Current Affairs Quiz – March 19 2019

Current Affairs Quiz – March 19 2019

 


1. which ministry organized a two-day Vigilance Conclave in New Delhi ?
a)Ministry of HRD
b)Ministry of Electronics and Information Technology
c)Ministry of Corporate Affairs
d)Ministry of Steel

Click here to View Answer
Answer d)Ministry of Steel . Ministry of Steel organized a two-day Vigilance Conclave in New Delhi . The Conclave was aimed at sensitizing the officials of Steel PSUs on the basic principles and procedures to be followed while taking important administrative and commercial decisions relating to various functions including procurements, contracts, personnel and finance.

2. Exercise MITRA SHAKTI is conducted annually as part of military diplomacy and interaction between armies of India & ___________.
a)bangladesh
b)Nepal
c)Russia
d)Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer d)Sri Lanka. Exercise MITRA SHAKTI is conducted annually as part of military diplomacy and interaction between armies of India & Sri Lanka. The joint exercise for the year 2018-19 will be conducted from 26 March to 08 April 2019 in Sri Lanka.

3. IBBI And ________- sign MoU for better implementation of Insolvency and Bankruptcy Code.
a)Nabard
b)IRDA
c)RBI
d)SEBI

Click here to View Answer
Answer d)SEBI. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Securities and Exchange Board of India (SEBI).

The IBBI and the SEBI seek effective implementation of the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 (Code) and its allied rules and regulations, which have redefined the debt-equity relationship and aims to promote entrepreneurship and debt market.

4. The 14th CII-EXIM Bank Conclave on India-Africa Project Partnerships concluded in __________ .
a)Pune
b)Kolkata
c)Mumbai
d)New Delhi

Click here to View Answer
Answer d)New Delhi. The 14th CII-EXIM Bank Conclave on India-Africa Project Partnerships concluded in New Delhi . The three-day conclave was organised by the Ministry of Commerce inassociation with Confederation of Indian Industry and EXIM Bank of India.

5. ___________ was sworn-in as the 13th Chief Minister of Goa.
a)Sudin Dhavalikar
b)Pramod Sawant
c)Vijai Sardesai
d)None of These

Click here to View Answer
Answer b)Pramod Sawant . Goa Speaker Pramod Sawant was sworn in as the 13th chief minister post-midnight after BJP got letters of support from its allies on the assurance that both Goa Forward Party president Vijai Sardesai and Maharashtrawadi Gomantak Party leader Ramkrishna Dhavalikar would be made deputy chief ministers.

6. Ola has signed a MoU with _________to support the latters efforts in strengthening traffic infrastructure in the city.
a)Delhi
b)Telangana
c)Assam
d)Kerala

Click here to View Answer
Answer b)Telangana . Ride-hailing platform Ola has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Government of Telangana to support the latters efforts in strengthening traffic infrastructure in the city. The partnership would see Ola ‘share intelligent insights’ that enable the Government to implement smart solutions to enhance ‘mobility experience’ in the city.

7. _____launched an initiative ‘i-help’ to promote digital electoral literacy in the state launched in view of the forthcoming Lok Sabha polls.
a)Kerala
b)Manipur
c)Gujarat
d)Assam

Click here to View Answer
Answer d)Assam . Assam launched an initiative ‘i-help’ to promote digital electoral literacy in the state launched in view of the forthcoming Lok Sabha polls. The ‘i-help’ is a joint initiative of the Office of the Chief Electoral Officer (CEO) and Common Service Centres (CSC) in Assam.

8. Alan Krueger, a top economic adviser to former US President __________.
a)Ronald Reagan
b)George W. Bush
c)Bill Clinton
d)Barack Obama

Click here to View Answer
Answer d)Barack Obama . Alan Krueger, a top economic adviser to former US President Barack Obama and one of Americas most influential labour market experts, has died aged 58.

9. _________-conducts world’s 1st remote surgery using 5G technology .
a)japan
b)Russia
c)India
d)China

Click here to View Answer
Answer d)China . The first remote surgery on a human using 5G technology was successfully conducted in China.
The process was made possible with the low-latency 5G technology provided by Huawei and China Mobile, which enabled near instantaneous data transmission.

10. Chennai-based Software-as-a-Service (SaaS) unicorn Freshworks opens office in _________.
a)brazil
b)washington
c)London
d)Singapore

Click here to View Answer
Answer d)Singapore. Chennai-based Software-as-a-Service (SaaS) unicorn Freshworks which provides Cloud-based business software has expanded to the Asean market with the setting up of a regional hub in Singapore.

11. __________ features in powerful women list.
a)Alia Bhatt
b)Deepika Padukone
c)Anushka Sharma
d)Priyanka Chopra

Click here to View Answer
Answer d)Priyanka Chopra. Global icon Priyanka Chopra Jonas has joined international celebrities including Oprah Winfrey and Meryl Streep in USA Today’s list of “50 most powerful women in entertainment”.

12. The Indian Premier League (IPL) franchise __________ launched its first cricket academy in the UK.
a)Mumbai Indians
b)Rajasthan Royals
c)Kolkata Knight Riders
d)Chennai Super Kings

Click here to View Answer
Answer b)Rajasthan Royals. The Indian Premier League (IPL) franchise Rajasthan Royals launched its first cricket academy in the UK.

Leave a Comment