Current Affairs Quiz – March 16 & 17 2018

Current Affairs Quiz – March 16 & 17 2018

1. Which country develops artificial heart with rocket technology?
a) Japan
b) China
c) Indonesia
d) India

Click here to view Answer
Answer b) China. Chinese scientists have developed an artificial heart using rocket technology and it is currently undergoing testing after thorough experiments on animals.

2. What is the name of India’s first cloned Assamese buffalo?
a) Kisen-Gaurav
b) Sach-Guru
c) Kisen-Mukundh
d) Sach-Gaurav

Click here to view Answer
Answer d) Sach-Gaurav. Sach-Gaurav: India’s first cloned Assamese buffalo born. A cloned Assamese buffalo male calf was born for the first time, the Central Institute for Research on Buffaloes claimed.

3. LaQshya program launched to improve quality of ___________?
a) Maternity care
b) Prenatal care
c) Nursing home care
d) Volunteer care

Click here to view Answer
Answer a) Maternity care. LaQshya program launched to improve quality of maternity care. The Union Health Ministry recently announced the launch of LaQshya, a programme aimed at improving quality of care in labour room and maternity operation theatre.

4. Nepal gained ODI status with win over __________?
a) Papua New Guinea
b) Solomon Islands
c) Fiji
d) Vanuatu

Click here to view Answer
Answer a) Papua New Guinea. Nepal gained One-Day International status after beating Papua New Guinea in the ICC World Cup Qualifier tournament.

5. Who became Asian rank 1 in javelin F-53 category?
a) Srilatha
b) Deepika Bala
c) Deepa Malik
d) Malika Vinoth

Click here to view Answer
Answer c) Deepa Malik. Indian para-athlete Deepa Malik, who top-scored in the discus throw Asia Ranking 53 category and secured second place in the Asian Games combined category event 51/52/53 of the World Para Athletics Grand Prix 2018, now wishes to refine her discuss throw skills.

6. Which is the first country to use blockchain tech in elections?
a) Liberia
b) Sierra Leone
c) Guinea
d) Gambia

Click here to view Answer
Answer b) Sierra Leone. The African nation of Sierra Leone has become the world’s first country to use blockchain technology in elections in a trial aimed at ensuring transparency.

7. Which country will host 2019 FIFA U-20 World Cup?
a) India
b) Poland
c) Germany
d) Hungary

Click here to view Answer
Answer b) Poland. Poland pipped India in the race to host the 2019 FIFA U-20 World Cup after members of the world governing body’s main decision-making panel – the FIFA Council – voted in favour of the European nation in its meeting in Bogota, Colombia. Poland received nine votes as against India’s five.

8. Who is the President of China?
a) Xio Dhabnag
b) Pheo Upang
c) Mao Zedong
d) Xi Jinping

Click here to view Answer
Answer d) Xi Jinping. China’s Parliament has unanimously re-elected Xi Jinping as the country’s President after removal of presidential term limits last week.

9. Which south Indian city to conduct two day Global Digital Summit?
a) Chennai
b) Hyderabad
c) Kochi
d) Bangalore

Click here to view Answer
Answer c) Kochi. In an attempt to place Kerala in the digital world map, the state government will organize its first global digital summit, #FUTURE, in Kochi.

10. Krishi Unnati is Related to?
a) Agriculture
b) Information Technology
c) Medical Science
d) Construction

Click here to view Answer
Answer a) Agriculture. Doubling the income of farmers by 2022 is another goal that the government is pursuing with gusto. A 3-day Krishi Unnati Mela began in the national capital with the aim of bringing the latest farming technology to the fields.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment