Current Affairs Quiz – March 21 2019

Current Affairs Quiz – March 21  2019


1. The Export-Import Bank of India will provide USD 800 million (about ₹ 5,500 crore) credit to _______- to finance developmental projects.
a)China
b)Bhutan
c)Maldives
d)Nepal

Click here to View Answer
Answer c)Maldives. The Export-Import Bank of India (Exim Bank) said it will provide USD 800 million (about ₹ 5,500 crore) credit to Maldives to finance developmental projects. Exim Bank has extended a Line of Credit (LoC) of USD 800 million to Maldives for financing developmental projects, Exim Bank said in a release.

2. Jammu & Kashmir teenager________ Sheikh was bestowed with the Shaurya Chakra by President Ram Nath Kovind.
a)Irfan Ramzan
b)Ramzan Sheikh
c)Irfan Khan
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Irfan Ramzan. Jammu & Kashmir teenager Irfan Ramzan Sheikh was bestowed with the Shaurya Chakra by President Ram Nath Kovind for foiling an attack by three militants on his house in 2017. Irfan was 14 years old then.

3. ___________ has launched ‘smart garbage bins’ made of stainless steel.
a)Tata Steel
b)The iron and steel industry
c)Jindal Steel & Power
d)Steel Authority of India Ltd

Click here to View Answer
Answer d)Steel Authority of India Ltd. Steel Authority of India Ltd (SAIL) has launched ‘smart garbage bins’ made of stainless steel. These smart garbage bins will be able to send a signal to the garbage collection vehicle about the ‘fill-up’ position of the bin, aiding better cleaning and lower human intervention.

4. _________ has renamed its capital Astana to Nursultan to honour outgoing leader Nursultan Nazarbayev.
a)Tajikistan
b)Kazakhstan
c)Uzbekistan
d)kyrgyzstan

Click here to View Answer
Answer b)Kazakhstan. Kazakhstan has renamed its capital Astana to Nursultan to honour outgoing leader Nursultan Nazarbayev, who unexpectedly resigned .

5. __________- has joined global airlines’ grouping IATA as a member, becoming the first Indian low-cost carrier to get the membership.
a)GoAir
b)AirAsia India
c)Air India
d)SpiceJet

Click here to View Answer
Answer d)SpiceJet. SpiceJet has joined global airlines’ grouping IATA as a member, becoming the first Indian low-cost carrier to get the membership. The International Air Transport Association (IATA) represents more than 290 airlines, including Air India, Jet Airways and Vistara.

6. PhonePe appointed __________ as its brand ambassador.
a)Ranbir Kapoor
b)Akshay Kumar
c)Salman Khan
d)Aamir Khan

Click here to View Answer
Answer d)Aamir Khan. Bollywood heavyweight Aamir Khan will be the face of three brands this Indian Premier League (IPL) season. He will be seen selling the wares of Vivo, the title sponsor of the league, digital payments company PhonePe, and shoe brand Walkaroo.

7. which country has topped a global happiness ranking for the second year in a row ?
a)Denmark
b)Norway
c)India
d)Finland

Click here to View Answer
Answer Finland has topped a global happiness ranking for the second year in a row. It beat Nordic peers Denmark, Norway and Iceland in a ranking of 156 countries by the United Nations Sustainable Development Solutions Network.
India dropped seven ranks to the 140th place.

8. World Down Syndrome Day (WDSD) is Celebrated on March 21. What is the Theme for this year ?
a)Leave no one behind
b)Leave Every one behind
c)Leave the World behind
d)noneof these

Click here to View Answer
Answer a)Leave no one behind. World Down Syndrome Day (WDSD) is on March 21. On this day, people with Down syndrome and those who live and work with them throughout the world organize and participate in activities and events to raise public awareness and create a single global voice for advocating for the rights, inclusion and well being of people with Down syndrome.

The global theme for 2019 is “Leave no one behind”

9. International Day of Forests is celebrated on 21st March . The theme of 2019________________.
a)Forests and Trees
b)Forests and Education
c)Forests and Life
d)Forests and World

Click here to View Answer
Answer b)Forests and Education.

10.______ has introduced a robot-based sortation technology — Automated Guided Vehicles (AGVs) at its Soukya sortation center in Bengaluru.
a)Rakuten
b)Alibaba
c)Amazon
d)Flipkart

Click here to View Answer
Answer d)Flipkart. Flipkart has introduced a robot-based sortation technology — Automated Guided Vehicles (AGVs) at its Soukya sortation center in Bengaluru. Designed to optimise efficiency and precision on the back-end of the supply chain, these AGVs will help Flipkart meet growing customer demand, ensuring faster delivery and a better experience for online shoppers.

Leave a Comment