Current Affairs Quiz – March 22 & 23 2018

Current Affairs Quiz – March 22 & 23 2018

1. Which internet company get approved to test self-driving vehicles in China?
a) Tencent
b) Baidu
c) Sina Corp
d) Sogou

Click here to view Answer
Answer b) Baidu. China’s capital city Beijing has given approval to the country’s internet major Baidu to test self-driving cars on the streets.

2. In which state, GOI cleared a plan for IAF base close to Pak border ?
a) Maharastra
b) Rajastan
c) Madhya Pradesh
d) Gujarat

Click here to view Answer
Answer d) Gujarat. The Government of India has cleared a plan to set up an Indian Air Force (IAF) base close to Gujarat’s Deesa near India’s border with Pakistan.

3. Which country registered a last-over win against Ireland in the World Cup Qualifier to book their place in the 10-team 2019 Cricket World Cup?
a) Afghanistan
b) Iraq
c) Pakistan
d) Zimbabwe

Click here to view Answer
Answer a) Afghanistan. Afghanistan registered a last-over win against Ireland in the World Cup Qualifier to book their place in the 10-team 2019 Cricket World Cup.

4. Which Year is declared as ‘costliest year on record’ for climate disasters by UN?
a) 2004
b) 2015
c) 2017
d) 2010

Click here to view Answer
Answer a) 2017. Severe climate disasters cost countries about $320 billion in 2017, making it the costliest year on record for climate-related events, the United Nations’ weather agency stated.

5. Among the following player, who is the youngest pacer to reached 400 wickets in Test cricket?
a) James Anderson
b) Stuart Broad
c) Alastair Cook
d) Steve Smith

Click here to view Answer
Answer b) Stuart Broad. England’s 31-year-old Stuart Broad became the youngest pacer to reach 400 wickets in Test cricket after dismissing New Zealand’s Tom Latham in the first Test.

6. Elavenil Valarivan won a gold at Junior WC, is associated with ____________ fields.
a) Swimming
b) Athletics
c) Air Rifle
d) Wrestling

Click here to view Answer
Answer c) Air Rifle. India’s 18-year-old shooter Elavenil Valarivan set a qualification world record before claiming a gold medal in the 10-metre air rifle women junior event at the ISSF Junior Shooting World Cup in Australia.

7. What is BrahMos?
a) Brah William and Moskva
b) Brahmaputra and Mosivia
c) Brah William and Mosivia
d) Brahmaputra and Moskva

Click here to view Answer
Answer d) Brahmaputra and Moskva. The BrahMos Aerospace Limited is a joint venture between the Defence Research and Development Organisation (DRDO) of India and the Federal State Unitary Enterprise NPO Mashinostroyenia (NPOM) of Russia under BrahMos Aerospace. The BrahMos missile is named after two rivers, the Brahmaputra and the Moskva.

8. The ‘Aspirational Districts’ to support their transformation in terms of ______________.
a) healthcare, education and nutrition
b) Childcare
c) Agriculture
d) Laws

Click here to view Answer
Answer a) healthcare, education and nutrition. The NITI Aayog and Piramal Foundation entered into a Statement of Intent (SoI) to work closely with the district collectors and key officers of ‘Aspirational Districts’ to support their transformation in terms of healthcare, education and nutrition.

9. The Government of India has decided to declare 2018 as ____________.
a) National Year of crops
b) National Year of Millets
c) National Year of pulses
d) National Year of peace

Click here to view Answer
Answer b) National Year of Millets.The Government of India has decided to declare 2018 as ‘National Year of Millets to boost the cultivation of millets like ragi and jowar on a mission mode to achieve nutritional security.

10. Which Government observed March 23, 2018, the martyrdom day of Shaheed-e-Azam Bhagat Singh, Shaheed Sukhdev and Shaheed Rajguru as ‘Youth Empowerment Day’?
a) Uttar Pradesh
b) Bihar
c) Maharastra
d) Punjab

Click here to view Answer
Answer d) Punjab. The Punjab Government observed March 23, 2018, the martyrdom day of Shaheed-e-Azam Bhagat Singh, Shaheed Sukhdev and Shaheed Rajguru as ‘Youth Empowerment Day’.

11. Who has been appointed as CEO of Vodafone-Idea India merged entity?
a) Sharma kumar
b) Gangadharan
c) Balesh Sharma
d) Muralidharan

Click here to view Answer
Answer c) Balesh Sharma. Vodafone Group and Aditya Birla Group has appointed Balesh Sharma, the current COO of Vodafone India, as the CEO of the merged Idea Cellular and Vodafone India.

12. Kerala government declares _______________ official fruit of state.
a) Jackfruit
b) Mango
c) Banana
d) Grapes

Click here to view Answer
Answer c) Jackfruit. The Kerala government has declared jackfruit as the official fruit of the state.

Leave a Comment