Current Affairs Quiz – March 16 2017

Current Affairs Quiz

1. A Memorandum of Understanding was signed between Chennai Port Trust and the Government of ___________ in New Delhi for handling EXIM cargo originating
a) Kerala
b) Andra Pradesh
c) Puducherry
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer c) Puducherry. A Memorandum of Understanding was signed between Chennai Port Trust and the Government of Puducherry in New Delhi for handling EXIM cargo originating from Puducherry Port hinterland. The MoU envisages that Chennai Port Trust will assist Puducherry Port in handling its export cargo. The cargo originating from Puducherry Port hinterland will be transported through sea mode to Chennai Port for shipping to overseas destinations through mainline and feeder vessels.

2. The government has launched a new scheme — TIES — for developing export linked infrastructure in states with a view to promote outbound shipments, Expand TIES?
a) Trade Incentive for Export Scheme
b) Trade Information for Export Scheme
c) Trade Import for Export Scheme
d) Trade Infrastructure for Export Scheme

Click here to View Answer
Answer d) Trade Infrastructure for Export Scheme. The government has launched a new scheme — TIES — for developing export linked infrastructure in states with a view to promote outbound shipments. Launched by Commerce and Industry Minister Nirmala Sitharaman, the Trade Infrastructure for Export Scheme (TIES) seeks to bridge the infrastructure gap and provide forward and backward linkages to units engaged in trade activities.

3. Government of India has approved financial assistance for bifurcated ______________ by way of special dispensation in funding of externally aided projects (EAPs)
a) Tamil Nadu
b) Andra Pradesh
c) Gujarat
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Andra Pradesh. The Centre has approved financial assistance for bifurcated Andhra Pradesh by way of special dispensation in funding of externally aided projects (EAPs) and also the irrigation component of Polavaram project. The special assistance approved by the Cabinet will be provided to the state towards repayment of loan and interest for EAPs signed and disbursed during 2015-16 to 2019-20.

4. Which railway station became the second blind-friendly railway station in the country, after Mysuru railway station in India?
a) Bangalore Railway Station
b) Chennai Railway Station
c) Mumbai Railway Station
d) Hyderabad Railway Station

Click here to View Answer
Answer a) Bangalore Railway Station. With a view to facilitating visually impaired train passengers, tactile maps of the railway station and train schedules in Braille were unveiled at the Mysuru Railway station. Mysuru MP Pratap Simha inaugurated the facility; Divisional Railway Manager Rajkumar Lal said Mysuru railway station has become the country’s first visually challenged friendly station in India.

5. How many new Kendriya Vidyalayas (KVs) will be established across the country to provide quality education to around 50,000 students?
a) 30
b) 40
c) 50
d) 60

Click here to View Answer
Answer c) 50. Fifty new Kendriya Vidyalayas (KVs) will be established across the country to provide quality education to around 50,000 students with the Cabinet giving a go ahead to the project. The schools, which will be set up under the civil/defence sector for classes 1 to 5, will “provide quality education to approximately 50,000 students in addition to around 12 lakh students already studying in present KV.

6. Captain Amarinder Singh of Congress was sworn in as the ____ Chief Minister of Punjab
a) 23rd
b) 24th
c) 25th
d) 26th

Click here to View Answer
Answer d) 26th . Captain Amarinder Singh of Congress was sworn in as the 26th Chief Minister of Punjab. This is the second time that Singh took over as Punjab CM, dethroning former CM Parkash Singh Badal. Navjot Singh Sidhu took oath as minister in Punjab cabinet. Congress Vice President Rahul Gandhi and former Prime Minister Manmohan Singh attended the swearing-in ceremony.

7. Private insurer Future Generali India Insurance Company (FGII) has entered into a corporate agency tie-up for its products with public lender ____________
a) UCO Bank
b) Canara Bank
c) Bank of Baroda
d) Indian Bank

Click here to View Answer
Answer a) UCO Bank. Private insurer Future Generali India Insurance Company (FGII) has entered into a corporate agency tie-up for its products with public lender UCO Bank. The PSU lender will provide a window at its bank branches for marketing FGII’s offerings. The company has tie-ups with over 100 banks across the country. At present, the bancassurance model accounts for 5 per cent of the insurer’s total business. The company aims to achieve a growth of 80 per cent by FY18.

8. Which bank signed a memorandum of understanding (MoU) with a real estate developers’ body CREDAI to jointly conduct various initiatives towards development of the realty sector?
a) Andra Bank
b) State Bank of India
c) IDBI Bank
d) Allahabad Bank

Click here to View Answer
Answer b) State Bank of India. State Bank of India and real estate developers’ body CREDAI have signed a memorandum of understanding (MoU) to jointly conduct various initiatives towards development of the realty sector. The MoU will be in force for a period of 3 years. CREDAI is the largest real estate association in the country with over 11,500 members. We see a lot of synergies in working with CREDAI. Both of us have a common objective of making every Indian own a home of their own.

9. Which airport has been rated the world’s best airport for the fifth consecutive year in a survey by research firm Skytrax?
a) Haneda A
irport in Tokyo
b) Munich Airport in Germany
c) Rajiv Gandhi International Airport in India
d) Changi Airport in Singapore

Click here to View Answer
Answer d) Changi Airport in Singapore. The Changi Airport in Singapore has been rated the world’s best airport for the fifth consecutive year in a survey by research firm Skytrax. The Haneda Airport in Tokyo, Incheon Airport in South Korea, Munich Airport in Germany and Hong Kong Airport complete the top five. The airports in Delhi, Mumbai, Bengaluru and Hyderabad are listed among the top 100.

