Current Affairs Quiz – March 19 2021

Current Affairs Quiz – March 19 2021

Current Affairs Quiz – March 19 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which state was declared as a model state for Van Dhan Vikas Yojana?
a) Assam
b) Gujarat
c) Madhya Pradesh
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer d) Manipur. Manipur has been declared as a winner state where the government’s Van Dhan Vikas Yojana has appeared as a major source of employment for the local tribals residing in the state.

2. A stone from the Sita Eliya temple will be used for the construction of the Ram Temple. Where is the temple located?
a) Sri Lanka
b) Maldives
c) Andaman & Nicobar Islands
d) Lakshadweep

Click here to View Answer
Answer a) Sri Lanka. Sita Eliya is the place in Sri Lanka where Goddess Sita is believed to have been held as a captive. The place has a temple dedicated to Goddess Sita.

3. Under Operation Sankalp, the Indian Navy undertook a Passage Exercise with which nation’s navy in the Persian Gulf?
a) Oman
b) Israel
c) Bahrain
d) Jordan

Click here to View Answer
Answer c) Bahrain. The Indian Navy on March 17, 2021, undertook the Passage Exercise (PASSEX) with the Royal Bahrain Naval Force Corvette Al Muharraq under Operation Sankalp in the Persian Gulf.

4. India has launched an Artificial Intelligence Initiative along with which nation?
a) France
b) UK
c) US
d) Italy

Click here to View Answer
Answer c) US. The Department of Science and Technology informed on March 18, 2021, that the Indo-US Science and Technology Forum- IUSSTF has launched the US India Artificial Intelligence Initiative.

5. Ordnance Factories’ Day in India is observed on____________.
a) March 03
b) March 07
c) March 13
d) March 18

Click here to View Answer
Answer d) March 18. The production of India’s oldest Ordnance Factory, which is at Cossipore of Kolkata, was started on the 18th of March, 1802. OFB is the 37th largest defence equipment manufacturer in the world, 2nd largest in Asia, and the largest in India.

6. Who has been appointed as Director General of International Solar Alliance?
a) Vishnu Dayal
b) Ashraf Sinha
c) Bala Vigesh
d) Ajay Mathur

Click here to View Answer
Answer d) Ajay Mathur. Dr Ajay Mathur has assumed office as the Director-General of the International Solar Alliance (ISA) with effect from March 15, 2021.

7. Who has been appointed as chairman of ‘Stop TB Partnership Board’?
a) Dr Harsh Vardhan
b) PM Modi
c) Ram Nath Govindd
d) Raj Nath Singh

Click here to View Answer
Answer a) Dr Harsh Vardhan . He was appointed in recognition of his outstanding contribution to the movement to eradicate Tuberculosis from India by 2025. He will serve a three-year term, commencing from July this year.

8. Which state government has passed Bill to Recover Damages from Protesters?
a) MP
b) Haryana
c) Bihar
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer b) Haryana. Haryana Assembly has passed the “Haryana Recovery of damages to property during disturbance to public Bill, 2021” on March 18, 2021 to recover the compensation from the protesters if they cause damage to property.

9. Which nation has hosted the “Afghan Peace Meet”?
a) Afghanistan
b) Russia
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) Russia. It was also attended by the international observers in order to help Afghanistan to start its stalled peace process.

10. According to the World Happiness Report 2021, which country is the happiest country in the world?
a) Finland
b) Zimbabwe
c) India
d) Kenya

Click here to View Answer
Answer a) Finland. According to the World Happiness Report 2021, Finland, Iceland, Denmark, Switzerland, Netherlands, Sweden, Germany, Norway, New Zealand and Austria are the top 10 happiest countries in the world.

11. According to the World Happiness Report 2021, which country is the least happy country in the world?
a) Zimbabwe
b) Denmark
c) Switzerland
d) Norawy

Click here to View Answer
Answer a) Zimbabwe.   Zimbabwe, Tanzania, Jordan, India, Cambodia, Benin, Myanmar, Namibia, Egypt and Kenya have been ranked as the 10 least happy countries in the world in the report.

Leave a Comment