Current Affairs Quiz – March 27 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been appointed as the director of All India Institute of Medical Sciences (AIIMS)?
a) Devi Shetty
b) K. M. Cherian
c) Sunil Pradhan
d) Randeep Guleria

Click here to View Answer
Answer d) Randeep Guleria. Doctor Randeep Guleria, head of the department of pulmonary medicine, has been appointed the director of All India Institute of Medical Sciences (AIIMS). Guleria will take over from Dr MC Mishra, who headed the institute for three years. The appointments committee of the cabinet has approved the appointment of Randeep Guleria, professor and head, department of pulmonary medicine and sleep disorders at AIIMS, New Delhi, to the post of Director, AIIMS.

2. World Theatre Day observed on?
a) March 25
b) March 26
c) March 27
d) March 28

Click here to View Answer
Answer c) March 27. World Theatre Day was initiated in 1961 by the International Theatre Institute (ITI), France. It is celebrated annually on the 27th March by ITI Centres and the international theatre community. The first World Theatre Day Message was written by Jean Cocteau in 1962.WTD is organized by International Theatre Institute (ITI). ITI is headquartered in Paris, France.

3. The Employees State Insurance Corporation (ESIC) launched Mobile Clinic Services for __________ and _____________
a) Andhra Pradesh and Telangana
b) Maharashtra and Kerala
c) Tamil Nadu and Karnataka
d) Odisha and Assam

Click here to View Answer
Answer a) Andhra Pradesh and Telangana. The Employees State Insurance Corporation (ESIC) launched Mobile Clinic Services for Andhra Pradesh and Telangana. With this, workers, who are covered by the ESI facility but unable to access the medical services due to location problems, can now easily avail the services through these Mobile Clinics.

4. Which bank is planning to open an international finance branch at the International Financial Services Centre (IFSC) in Gujarat International Finance Tech (GIFT) City recently?
a) South Indian Bank
b) Axis Bank
c) HDFC Bank
d) Bandhan Bank

Click here to View Answer
Answer b) Axis Bank. Axis Bank is planning to open an international finance branch at the International Financial Services Centre (IFSC) in Gujarat International Finance Tech (GIFT) City. Axis Bank is the third largest private sector bank in India. Axis Bank offers the entire spectrum of services to customer segments covering Large and Mid-Corporate, SME, Agriculture and Retail Businesses. Currently, leading private and public sector banks from the country – Yes Bank, ICICI Bank, Federal Bank, IDBI Bank, IndusInd Bank, State Bank of India and Kotak Mahindra Bank – have set up their international banking units in GIFT SEZ, doing business transactions of over $1 billion.

5. The Union government launched _____________ the Online Film Certification System of the Central Board of Film Certification
a) e-CineCert
b) e-CinemaPramaan
c) e-CinePramaan
d) e-CineBoard

Click here to View Answer
Answer c) e-CinePramaan. The Union government launched ‘e-CinePramaan’, the Online Film Certification System of the Central Board of Film Certification. This will make the process for films to obtain a certificate fully digital and will include QR Codes to check fraudulent certificates. “A highlight of online film certification is elimination of middlemen and of corruption,” said I&B Minister M Venkaiah Naidu.

6. A conference under the theme “IR-One ICT (One Information and Communication Technology) Building Digital Railway for Digital India” was organized in ____________
a) New Delhi
b) Hyderabad
c) Bangalore
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer a) New Delhi. A conference under the theme “IR-One ICT (One Information and Communication Technology) Building Digital Railway for Digital India” was organized on 27.03.2017 at National Rail Museum Auditorium, Chanakyapuri, New Delhi. The conference was inaugurated by Minister of Railways Shri Suresh Prabhakar Prabhu.

7. Which insurance corporation may be the first PSU general insurer to launch IPO next fiscal?
a) National Insurance Corporation
b) New India Assurance Corporation
c) Oriental Insurance Corporation
d) General Insurance Corporation

Click here to View Answer
Answer d) General Insurance Corporation. General Insurance Corporation (GIC Re) is likely to be the first PSU insurer to tap the capital market as the finance ministry has started scouting for merchant bankers to manage its IPO. Two months after the Union cabinet gave a go ahead to the listing of five general insurance companies, the Department of Investment and Public Asset Management (DIPAM) has set the ball rolling for listing of GIC Re.

8. Which country scientists have laid down a layer of transparent silver, which they claim is the thinnest and smoothest layer of the material?
a) India
b) China
c) USA
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) USA. US-based scientists have laid down a layer of transparent silver, which they claim is the thinnest and smoothest layer of the material. The team showed that the 7-nanometre-thin silver coating, which is about 10,000 times thinner than a human hair strand, could guide light 10 times farther than other metal waveguides, making it useful for faster computing.

9. India and __________ to strengthen bilateral relations through medium of Cinema
a) Germany
b) Vietnam
c) Chile
d) Philippines

Click here to View Answer
Answer b) Vietnam. Minister for Information & Broadcasting has said that collaboration in the field of Films, Broadcasting and Information Dissemination would strengthen the ties between India and Vietnam. Cooperation in the field of institutional capacity building in social media, student exchange programs between premier institutes of both the countries in the field of journalism and films would bring the two countries close. He mentioned this while meeting the Vietnamese delegation led by Minister of Information and Communications, Government of Vietnam Mr. Truong Minh Tuan.

10. Indian shuttlers Purva Barve (16) and Varun Kapur have won in their respective age group sections in the Li Ning-Israel Open 2017 badminton tournament held in __________
a) Saudi Arabia
b) Malaysia
c) Singapore
d) Israel

Click here to View Answer
Answer d) Israel. Shuttlers Purva Barve and Varun Kapur handed India double delight by winning their respective age group sections in the Li Ning-Israel Open 2017. The tournament was held at the Sports Hall, Rishon LeZion in Israel. Both Pune-based Nikhil Kanetkar Badminton Academy (NKBA) cadets made short work of their rivals and won one-sided final encounters.

11. Which city has been named as the venue for the final of the 2017 FIFA U-17 World Cup, which will be held in India from October 6-28?
a) Kolkata
b) Pune
c) Ahmedabad
d) Patna

Click here to View Answer
Answer a) Kolkata. The iconic Salt Lake Stadium in Kolkata has been named as the venue for the final of the 2017 FIFA U-17 World Cup, which will be held in India from October 6-28. The decision was taken after a FIFA delegation completed a week-long inspection of the six venues. The semi-finals of the tournament will be held in Guwahati and Navi Mumbai, while the opening games will be held in New Delhi and Navi Mumbai.

12. Which team won the Santosh Trophy title 2017?
a) Tamil Nadu
b) Madya Pradesh
c) West Bengal
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) West Bengal. West Bengal lifted the Santosh Trophy for the 32nd time after Manvir Singh struck in the 119th minute for a 1-0 win over Goa, extending their domination in the premier domestic football tournament. West Bengal, thus, ended a six-year wait having last won the title in 2011. Goa last won it in 2009.

13. The International Hockey Federation (FIH) officially confirmed that the Men’s Hockey World League Final 2017 and Hockey Men’s World Cup 2018 will be held in ____________
a) Mumbai
b) Bhubaneswar
c) Allahabad
d) Shimla

Click here to View Answer
Answer b) Bhubaneswar. The International Hockey Federation (FIH) and Government of Odisha have officially confirmed that the Men’s Hockey World League Final 2017 and Hockey Men’s World Cup 2018 will be held in Bhubaneswar, India. Fans will descend upon the Kalinga Stadium to share the glory of two of hockey’s biggest events, where World League and World Cup champions will be crowned.

Leave a Comment