Current Affairs Quiz – March 18 and 19 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been sworn-in as Uttar Pradesh Chief Minister in Lucknow?
a) Akhilesh Yadav
b) Rajnath Singh
c) Mayawati
d) Yogi Adityanath

Click here to View Answer
Answer d) Yogi Adityanath. Yogi Adityanath has been sworn-in as Uttar Pradesh Chief Minister in Lucknow. The loan waiver scheme for farmers as promised by Prime Minister Narendra Modi and BJP president Amit Shah during the poll campaigns for the seven-phased Assembly election in Uttar Pradesh, is likely to dominate the first Cabinet meeting of Yogi Adityanath.

2. Which state government has decided to provide 33 per cent reservation for women in all government jobs?
a) Manipur
b) Punjab
c) Maharashtra
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer b) Punjab . The new Congress government in Punjab led by Amarinder Singh has opened a basket full of decisions in the first meeting of the state cabinet. The government has taken several important decisions in the interest of the people of the state. The state government has decided to provide 33 per cent reservation for women in all government jobs. The representation of women in Panchayati Raj Institutions and urban local bodies would go up from 33 per cent to 50 per cent.

3. Amitabh Bachchan launched the World’s first mobile App on ‘ABC of Breast Health’ in ____________
a) Mumbai
b) Bangalore
c) New Delhi
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer a) Mumbai . Amitabh Bachchan launched the World’s first mobile App on ‘ABC of Breast Health’ at an event organized by the Ushalakshmi Breast Cancer Foundation at Mumbai. The App aims to empower the nation about every aspect of breast cancer and benign non-cancer breast health issues in 12 languages (English, Hindi, Marathi, Gujarati, Punjabi, Bengali, Telugu, Tamil, Kannada, Malayalam, Oriya and Assamese).

4. The government has collected over _______ crore as tax on unaccounted deposits post demonetisation, according to reports
a) 5000
b) 6000
c) 8000
d) 10000

Click here to View Answer
Answer b) 6000. The government has collected over ₹6,000 crore as tax on unaccounted deposits post demonetisation, according to reports. The tax authorities sought explanation from individuals who deposited substantial amount of cash after demonetisation, either in their own account or in the name of others, the report said. Further, 1,092 people, who had deposited over ₹50 lakh, haven’t yet responded to notices.

5. ______________ and _______________ have been appointed as deputy chief ministers of Uttar Pradesh
a) Dinesh Sharma and Keshav Prasad Maurya
b) Akhilesh Yadav and Keshav Prasad Maurya
c) Dinesh Sharma and Azam Khan
d) Keshav Prasad Maurya and Azam Khan

Click here to View Answer
Answer a) Dinesh Sharma and Keshav Prasad Maurya. BJP leaders Keshav Prasad Maurya and Dinesh Sharma have been chosen as the Deputy Chief Ministers of Uttar Pradesh by the party legislators. Maurya is the President of the BJP UP state unit while Sharma is the mayor of state capital Lucknow. Gorakhpur MP Yogi Adityanath has been named the CM-designate of the state by the BJP.

6. A Class 11 student from Arunachal Pradesh, Anang Tadar, has invented a gadget called __________ will help blind people in detecting objects through sound waves and echoes
a) Toggle For Blind
b) Google For Blind
c) Goggle For Blind
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Goggle For Blind. A Class 11 student from Arunachal Pradesh, Anang Tadar, has invented a gadget called ‘Goggle For Blind’ (G4B). The gadget will help blind people in detecting objects through sound waves and echoes, a technique used by bats. Global bodies like UNICEF have reportedly shown interest in launching G4B in the market and Anang has been asked to create prototypes.

7. First fully India-made train (rake) Medha was flagged off from ____________ to _____________
a) Dadar to Dahisar
b) Dadar to Borivali
c) Goregaon to Malad
d) Dahisar to Kandivali

Click here to View Answer
Answer b) Dadar to Borivali. Medha, the made-in-India rake was flagged off for the maiden run of the 12-coach train from Dadar to Borivali, at Lokmanya Tilak Terminus. Medha has been manufactured by the Integral Coach Factory (ICF) in Chennai, which has installed LED lighting to reduce energy consumption.The rake has a capacity of 6,050 passengers and the number of seats is 1,168.

8. ESAF Small Finance Bank was launched by Chief Minister Pinarayi Vijayan, Head quarters of ESAF Small Finance Bank located in ___________
a) Tamil Nadu
b) Maharashtra
c) Karnataka
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer d) Kerala. ESAF Small Finance Bank, Kerala’s first private sector bank, was launched by Chief Minister Pinarayi Vijayan. The bank, promoted by ESAF Microfinance and Investments (P) Ltd, has announced that in its first year it will open 85 branches. As per RBI guidelines, the bank is required to open 25 per cent of its branches in unbanked rural centres besides in cities like Bengaluru, Kolkata, Mumbai, Delhi and Hyderabad in the first year.

