Current Affairs Quiz – March 24 2018

Current Affairs Quiz – March 24 2018

1. __________ to be India’s flag-bearer at Commonwealth Games.
a) PV Sindhu
b) Hima Das
c) Jai Shankar
d) Saina Nehwal

Click here to view Answer
Answer b) PV Sindhu. India’s Rio Olympics silver medalist shuttler PV Sindhu is set to be the Indian contingent’s flag-bearer at the opening ceremony of the 2018 Commonwealth Games in Australia.

2. ‘Earth Hour’ to be observed on _________.
a) March 25
b) April 25
c) April 24
d) March 24

Click here to view Answer
Answer d) March 24. The World Wildlife Fund for Nature is organising the twelfth annual ‘Earth Hour’ on March 24/2018, from 8:30 to 9:30 PM local time.

3. Which Union Minister elected to Rajya Sabha for 4th consecutive term?
a) Smriti Irani
b) Suresh Prabhu
c) Arun Jaitley
d) Nirmala Sitharaman

Click here to view Answer
Answer c) Arun Jaitley. Union Finance Minister Arun Jaitley has been elected to the Rajya Sabha for the fourth consecutive term.

4. Who won gold on last shot at World Cup?
a) Sherin Vinoth
b) Rohini
c) Gayathri Kannan
d) Manu Bhaker

Click here to view Answer
Answer d) Manu Bhaker. India’s 16-year-old shooter Manu Bhaker won a gold on her last shot in the women’s 10-metre air pistol event at the Junior World Cup in Sydney.

5. Kerala CM launches ___________ app for government services.
a) mKeralam
b) bKeralam
c) tkeralam
d) nKeralam

Click here to view Answer
Answer a) mKeralam. Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan on Thursday launched the mKeralam app which will offer government services through a unified interface.

6. India welcomes UN launch of decade of action on _________?
a) Food
b) Rice
c) Water
d) Healthcare

Click here to view Answer
Answer c) Water. India has welcomed the launch of an ambitious decade for action on water, expressing hope that concerted action by the international community will help in meeting the challenges of ensuring sustainable solutions to the requirement of clean water.

7. World Tuberculosis Day is observed on___________?
a) March 23
b) March 24
c) March 26
d) March 28

Click here to view Answer
Answer b) March 24. World Tuberculosis Day is observed on March 24 every year to raise public awareness about the devastating health, social and economic consequences of tuberculosis (TB) and to step up efforts to end the global TB epidemic.

8. India’s first sign language dictionary is useful for_________?
a) Children
b) Uneducated People
c) Rural People
d) Hearing and speech impaired people

Click here to view Answer
Answer d) Hearing and speech impaired people. Country’s first-of-its-kind dictionary, which aims to bring uniformity in sign languages used by hearing and speech impaired people across the nation.

Leave a Comment