Current Affairs Quiz – March 15 2017

Current Affairs Quiz

1. Two Indian-American authors _______________ and ______________ have been shortlisted for the 30,000 pound Wellcome Book Prize
a) Akhil Sharma and Paul Kalanithi
b) Siddhartha Mukherjee and Paul Kalanithi
c) Siddhartha Mukherjee and Deepak Chopra
d) Akhil Sharma and Fareed Zakaria

Click here to View Answer
Answer b) Siddhartha Mukherjee and Paul Kalanithi. Two Indian-American authors have been shortlisted for the 30,000 pound Wellcome Book Prize, which celebrates fiction and non-fiction works engaged with the topics of health and medicine Siddhartha Mukherjee is on the list of the annual prize for his study of genetics and mental health in his book ‘The Gene’. He is joined by fellow Indian-American author Paul Kalanithi, who could become the first posthumous winner of the prize for his life-affirming reflection on facing mortality ‘When Breath Becomes Air’.

2. ________________was sworn in as Chief Minister of Manipur in Imphal
a) Okram Ibobi Singh
b) Raj Kumar Dorendra Singh
c) Wahengbam Nipamacha Singh
d) Biren Singh

Click here to View Answer
Answer d) Biren Singh. Biren Singh was sworn in as Chief Minister of Manipur in Imphal. The oath of office was administered by Governor Najma Heptulla. Eight others were also sworn in, taking the number of Ministers in the BJP-led government to nine. Yumnan Joykumar Singh of the National People’s Party (NPP) was appointed as the Deputy Chief Minister. The lawmaker from the Uripok Assembly constituency is a former Director General of Police from the State.

3. Which state government has entered into an agreement with a global cloud-based solutions provider cloudBuy.com to develop a B2B marketplace for small and large business units in the state?
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Bihar
d) Assam

Click here to View Answer
Answer a) Gujarat . The Gujarat government has entered into an agreement with a global cloud-based solutions provider cloudBuy.com to develop a B2B marketplace for small and large business units in the state. The e-marketplace will be used to promote businesses in the state on one single platform, where members can trade with each other and across India and globally.

4. Which city has been ranked as the top Indian city in the quality of living ranking?
a) Mumbai
b) Chennai
c) Hyderabad
d) Kochi

Click here to View Answer
Answer c) Hyderabad. Indian cities have performed poorly on a globally recognized survey that ranks cities in terms of how it is to live and work in them. Hyderabad, the highest ranked Indian city, is down five ranks from last year’s 139 in the Mercer 2017 Quality of Living Index. Pune and Bengaluru have both slipped by one rank to 145 and 146, respectively, in this year’s ranking.

5. Which state government has allocated ₹100 crore for setting up of Namma Canteens across the state to provide breakfast for ₹5 and lunch, dinner for ₹10 each?
a) West Bengal
b) Karnataka
c) Rajasthan
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Karnataka. The Karnataka government has allocated ₹100 crore for setting up of Namma Canteens across the state to provide breakfast for ₹5 and lunch, dinner for ₹10 each. Around 200 Namma Canteens will be set up in Bengaluru alone. Further, the State lifted VAT on liquor, announced free eggs for Anganwadi workers and free LPG service for 5 lakh poor families.

6. India and _____________ signed a Memorandum of Understanding (MoU) on Aids to Navigation (AtoNs)
a) China
b) Nepal
c) Bangladesh
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer c) Bangladesh . The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved signing of a Memorandum of Understanding (MoU) on Aids to Navigation (AtoNs) between the Directorate General of Lighthouses & Lightships (DGLL), Ministry of Shipping, Government of India and the Department of Shipping, Government of Bangladesh.

7. The World Bank has agreed to provide loan to develop internal transmission arrangements of the upcoming Rewa Ultra Mega Solar project in ___________
a) Uttar Pradesh
b) Punjab
c) Maharashtra
d) Madya Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Madya Pradesh. The World Bank has agreed to provide loan to develop internal transmission arrangements of the upcoming Rewa Ultra Mega Solar project in Madhya Pradesh. The World Bank has agreed to provide loan to develop internal transmission arrangements of the Rewa project. It will provide 25 per cent of the loan amount under its Clean Technology Fund, where the money will be provided at an interest rate of only 0.25 per cent.

