Current Affairs Quiz – March 23 2017

Current Affairs Quiz

1. The Union cabinet approved (NSEBC) as a constitutional body, Expand NSEBC?
a) National Commission for Socially and Educationally Backward Children
b) National Committee for Socially and Educationally Backward Classes
c) National Commission for Socially and Economically Backward Classes
d) National Commission for Socially and Educationally Backward Classes

Click here to View Answer
Answer d) National Commission for Socially and Educationally Backward Classes. The Union cabinet approved a National Commission for Socially and Educationally Backward Classes (NSEBC) as a constitutional body. The new panel will replace National Commission for Backward Classes (NCBC) that looks into inclusion or exclusion of other backward castes for quotas, among other issues. The related bill is likely to be introduced in Parliament in this ongoing budget session.

2. Which institution is the first academic institution to get a supercomputing facility under the National Supercomputing Mission (NSM)?
a) The Indian Institute of Technology, Hyderabad
b) The Indian Institute of Technology, Kharagpur
c) The Indian Institute of Technology, New Delhi
d) The Indian Institute of Technology, Chennai

Click here to View Answer
Answer b) The Indian Institute of Technology, Kharagpur. The Indian Institute of Technology, Kharagpur, is the first academic institution to get a supercomputing facility under the National Supercomputing Mission (NSM). This will provide large computational support to users to carry out both research and teaching activities that involve state-of-the-art High Performance Computing (HPC) and usher in a new age in research and innovation in the country.

3. The ministry of railways has announced the scaling up of a new reservation device referred to as ‘vikalp’, or alternate train accommodation scheme (atas), from ___________
a) April 01
b) May 01
c) July 01
d) September 01

Click here to View Answer
Answer a) April 01. The ministry of railways has announced the scaling up of a new reservation device referred to as ‘vikalp’, or alternate train accommodation scheme (atas), from april 1, 2017. Below the vikalp scheme, wait-indexed passengers can avail the possibility of journeying in rajdhani, shatabdi or other top class/unique trains despite the fact that they’ve booked tickets in other mail/explicit trains for the identical destinations – at no greater price. the vikalp scheme goals to utilise vacant berths in many top-quality trains in all major routes. presently, railways is going for walks the scheme on a pilot basis on a few routes.

4. The World Meteorological Day observed on?
a) March 21
b) March 22
c) March 23
d) March 24

Click here to View Answer
Answer c) March 23. The World Meteorological Day was observed globally on 23rd March 2017. The theme of WMD 2017 is ‘Understanding Cloud’ to highlight the enormous importance of clouds for weather climate and water. The day is organized every year by World Meteorological Organization (WMO).

5. Which state government signed a MoU with State Bank of India to provide Housing and Educational Loan at subsidised interest rates to the employees of the state government?
a) Maharashtra
b) Manipur
c) Assam
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer c) Assam . A MoU was signed in Guwahati between Assam government and State Bank of India to provide Housing and Educational Loan at subsidised interest rates to the employees of the state government. The Assam Government will provide interest subsidy at the rate of 3.50% for housing loan and at suitable rate to make education loan at 4%. Accordingly, the state government employees will get substantial benefit in terms of interest rates and reduced EMI.

6. Which state has passed the bills for the establishment of four private and two government-run universities in the state?
a) Gujarat
b) Bihar
c) Kerala
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer a) Gujarat. The Gujarat Assembly has passed bills for the establishment of four private and two government-run universities in the state. The assembly has passed Birsa Munda Tribal University Bill, Gujarat Organic Agricultural University Bill and Gujarat Private Universities (Amendment) Bill.

7. ___________has become the only State in the country to introduce the system of e-vetting of replies to be filed in the court, as well as to generate and deliver custody certificates online
a) Andra Pradesh
b) Haryana
c) Karnataka
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer b) Haryana . Haryana has become the only State in the country to introduce the system of e-vetting of replies to be filed in the court, as well as to generate and deliver custody certificates online. The state has launched online software “E-Vetting” and “E-Custody” which would not only help in cutting down on unnecessary delays in the vetting of replies and delivery of custody certificates to departments concerned, but also result in saving time, travel and money.

