Current Affairs Quiz – March 17 2017

Current Affairs Quiz

1. Who is the new Chief Minister of Uttarakhand?
a) Vijay Bahuguna
b) Harak Singh Rawat
c) Harish Rawat
d) Trivendra Singh Rawat

Click here to View Answer
Answer d) Trivendra Singh Rawat. Former state BJP chief Trivendra Singh Rawat will be sworn in as the new chief minister of Uttarakhand. He met Uttarakhand Governor KK Paul, claims support of 57 MLAs to form government. The BJP won 57 of the hill state’s 70-member state assembly to wrest power from the Congress, which managed to win only 11.

2. Online retailer’s India head Amit Agarwal appointed as senior vice-president in a global role in ____________
a) Alibaba
b) Amazon
c) Paytm
d) Flipkart

Click here to View Answer
Answer b) Amazon. Jeff Bezos, the founder of Amazon has promoted the online retailer’s India head Amit Agarwal as senior vice-president in a global role, as the company looks to dominate the e-commerce market in the country. Agarwal, who led Amazon’s assault in India over the past three years within catching distance of Flipkart, will continue to lead the company’s operations in India as the country head.

3. State-controlled Bharat Petroleum (BPCL) is planning to enter the travel business with the launch of a startup called ___________ that would help travellers plan and execute road trips
a) Happy Roads
b) Happy Journeys
c) Happy Ways
d) Happy Trips

Click here to View Answer
Answer a) Happy Roads. State-controlled Bharat Petroleum (BPCL) is planning to enter the travel business with the launch of a startup called ‘Happy Roads’, that would help travellers plan and execute road trips. BPCL is looking to launch the startup’s app in about two months. The app will also give real time updates on travel destinations and suggest nearby places to explore.

4. The World Bank Group (WBG) approved USD 210 million loan to strengthen gram panchayats (GPs) in ______________
a) Maharashtra
b) Andra Pradesh
c) West Bengal
d) Madya Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) West Bengal. The World Bank Group (WBG) approved USD 210 million loan to strengthen gram panchayats (GPs) in West Bengal. The loan amount will be utilized for the implementation of the Phase II of the West Bengal Support to Institutional Strengthening of Gram Panchayat Program (ISGPP-II). The ISGPP-II will support all 3,342 GPs in the state to eIectively utilize untied and discretionary funds that are being provided to them under the inter-governmental fiscal transfer system.

5. National Physical Laboratory (NPL) has established an atmospheric monitoring station in the campus of Institute of Himalayan Bio resource Technology (IHBT) in ____________
a) Uttar Pradesh
b) Himachal Pradesh
c) Maharashtra
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Himachal Pradesh. National Physical Laboratory (NPL) has established an atmospheric monitoring station in the campus of Institute of Himalayan Bio resource Technology (IHBT) at Palampur (H.P.) at an altitude of 1391 m for generating the base data for atmospheric trace species & properties to serve as reference for comparison of polluted atmosphere in India.

6. Which bank announced the signing of an agreement with Avenues India Pvt Ltd, the leading payment solution provider in India to enhance customer support?
a) Nainital Bank
b) IDFC Bank
c) Bandhan Bank
d) HDFC Bank

Click here to View Answer
Answer c) Bandhan Bank. Bandhan Bank Ltd in March 2017 announced the signing of an agreement with Avenues India Pvt Ltd, the leading payment solution provider in India. The agreement signed at the Bandhan Bank headquarters in Kolkata. The pact was signed to provide the merchants with seamless access to the Point of Sale (POS) and the payment gateway products.

7. President of India inaugurated an international conference on “Universities of the Future; Knowledge, Innovation and Responsibility” in _____________
a) Assam
b) Karnataka
c) Bihar
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer d) Haryana . The President of India, Shri Pranab Mukherjee visited Haryana (Sonipat) on March 18, 2017 where he inaugurated a three-day international conference on the theme of Universities of the Future: Knowledge, Innovation and Responsibility” at O. P. Jindal Global University (JGU). The Conference seeks to examine the future of the Indian universities in the twenty first century and will have thirteen thematic panels.

8. India and ___________ signed agreement to protect rights of detached workers
a) Saudi Arabia
b) Singapore
c) United Arab Emirates
d) Brazil

Click here to View Answer
Answer d) Brazil . India and Brazil signed a social security agreement in Brazil’s capital Brasilia, exempting detached workers of the two countries from making social security contribution in either country, as long as they were making such contributions in their own respective nations.

9. First Airbus Training Centre in Asia to be set up in ____________
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Chennai
d) Bangalore

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. Civil Aviation Minister P Ashok Gajapathi Raju has performed the ground-breaking for Asia’s first green field training facility being set up by the European aviation major Airbus. The Airbus India Training Centre (AITC) will support India’s growing need for Airbus aircraft pilots and maintenance engineers. India’s rapidly growing passenger aircraft fleet must be matched by adequate availability of skilled pilots and maintenance engineers.

10. The three days “International Buddhist Conference” organized by Ministry of Culture and Nava Nalanda Mahaviahra, Deemed University held in ___________
a) Bihar
b) Sikkim
c) Tripura
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer a) Bihar . The three days “International Buddhist Conference” organized by Ministry of Culture and Nava Nalanda Mahaviahra, Deemed University was inaugurated by His Holiness. The Dalai Lama and Dr.Mahesh Sharma, Minister of Culture and Tourism at Rajgir International Buddhist Conference, Bihar.

11. Which bank has approved a $175 million loan for the National Hydrology Project to improve India’s ability to forecast floods and reduce vulnerability to recurring floods and droughts?
a) Asian Development Bank
b) New Development Bank
c) World Bank
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) World Bank. The World Bank Board approved the USD 175 million National Hydrology Project to strengthen capacity of institutions to assess water situation in their regions. This loan from the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) of World Bank will have a 6-year grace period and a maturity of 23 years. The project is aimed at assisting the institutions in reducing the vulnerability to recurring flood and droughts.

12. Reliance Communications has received approvals from markets regulator SEBI and the stock exchanges for proposed demerger of its wireless business into ___________
a) Airtel Ltd
b) Idea Ltd
c) Vodafone Ltd
d) Aircel Ltd

Click here to View Answer
Answer d) Aircel Ltd. Reliance Communications has received approvals from markets regulator SEBI and the stock exchanges for proposed demerger of its wireless business into Aircel Ltd. Reliance Communications has received approval of the Securities and Exchange Board of India (SEBI), BSE and NSE for the proposed scheme of arrangement for demerger of the wireless division of the company into Aircel Ltd and Dishnet Wireless Ltd.

13. _________ and ____________ have signed memorandums of understanding (MoUs) and letters of intent (LoIs) potentially worth about $65 billion (4 lakh Crore)
a) India and China
b) China and Saudi Arabia
c) Pakistan and China
d) Saudi Arabia and India

Click here to View Answer
Answer b) China and Saudi Arabia. Saudi Arabia’s King Salman oversaw the signing of deals worth as much as $65 billion on the first day of a visit to Beijing, as the world’s largest oil exporter looks to cement ties with the world’s second-largest economy. The deals included a memorandum of understanding (MoU) between giant state oil firm Saudi Aramco [IPO-ARMO.SE] and China North Industries Group Corp (Norinco), to look into building refining and chemical plants in China.

Leave a Comment