Current Affairs Quiz – March 17 2019

Current Affairs Quiz – March 17 2019


1. India thrashed ___________ by 5-0 in the 5th South Asian Football Federation, SAFF Women’s Championship in Biratnagar, Nepal .
a)Nepal
b)Bhutan
c)Bangladesh
d)Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer d)Sri Lanka.

2. The Hollywood Foreign Press Association has set next years Golden Globes ceremony for _________.
a)January 7, 2020
b)January 8, 2020
c)January 4, 2020
d)January 5, 2020

Click here to View Answer
Answer d)January 5, 2020.The Hollywood Foreign Press Association has set next years Golden Globes ceremony for January 5, 2020.

The Globes fall just two days before Oscar nomination balloting closes on January 7 so Globes outcomes likely won’t have as much of an impact on Academy voters as they may have had in 2019 when there was a bigger gap between the two dates.

3. The National Green Tribunal (NGT) has imposed a _______ fine on the Adani Group over its power plant in Karnataka’s Udupi.
a)Rs8-crore
b)Rs4-crore
c)Rs2-crore
d)Rs5-crore

Click here to View Answer
Answer d)Rs5-crore. The National Green Tribunal (NGT) has imposed a Rs5-crore fine on the Adani Group over its power plant in Karnataka’s Udupi. The NGT also cancelled the environmental clearance given to Adani Group to expand its power plant in the area. This comes after nearby residents complained about the ill-effects on public health and decreasing agricultural yield due to the plant.

4. Former IAS officer Shah Faesal has launched a political party named __________.
a)‘Jammu and Kashmir Republic’
b)‘Jammu and Kashmir Peoples’
c)‘Jammu and Kashmir Party’
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)‘Jammu and Kashmir Peoples’ . Former IAS officer Shah Faesal, who became the first IAS topper from J&K in 2009, has launched a political party named ‘Jammu and Kashmir Peoples’ Movement’ at a function in Srinagar . He resigned from the Indian Administrative Service in January to protest killings in Kashmir.

5. _________- became the second Indian to win an event on Ladies European Tour after clinching South African Women’s Open in Cape Town.
a)Diksha Dagar
b)Aditi Ashok
c)Sharmila Nicollet
d)Anisha Padukone

Click here to View Answer
Answer a)Diksha Dagar.. Eighteen-year-old Diksha Dagar became the second Indian to win an event on Ladies European Tour after clinching South African Women’s Open in Cape Town. Aditi Ashok was the first Indian to win on the Ladies European Tour after clinching Hero Women’s Indian Open in Gurugram in 2016.

6. What is the Theme for World Sleep day 2019 ?
a)‘Healthy Sleep, Healthy Life’
b)‘Healthy Sleep, Healthy Dream’
c)‘Healthy Dream, Healthy Aging’
d)‘Healthy Sleep, Healthy Aging’

Click here to View Answer
Answer d)‘Healthy Sleep, Healthy Aging’. World Sleep Day is designed to raise awareness of sleep that is often compromised by the habits of modern life. World Sleep Day is held the Friday before Spring Vernal Equinox each year. The theme for 2019 is “Healthy Sleep, Healthy Aging”.

7. Former Supreme Court judge Justice ________ was recommended to be the first Lokpal or anti-corruption ombudsman of India.
a)H. L. Dattu
b)Pinaki Chandra Ghose
c)Jagdish Singh Khehar
d)Dipak Misra

Click here to View Answer
Answer b)Pinaki Chandra Ghose. Former Supreme Court judge Justice Pinaki Chandra Ghose was recommended to be the first Lokpal or anti-corruption ombudsman of India. His name was finalised and recommended by the Selection Committee comprising Prime Minister Narendra Modi, Chief Justice Ranjan Gogoi, Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan and eminent jurist Mukul Rohatgi.

8. Cyclone ________-hits Mozambique, Malawi, Zimbabwe , that has killed nearly 150 people.
a)Ockhi
b)Gaja
c)Idai
d)Phailin

Click here to View Answer
Answer c)Idai . Mozambique, Zimbabwe and Malawi have been hit by a vicious cyclone that has killed nearly 150 people, left hundreds more missing and stranded tens of thousands.

According to the UN and government officials, Cyclone Idai has affected more than 1.5 million people in the three southern African countries.

9. FIFA will make public its vote on the host for the ________-Women’s World Cup.
a)2020
b)2024
c)2023
d)2022

Click here to View Answer
Answer c)2023 . FIFA will make public its vote on the host for the 2023 Women’s World Cup. It could be the most hotly contested bidding process for the tournament, which was first staged in 1991. Australia, Colombia, Japan and South Africa have been exploring bids. South Korea submitted a proposal to DPK Korea to jointly bid.

 

Leave a Comment