10. Which private sector bank has launched an instant digital loan against securities (LAS) facility in collaboration with the National Securities Depository (NSDL)?
a) ICICI Bank
b) Federal Bank
c) HDFC Bank
d) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer c) HDFC Bank. HDFC Bank has launched an instant digital loan against securities (LAS) facility in collaboration with the National Securities Depository (NSDL). The bank said customers can avail themselves of overdraft facility against shares in three steps — select the shares to be pledged on net banking; accept agreement through one-time password (OTP); and pledge the shares with NSDL online through OTP.

11. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narenra Modi was apprised of Memorandums of Understanding (MoU) that were signed with ___________ and _____________
a) China and South Africa
b) Indonesia and Kyrgyzstan
c) Indonesia and Germany
d) Australia and USA

Click here to View Answer
Answer b) Indonesia and Kyrgyzstan. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narenra Modi was apprised of Memorandums of Understanding (MoU) that were signed with Indonesia and Kyrgyzstan. The MoUs envisage organizing youth exchange programmes with Indonesia and Kyrgyzstan and cooperation in other youth and sports related matters. The selection of youth for participation in youth exchange and other programmes will be done in an objective and transparent manner.

12. Power equipment maker BHEL has commenced commercial operations of its first 800-MW unit, a supercritical thermal plant in _____________
a) Karnataka
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer a) Karnataka. Power equipment maker BHEL has commenced commercial operations of its first 800-MW unit, a supercritical thermal plant. It also marks the company’s foray as a developer into the field of power generation. Karnataka Power Corporation Ltd (KPCL) and BHEL are the main equity partners of RPCL, the owner and operator of this power plant. The milestone was achieved for the first unit of the 2×800-MW Yeramarus thermal power station of Raichur Power Corporation Ltd (RPCL), in Raichur district of Karnataka.

13. A three-day international conference on ‘Vision Zero’ and occupational safety and health held in ____________
a) Bangalore
b) Hyderabad
c) New Delhi
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. The international conference on the VISION ZERO and its relevance to Occupational Safety and Health (OSH), is being organized from 15th to 17th, March 2017 at Vigyan Bhavan, New Delhi by Directorate General Factory Advice and Labour Institutes (DGFASLI), Government of India, Ministry of Labour and Employment and German Social Accident Insurance (DGUV), Germany in association with International Social Security Association (ISSA).

14. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) gave its approval to permit Indian Oil Corporation Limited (Indian Oil) to sell its ____ equity
a) 21%
b) 24%
c) 27%
d) 29%

Click here to View Answer
Answer b) 24%. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) gave its approval to permit Indian Oil Corporation Limited (Indian Oil) to sell its 24 per cent equity in M/s Lubrizol India Private Limited (LIPL) to Lubrizol Corporation, USA (LC). The approval was given at a meeting of the CCEA chaired by the Prime Minister Narendra Modi on 15 March 2017 in New Delhi. The sale will enable the Indian Oil to have a long term association with the Lubrizol Corporation.

15. India’s contribution to the United Nations rose ____ per cent to Rs 244 crore in 2015-16 compared with the previous fiscal
a) 55
b) 60
c) 65
d) 75

Click here to View Answer
Answer a) 55. India’s contribution to the United Nations rose 55 per cent to Rs 244 crore in 2015-16 compared with the previous fiscal. External Affairs Minister Sushma Swaraj informed the Lok Sabha that the government had also made voluntary contributions to the tune of Rs 22 crore to international organisations, including UN agencies, in the last financial year. The country contributed Rs 244 crore to the UN last fiscal compared with Rs 157 crore in 2014-15.

16. Who has been appointed Vice President of the 2017 U-17 FIFA World Cup organising committee?
a) Anupam Roy
b) Babul Supriyo
c) Udit Narayan
d) Sonu Nigam

Click here to View Answer
Answer b) Babul Supriyo. Singer turned Union minister Babul Supriyo has been appointed Vice President of the 2017 U-17 Fifa World Cup organising committee, All India Football Federation (AIFF) President Praful Patel revealed. The appointment of singer-turned-BJP MP Babul Supriyo as vice-president of the Local Organising Committee (LoC) of the FIFA U-17 World Cup to be hosted by India from October 6 .

17. Which team has become only the second team to play 800 Test matches, reaching the milestone in the Ranchi Test against India on March 16?
a) India
b) England
c) West Indies
d) Australia

Click here to View Answer
Answer d) Australia . Australia has become only the second team to play 800 Test matches, reaching the milestone in the Ranchi Test against India on Thursday. England is the only other team to have crossed the mark, having played 983 Tests since the first-ever five-day match in 1877. Out of the 799, Australia have won 377 Tests, the maximum among all Test-playing nations.

18. Who has been appointed a member of the governing body of Sports Authority of India (SAI)?
a) Saina Nehwal
b) PV Sindhu
c) Jwala Gutta
d) Ashwini Ponnappa

Click here to View Answer
Answer c) Jwala Gutta. India’s most successful Badminton Doubles specialist Jwala Gutta has been appointed a member of the governing body of Sports Authority of India (SAI). Conveying the information about her appointment, SAI Secretary SS Chhabra said in his letter that he was sure Jwala would be able to spare her valuable time to attend Governing Body meetings as and when scheduled by the chairman.

Leave a Comment