8. World Consumer Rights Day is observed on?
a) March 15
b) March 16
c) March 17
d) March 17

Click here to View Answer
Answer a) March 15. World Consumer Rights Day is celebrated on 15th match of every year and the Consumer Affairs Commission (CAC) will be celebrating under the 2017 theme ‘Empowering Consumers in The Digital Age. World Consumer Rights Day was established on March 15, 1983 to promote the basic rights of consumers worldwide.

9. The Union Cabinet approved a ___ hike in Dearness Allowance and Dearness Relief, which was due from January 2017
a) 1%
b) 2%
c) 4%
d) 6%

Click here to View Answer
Answer b) 2%. The Union Cabinet approved a 2% hike in Dearness Allowance and Dearness Relief, which was due from January 2017. Dearness Allowance and Dearness Relief are provided to central government employees and pensioners to neutralise the impact of inflation on their earnings. This will have an impact of around ₹6,833 crore on the exchequer in the financial year 2017-18.

10. American-Indian _____________ has been sworn in as the head of a key healthcare agency in the Trump administration
a) Pramila Jayapal
b) Kamala Harris
c) Seema Verma
d) Nancy Pelosi

Click here to View Answer
Answer c) Seema Verma. American-Indian Seema Verma has been sworn in as the head of a key healthcare agency in the Trump administration. As the head of the Centers of Medicare and Medicaid Services she will head the US $1 trillion federal agency. The Department of Health and Human Services agency provides health services to 130 million Americans.

11. Which airline has announced a partnership with ride-hailing app Uber to book airport cabs through the app itself?
a) Air India
b) Jet Airways
c) IndiGo
d) SpiceJet

Click here to View Answer
Answer b) Jet Airways. Full-service airline Jet Airways has announced a partnership with ride-hailing app Uber to book airport cabs through the Jet Airways app itself. The airline will partner Uber and facilitate travel to/ from the airport once a passenger has booked a ticket on the Jet Airways app.Vienna World’s Best City in Quality of Life. Guests booking their flights on the app and using Uber for the first time will also benefit from a discount of Rs. 150 across their first three rides by using the promo code JETUBER.

12. Who has resigned as the chairman of the International Cricket Council (ICC) with immediate effect?
a) Anurag Thakur
b) N. Srinivasan
c) Shashank Manohar
d) Ajay Shirke

Click here to View Answer
Answer c) Shashank Manohar. Shashank Manohar has resigned as the chairman of the International Cricket Council (ICC) with immediate effect, citing personal reasons. Manohar had taken over the responsibility of being ICC’s first independent chairman in May 2016 after stepping down from his position as Board of Control for Cricket in India’s (BCCI) president.

13. Which country has been stripped of its rights to host the 2022 Commonwealth Games after it failed to meet the eligibility criteria due to financial constraints?
a) South Africa
b) India
c) China
d) Australia

Click here to View Answer
Answer a) South Africa. The South African city of Durban has been stripped of its rights to host the 2022 Commonwealth Games after it failed to meet the eligibility criteria due to financial constraints. Following this, the Indian Olympic Association is mulling to bid for the event subject to government support. Birmingham and Liverpool in England are also keen on bidding for the event.

14. _____________ has become the quickest nation to complete a century of Tests
a) India
b) Bangladesh
c) South Africa
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer b) Bangladesh . Bangladesh has become the quickest nation to complete a century of Tests after they took the field against Sri Lanka in Colombo. The Bangladeshi team, which became the 10th nation to play 100 Tests, took 16 years, 4 months and 6 days to achieve the feat, surpassing Sri Lanka’s record of 18 years, 3 months and 29 days.

15. Great Britain’s double Olympic gold medallist Joanna Rowsell-Shand has announced her retirement, she associated with ___________
a) Cricket
b) Hockey
c) Cycling
d) Football

Click here to View Answer
Answer c) Cycling. Great Britain’s double Olympic gold medallist Joanna Rowsell-Shand has announced her retirement from international cycling. The 28-year-old bows out having won five world titles and Olympic gold in the team pursuit at London 2012 and in Rio last summer.

Leave a Comment