Current Affairs Quiz – March 20 2019

Current Affairs Quiz – March 20 2019


1. The Election Commission of India has appointed transgender social activist __________as one of the 12 election ambassadors from Maharashtra.
a)Laxmi Narayan Tripathi
b)Gauri Sawant
c)Harish Iyer
d)Shaleen Rakesh

Click here to View Answer
Answer b)Gauri Sawant. The Election Commission of India has appointed transgender social activist Gauri Sawant, as one of the 12 election ambassadors from Maharashtra. During 2004 and 2009 Lok Sabha elections there was no record of transgender voters.

2. Indian-origin ___________has created history in Canada, he made his debut in the House of Commons as the first non-white leader of a major opposition party in the country.
a)Ahmed Ali
b)Anand Singh
c)Mahendra Chaudhry
d)Jagmeet Singh

Click here to View Answer
Answer d)Jagmeet Singh . Indian-origin Jagmeet Singh has created history in Canada when he made his debut in the House of Commons as the first non-white leader of a major opposition party in the country.

3. Kazakhstan President _______ has announced his resignation after nearly 30 years in power.
a)Macky Sall
b)Peter O’Neill
c)Erna Solberg
d)Nursultan Nazarbayev

Click here to View Answer
Answer d)Nursultan Nazarbayev. Kazakhstan President Nursultan Nazarbayev has announced his resignation after nearly 30 years in power.

4. India loses hosting rights of Davis Cup, Fed Cup due to closure of Pak air space, Both the competitions will now be held in _________.
a)Bhutan
b)Nepal
c)Pakistan
d)Thailand

Click here to View Answer
Answer d)Thailand. The closure of Pakistan’s air space in the aftermath of the Balakot air strikes has resulted in India losing the hosting rights of the junior Davis Cup and Fed Cup. The junior Davis Cup was to be held at the DLTA complex from April 8-13 while the Fed cup matches were scheduled from April 15-20.

Both the competitions will now be held in Bangkok, Thailand.

5. Popular Indian fashion designer _________ has been appointed as the Cultural and Tourism Ambassador of Uzbekistan in India .
a)Manish Malhotra
b)Tarun Tahiliani
c)Rohit Bal
d)Ritu Beri

Click here to View Answer
Answer d)Ritu Beri. Popular Indian fashion designer Ritu Beri has been appointed as the Cultural and Tourism Ambassador of Uzbekistan in India by the Ministry of Tourism of Uzbekistan. This is in recognition of her contribution towards bringing the two countries together by way of fusing cultures in her clothing line.

6. has launched a report on improving higher education quality in India.
a)Dr. Harisingh Gour University
b)Jindal Global University
c)Banaras Hindu University
d)Jawaharlal Nehru University

Click here to View Answer
Answer b)Jindal Global University .The Jindal Global University (JGU) has launched a report on improving higher education quality in India.

In the report “Diversity and Inclusion: Towards Building a Diverse, Equitable and Global University”, the JGU highlighted its progress on 16 indicators including national origin, state origin, gender parity, age, religion and caste, education and professional background, disability, academic offerings and interdisciplinary, pedagogy, research and disciplinary diversity.

7. Information Technology (IT) major _______-has created a Blockchain-based global payment network.
a)IBM
b)Acer
c)Dell Technologies
d)Hitachi

Click here to View Answer
Answer a)IBM . Information Technology (IT) major IBM has created a Blockchain-based global payment network that transmits monetary value in the form of digital assets, commonly known as cryptocurrencies or “stable coins.”

8. A Russian-US joint interplanetary probe to Venus will be possibly launched in _______.
a)2022
b)2025
c)2027
d)2023

Click here to View Answer
Answer c)2027. A Russian-US joint interplanetary probe to Venus will be possibly launched in 2027.

9. The State Bank of India will auction non-performing assets (NPAs) amounting to _________- in March.
a)Rs 7,169 crore
b)Rs 5,169 crore
c)Rs 4,169 crore
d)Rs 6,169 crore

Click here to View Answer
Answer d)Rs 6,169 crore. The State Bank of India will auction non-performing assets (NPAs) amounting to Rs 6,169 crore in the next 10 days to recover its dues from various defaulting business outfits.

10. The US has signed space technology safeguard agreement with ________ .
a)Nepal
b)India
c)Brazil
d)china

Click here to View Answer
Answer c)Brazil.

11. Russian Defence Minister ___________visited Syria on the instruction of President Vladimir Putin.
a)Charles Mondjo
b)Guillermo Botero
c)Sergei Shoigu
d)Artis Pabriks

Click here to View Answer
Answer c)Sergei Shoigu. Russian Defence Minister Sergei Shoigu visited Syria on the instruction of President Vladimir Putin and held talks with Syrian President Bashar al-Assad.

12. US Mathematician _________Becomes First Woman To Win Prestigious Abel Prize in mathematics for her work on partial differential equations.
a)Sun-Yung Alice Chang
b)Evelyn Boyd Granville
c)Katherine Johnson
d)Karen Uhlenbeck

Click here to View Answer
Answer d)Karen Uhlenbeck . Women took another step forward in the still male-dominated world of science as American Karen Uhlenbeck won the Abel Prize in mathematics for her work on partial differential equations.
“Karen Uhlenbeck receives the Abel Prize 2019 for her fundamental work in geometric analysis and gauge theory, which has dramatically changed the mathematical landscape.

13. 33rd Edition of India-Indonesia Coordinated Patrol (Ind-Indo Corpat) Commences at Port Blair, _____________.
a)Lakshadweep
b)Andaman & Nicobar
c)Pondicherry
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Andaman & Nicobar. Indonesian Naval Ship KRI Sultan Thaha Syaifuddin and Maritime Patrol Aircraft CN-235 led by Cmde Dafit Santoso arrived at Port Blair, Andaman & Nicobar Islands, India for the Opening Ceremony of the 33rd edition of the India-Indonesia Coordinated Patrol (IND-INDO CORPAT) to be held from 19 Mar to 04 Apr 2019.

14. Chinese handset maker ________launched its Unified Payments Interface (UPI)-based payments application “Mi Pay” for its MIUI users in India.
a)LETV
b)Vivo
c)Lenovo
d)Xiaomi

Click here to View Answer
Answer d)Xiaomi . Aiming to take on the likes of Google Pay and Paytm, Chinese handset maker Xiaomi launched its Unified Payments Interface (UPI)-based payments application “Mi Pay” for its MIUI users in India.

15. Journalist and writer __________won the $165,000 Windham-Campbell Prize in the non-fiction category.
a)Barbara Walters
b)Jerry Pinto
c)Raghu Karnad
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Raghu Karnad . Journalist and writer Raghu Karnad won the $165,000 Windham-Campbell Prize in the non-fiction category for his debut book, The Farthest Field: An Indian Story Of The Second World War.

16. Former Supreme Court judge ___________-appointed as the country’s first Lokpal, the anti-corruption ombudsman.
a)Mahender Singh
b)Dinesh Kumar Jain
c)Pinaki Chandra Ghose
d)H. L. Dattu

Click here to View Answer
Answer c)Pinaki Chandra Ghose . ormer Supreme Court judge Justice Pinaki Chandra Ghose appointed as the country’s first Lokpal, the anti-corruption ombudsman. Former Sashastra Seema Bal (SSB) chief Archana Ramasundaram, ex-Maharashtra Chief Secretary Dinesh Kumar Jain, Mahender Singh and Indrajeet Prasad Gautam have been appointed as non-judicial members of Lokpal.

17. Bengaluru , Chennai, and _________ ranked among the world’s ten cheapest cities in a ranking released by the Economist Intelligence Unit.
a)Kolkata
b)New Delhi
c)Mumbai
d)Pune

Click here to View Answer
Answer b)New Delhi.

Cities of Bengaluru—India’s technology capital, the southern city of Chennai, and the country’s capital city New Delhi ranked among the world’s ten cheapest cities in a ranking released by the Economist Intelligence Unit in its bi-annual survey on March 19. EIU ranked 133 cities in 93 countries surveying 50,000 individuals.

Amongst the most expensive cities in the world, Singapore and Hong Kong topped the rankings, along with Paris, followed by Zurich and Geneva. Singapore has continued to hold on to the ranking for five years now.

18. What is the Theme for World Sparrow Day 2019 ?
a)I LIKE Sparrows
b)I LOVE Sparrows
c)I HATE Sparrows
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)I LOVE Sparrows. World Sparrow Day is a day designated to raise awareness of the house sparrow and then other common birds to urban environments, and of threats to their populations, observed on 20 March. The theme for World Sparrow Day 2019 is “I LOVE Sparrows”.

19. European Union regulators fine _________-€1.49 billion for blocking rival online search advertisers.
a)Qwant
b)Pricesearcher
c)Kiddle
d)Google

Click here to View Answer
Answer d)Google . European Union (EU) antitrust regulators handed down a €1.49 billion fine to Google for blocking rival online search advertisers, marking the company’s third penalty in two years.

Leave a Comment