Current Affairs Quiz – March 08 2018

LATEST CURRENT AFFAIRS QUIZ – MARCH 08 2018

1. Which Union Minister launched 100% biodegradable sanitary napkins ‘Suvidha’?
a) Devandra Fadnavis
b) Anand kumar
c) Smrithi Irani
d) Arun Jaitley

Click here to view Answer
Answer b) Anand kumar. Union Minister Ananth Kumar launched 100% biodegradable sanitary napkins ‘Suvidha’, costing ₹2.50 per pad, on the occasion of International Women’s Day. The napkins will be available at Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana stores from May 28.

2. Who announced the ‘Mukhyamantri Mahila Kosh’ scheme?
a) Siddramaiah
b) Patnaik
c) Pinnarayi Vijayan
d) Shivraj Singh Chouhan

Click here to view Answer
Answer d) Shivraj Singh Chouhan. On the International Women’s Day, Madhya Pradesh CM Shivraj Singh Chouhan announced the ‘Mukhyamantri Mahila Kosh’ scheme aimed at providing pension to unmarried women aged over 50 years.

3. In which country, over 5 million women observed a mass strike to protest pay inequality and highlight continued discrimination and gender violence?
a) Portugal
b) Spain
c) Mexico
d) Argentina

Click here to view Answer
Answer b) Spain. Over 5 million women across Spain observed a mass strike to protest pay inequality and highlight continued discrimination and gender violence.

4. Who is the Cheif Minister of Nagaland?
a) Neiphiu Rio
b) Yangmasho shaiza
c) Rishang Keishiang
d) Okram singh

Click here to view Answer
Answer a) Neiphiu Rio. People’s Democratic Alliance, PDA leader Neiphiu Rio has been sworn in as the Nagaland’s Chief Minister.

5. Under which Scheme, the Prime Minister, Narendra Modi launched the National Nutrition Mission and Pan India?
a) Janani Suraksha Yojana
b) Ratriya Krishi Vikas Yojana
c) Beti Bachao Beti Padhao
d) Sarkari Yojana

Click here to view Answer
Answer c) Beti Bachao Beti Padhao. On the occasion of International Women’s Day, the Prime Minister, Narendra Modi launched the National Nutrition Mission and Pan India Expansion of Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) covering all 640 districts of the Country at a mega event held at Jhunjhunu in Rajasthan.

6. What type of drugs that Cabinet approves an agreement between India and France?
a) Opioids
b) Narcotic
c) Cannabis
d) Inhalants

Click here to view Answer
Answer b) Narcotic. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved an Agreement between India and France on the Prevention of the Illicit Consumption and Reduction of Illicit Traffic in Narcotic Drugs.

7. Balkrishna Doshi wins Pritzker Prize in the field of __________?
a) Journalism
b) Philosophy
c) Architect
d) Medical

Click here to view Answer
Answer c) Architect. Balkrishna Doshi, the legendary Indian architect who designs not just buildings but institutions, is being honored with the Pritzker Architecture Prize, the Nobel equivalent for the field.

8. In which countries trade tie-up , India hits record $84.4 billion in 2017?
a) Japan
b) Us
c) Nepal
d) China

Click here to view Answer
Answer d) China. The India-China bilateral trade has reached $84.44 billion last year, a historic high, notwithstanding bilateral tensions over a host of issues, including the Doklam standoff.

9. Which country appointed Indian-origin steel tycoon Sanjeev Gupta as a Skills Ambassador?
a) UK
b) Australia
c) New Zealand
d) Germany

Click here to view Answer
Answer a) UK. Indian-origin steel tycoon Sanjeev Gupta has been appointed by Britain’s Prince Charles as an official ambassador for the Industrial Cadets programme designed to nurture manufacturing skills.

10. Which of the following Airlines that CCI imposes Rs. 54 crore fine on 3 airlines for unfair business practices?
a) Indigo, Jetlite and Air India
b) GoAir, Air India Express and Air India Limited
c) Air Asia Indai, AIr Costa and Vistara
d) Jet Airways, InterGlobe Aviation and SpiceJet

Click here to view Answer
Answer d) Jet Airways, InterGlobe Aviation and SpiceJet. The Competition Commission of India (CCI) has imposed a total fine of more than Rs54 crore on Jet Airways, InterGlobe Aviation and SpiceJet for unfair business practices with respect to fixing fuel surcharge on cargo transport.

Leave a Comment