8. The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $350 million loan for improving about 1,500 kilometres of major district roads in ___________
a) Madya Pradesh

b) Gujarat
c) Andra Pradesh
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer a) Madya Pradesh. The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $350 million loan for improving about 1,500 kilometres of major district roads in Madhya Pradesh in line with the State’s Road Development Plan. After signing the loan agreement, Mr. Raj Kumar, JS(MI) said that this project would complement the efforts of Government of Madhya Pradesh to bring about seamless road connectivity across the State by linking State Highways and Rural roads through District roads.

9. Which state government has banned the consumption of gutkha, paan, and paan masala in all government offices across the state?
a) Uttarakhand
b) Punjab
c) Uttar Pradesh
d) Goa

Click here to View Answer
Answer c) Uttar Pradesh. The newly appointed Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath banned the consumption of gutkha, paan, and paan masala in all government offices across the state. The order was reportedly passed after Adityanath spotted gutkha-stained walls and staircases in the old CM’s office. Earlier in the day, he also ordered a ban on cattle smuggling in the state.

10. Indian shooter _______________ clinched the gold medal at the ISSF Shotgun World Cup in the double trap event
a) Jitu Rai
b) Chain Singh
c) Gagan Narang
d) Ankur Mittal

Click here to View Answer
Answer d) Ankur Mittal. Ankur Mittal clinched the gold medal at the ISSF Shotgun World Cup in the double trap event, piping his Australian rival James Willet in the final in a world record equalling effort. Mittal had settled for silver at the recent International Shooting Sport Federation (ISSF) World Cup in New Delhi, where Willet had won the gold. Mittal ended with 75 points out of possible 80 in the six-man final to win India’s first medal in the competition while Willet managed 73.

11. Indian para athletes bagged eight medals, in the 9th Fazza International IPC Athletics Grand Prix in Dubai, they are __________________ medals
a) 2 gold, 2 silvers and 4 bronze medals
b) 3 gold, 3 silvers and 2 bronze medals
c) 3 gold, 1 silver and 4 bronze medals
d) 5 gold, 1 silver and 2 bronze medals

Click here to View Answer
Answer c) 3 gold, 1 silver and 4 bronze medals. Indian para athletes bagged eight medals, including three gold in the 9th Fazza International IPC Athletics Grand Prix in Dubai. With 3 gold, 1 silver and 4 bronze medals till the second day of competitions, India are currently at the seventh spot out of 48 participating countries. Sundar Singh Gurjar was the star among the Indians as he won a gold each in men’s Javelin Throw F-46 and Discus Throw F-46 competitions.

12. Android phone maker ___________ will launch its digital payment application, called Samsung Pay, in India
a) Lenovo
b) Samsung
c) Oppo
d) Vivo

Click here to View Answer
Answer b) Samsung. Android phone maker Samsung will launch its digital payment application, called Samsung Pay, in the country as Indians look to shift to newer payment methods after Prime Minister Narendra Modi’s demonetisation exercise. The early access service is available only with a few banks – Axis, HDFC, ICICI, SBI, and Standard Chartered. Samsung is expected to add support for Citibank and American Express soon.

13. Which country hosts the Special Olympics World Winter Games 2017?
a) Germany
b) China
c) South Africa
d) Austria

Click here to View Answer
Answer d) Austria . The Special Olympics World Winter Games in Graz, Schladming and Ramsau, Austria. The Games began with Host Town events on 14 March and continue through 25 March. The Special Olympics boasts 2,700 athletes with intellectual disabilities from 106 countries competing in nine disciplines.

14. International Cricket Council has appointed ________________as as its new Chief Financial Officer (CFO)
a) Subhan Ahmad
b) Ankur Khanna
c) Vikram Limaye
d) Mukul Rohatgi

Click here to View Answer
Answer b) Ankur Khanna. International Cricket Council has appointed Air Asia’s former Chief Financial Officer Ankur Khanna as its new CFO. Khanna will join the ICC in Dubai at the end of March leaving Air Asia India where he has held the post for the last one year. Prior to Air Asia India, Khanna worked in senior roles at Air France-KLM and ITC.

Leave a Comment