI
c)Canara Bank
d)SBI

Click here to View Answer
Answer c)Canara Bank . State-owned Canara Bank has launched a bond issuance programme through its London branch to raise up to USD 400 million (about Rs 2,750 crore). The bonds are set to mature on March 28, 2024.

7. _________ has now become the world’s 12th busiest airport.
a)Jaipur International Airport
b)Indira Gandhi International Airport
c)Chhatrapati Shivaji International Airport
d)Raja Bhoj Airport

Click here to View Answer
Answer b)Indira Gandhi International Airport . The nation capital’s Indira Gandhi International Airport (IGIA) has now become the world’s 12th busiest airport, moving up four places from the 16th spot in 2017. According to the preliminary world airport traffic rankings for 2018 released by the Airports Council International (ACI) ,

8. ____________- to put world’s 1st wireless e-cab charging stations.
a)Nepal
b)India
c)Norway
d)China

Click here to View Answer
Answer c)Norway.

9. The NITI Aayog will organise the FinTech Conclave 2019 on financial technologies in _____________.
a)Indore
b)Delhi
c)Pune
d)Mumbai

Click here to View Answer
Answer b)Delhi. The NITI Aayog will organise the FinTech Conclave 2019 on financial technologies in the national capital . the conclave, to be inaugurated by Reserve Bank of India (RBI) Governor Shaktikanta Das, will be attended by senior government and RBI officials, as well as more than 300 representatives from the leading financial institutions.

10. ________ has reported a fraud amounting to Rs 13.26 crore in the fund-based working capital facility extended to SRS Finance.
a)ICICI
b)Karnataka Bank
c)YES Bank
d)Dena Bank

Click here to View Answer
Answer b)Karnataka Bank. Private sector lender Karnataka Bank has reported a fraud amounting to Rs 13.26 crore in the fund-based working capital facility extended to SRS Finance.

11. MG Motor signs _________ as India brand ambassador.
a)Benedict Cumberbatch
b)Keira Knightley
c)Alan Rickman
d)Daniel Kaluuya

Click here to View Answer
Answer a)Benedict Cumberbatch. China’s SAIC-owned British vehicle manufacturer Morris Garages announced the signing of actor Benedict Cumberbatch as the brand ambassador for its India operations.

12. __________signs agreement allowing United States military to use its port.
a)China
b)Italy
c)Oman
d)India

Click here to View Answer
Answer c)Oman . Oman has signed an agreement with the United States that allow American ships and warplanes to take advantage of his ports and airports. The state-run Oman News Agency said the framework agreement is aimed at bolstering Omani-American military relations.

13. Former Chief Election Commissioner of India ____________’s book ‘Every Vote Counts’ was launched by former Vice President of India, Hamid Ansari .
a)K.V.K. Sundaram
b)Sukumar Sen
c)Sunil Arora
d)Navin Chawla

Click here to View Answer
Answer d)Navin Chawla. Former Chief Election Commissioner of India Navin Chawla’s book ‘Every Vote Counts’ was launched by former Vice President of India, Hamid Ansari in New Delhi. This book is about how the electoral machinery works in India.

14. India ranks __________on WEF’s global Energy Transition index.
a)78th
b)76th
c)75th
d)79th

Click here to View Answer
Answer b)76th . India has moved up two places to rank 76th on a global energy transition index, which has ranked 115 economies on how well they are able to balance energy security and access with environmental sustainability and affordability.

Sweden remains on the top on this annual list compiled by Geneva-based World Economic Forum (WEF).

15. Jet Airways founder __________will step down from the board of the cash-strapped airline.
a)Michael O’Leary
b)Vinay Dube
c)Naresh Goyal
d)None Of These

Click here to View Answer
Answer c)Naresh Goyal . Jet Airways founder Naresh Goyal and his wife Anita Goyal will step down from the board of the cash-strapped airline. In addition, Naresh Goyal will also cease to be the chairman of the airline, he set up with his wife in 1993. Jet Airways communicated this to the exchanges after its board held a meeting . Naresh Goyal owns a 51% stake in Jet Airways.

16. The world’s largest e-waste recycling facility has opened in________-.
a)Mumbai
b)London
c)Delhi
d)Dubai

Click here to View Answer
Answer d)Dubai. The world’s largest e-waste recycling facility has opened in Dubai. Located at the Dubai Industrial Park, the 280,000 square feet plant will process Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE), IT asset disposition (ITAD), refrigerant gas and specialised waste.

17. Shotgun legend ____________wins ISSF World Cup 2019 gold medal. 
a)Kimberly Rhode
b)Chloe Tipple
c)Zhang Donglian
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Kimberly Rhode .The 40-year-old shotgun legend Kimberly Rhode added another gold to her enormous shooting-medal collection by claiming the title at the women’s skeet event of the 2019 ISSF Shotgun World Cup .

Leave a Comment