9. Finance Ministry gave approval for RBI to print Rs.___ plastic notes
a) 5
b) 10
c) 20
d) 50

Click here to View Answer
Answer b) 10. The government has said the RBI has been authorised to conduct field trials of plastic notes of Rs10 that have a longer life span. In a written reply in the Lok Sabha, minister of state for finance Arjun Ram Meghwal said “it has been decided” to conduct a field trial with plastic banknotes at five locations of the country. Approval for procurement of plastic substrate and printing of bank notes of Rs 10 denomination on plastic banknote substrates has been conveyed to the RBI.

10. Which country airport has launched the world’s fastest free Wi-Fi service across its terminals with speeds up to 100 Mbps?
a) India
b) Singapore
c) Dubai
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) Dubai . Dubai Airports, which manages both the Dubai International and Al Maktoum International airports, has launched the world’s fastest free Wi-Fi service across its terminals with speeds up to 100 Mbps. Called the ‘WOW-Fi’, the service provides Wi-Fi speed about ten times faster than many households have in the UAE. Free unlimited Wi-Fi at Dubai airports was launched in December 2016.

11. ___________archaeologists have announced the discovery of 10,000 gold and silver artefacts, including coins and jewellery
a) China
b) India
c) Australia
d) Japan

Click here to View Answer
Answer a) China . Chinese archaeologists have announced the discovery of 10,000 gold and silver artefacts, including coins and jewellery, that sank to the bottom of a river in Sichuan Province 300 years ago. It is believed soldiers defeated peasant uprising leader Zhang Xianzhong in the area in 1646 while he was transferring his treasure. Around 1,000 boats carrying valuables sank during the skirmish.

12. India and_________ have signed two long-term support agreements for the Sukhoi Su-30MKI combat aircraft fleet, which is the mainstay of the Indian Air Force (IAF)
a) USA
b) Germany
c) Russia
d) China

Click here to View Answer
Answer c) Russia. India and Russia have signed two long-term support agreements for the Sukhoi Su-30MKI combat aircraft fleet, which is the mainstay of the Indian Air Force (IAF). Pacts were also signed for maintenance and life-cycle support for other Russian-origin platforms, such as Mi-17 helicopters, MiG-29K aircraft, INS Vikramaditya and T-90 tanks. The agreements were signed by Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) with United Aircraft Corporation and United Engine Corporation.

13. Indian-American CEO ______________ has been listed fourth on the list of top 25 overpaid CEOs in America
a) Satya Nadella
b) Sandeep Mathrani
c) Sundar Pichai
d) Bharat Desai

Click here to View Answer
Answer b) Sandeep Mathrani. Indian-American CEO of a Chicago-based property firm has been ranked fourth on a list of top 25 overpaid CEOs in the United States of America. Sandeep Mathrani, CEO of General Growth Properties, has been listed fourth on the list of top 25 overpaid CEOs in America, according to the report from the nonprofit ‘As You Sow.’ The non-profit organisation promotes environmental and social corporate responsibility and takes a close look at CEO pay.

14. Who has been appointed the ambassador of Blind Cricket World Cup’s fifth edition?
a) Sachin Tendulkar
b) Mahendra Singh Dhoni
c) Ricky Ponting
d) Shahid Afridi

Click here to View Answer
Answer d) Shahid Afridi. Former Pakistan all-rounder Shahid Afridi has been appointed the ambassador of Blind Cricket World Cup’s fifth edition. The tournament will be hosted by the Pakistan Blind Cricket Council in the UAE and Pakistan in January 2018. “Afridi is not only an icon in the arena of cricket…but also a philanthropist and a role model in social works,” said PBCC Chairman.

15. Who has become the first Indian to face 500-plus balls in an innings?
a) Cheteshwar Pujara
b) Virat Kohli
c) Murali Vijay
d) Karun Nair

Click here to View Answer
Answer a) Cheteshwar Pujara. Cheteshwar Pujara has become the first Indian to face 500-plus balls in an innings, going past the mark against Australia. He went past Rahul Dravid’s record of 495 balls, which were the most faced by an Indian in one Test innings. Pujara spent over 10 hours at the crease, scoring the third double century of his Test career.

16. Rock and roll legend Chuck Berry who passed away recently, he was from ___________
a) UK
b) USA
c) Japan
d) Spain

Click here to View Answer
Answer b) USA. Chuck Berry, who duck-walked his way into the pantheon of rock’n’roll, has died at the age of 90. Although Elvis Presley was called the king of rock’n’roll, that crown would have fit just as well on the carefully sculpted pompadour of Charles Edward Anderson Berry. He was present in rock’s infancy in the 1950s and emerged as its first star guitarist and lyricist.

17. Former national racing champion Ashwin Sundar who passed away recently, he was from ___________
a) Kerala
b) Karnataka
c) Andra Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer d) Tamil Nadu. Former national racing champion Ashwin Sundar and his wife Nivedhitha died after their BMW hit a tree and caught fire in Chennai. The accident occurred at the city’s MRC Nagar area and a preliminary inquiry revealed that Sundar was behind the wheels of the luxury vehicle.Sundar had won the national title in car racing and two-wheeler events on several occasions. His wife Nivedhitha was a doctor in a private hospital in Chennai.

Leave a Comment