Current Affairs Quiz – March 14 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been appointed as chairman of central water commission?
a) Praveen Kumar
b) Sanjay Kumar
c) Narendra Kumar
d) Arun Kumar

Click here to View Answer
Answer c) Narendra Kumar. Narendra Kumar, an officer of Central Water Engineering Service (1979 batch) has assumed the charge of Chairman, Central Water Commission (CWC). He has served in various capacities in CWC as Assistant Director in Design Organisation, Deputy Director in Project Appraisal Directorate and Director in Dam Safety Organisation and Project Monitoring Directorate.

2. The Lok Sabha passed the Enemy Property (Amendment and Validation) Bill, 2016, which amends the _____________________
a) Enemy Property Act, 1965
b) Enemy Property Act, 1968
c) Enemy Property Act, 1972
d) Enemy Property Act, 1984

Click here to View Answer
Answer b) Enemy Property Act, 1968. The Enemy Property (Amendment and Validation) Bill, 2016, which amends the Enemy Property Act, 1968, was passed by voice vote in the Lok Sabha, incorporating the amendments made by the Rajya Sabha. The Lok Sabha had passed the bill earlier but certain amendments were introduced to it in the Rajya Sabha, on the recommendations of a Select Committee. Those amendments had to be approved by the Lower House, which was done.

3. Inter-state River Water Disputes (Amendment) Bill, 2017 introduced in Lok Sabha, who is the Minister of Water Resources of India?
a) Uma Bharti
b) Sushma Swaraj
c) Maneka Gandhi
d) Smriti Irani

Click here to View Answer
Answer a) Uma Bharti. Union Minister of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Sushri Uma Bharti introduced Inter-State River Water Disputes (Amendment) Bill, 2017 in Lok Sabha. Introducing the Bill the Minister called it a “Revolutionary step” towards the resolution of Inter- State River Water Disputes.

4. Which political Party IT Wing has launched the first-of-its-kind women safety application “Ammavin Aran” in Tamil Nadu?
a) Dravida Munnetra Kazhagam (DMK)
b) Bharatiya Janata Party (BJP)
c) Indian National Congress (INC)
d) All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam (ADMK)

Click here to View Answer
Answer d) All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam (ADMK). The AIADMK IT Wing has launched the first-of-its-kind women safety application in Tamil Nadu. The app is called “Ammavin Aran” meaning “mother’s fortresses”. The app will give the user details about the nearest police station and hospital along with map details and phone number. There is an in-built whistle, which can manipulate the phone speaker to create a loud noise when pressed by anyone in distress. Also the app carries an in-built call recorder and ‘Tips’ icon to provide lifesaving information.

5. The International Pi Day is observed on?
a) March 13
b) March 14
c) March 15
d) March 16

Click here to View Answer
Answer b) March 14. The International Pi Day is celebrated each year on March 14 as it coincides with the mathematical constant Pi’s value (3.14159…). The symbol ‘π’ (Greek letter pi) was introduced by William Jones in 1706 to denote the ratio of a circle’s circumference to its diameter. However, it was popularised by Swiss Mathematician Leonhard Euler, who adopted it in 1737.

6. Which state government has announced an Idea2POC (Proof of Concept) fund of ₹10 crore for women entrepreneurs?
a) Karnataka
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer a) Karnataka. Karnataka has announced an Idea2POC (Proof of Concept) fund of ₹10 crore for women entrepreneurs. Under this (Idea2POC) scheme, the Karnataka Department of IT, BT and S&T will fund up to Rs.50 lakh for any woman innovator looking for funds for Proof of Concept validation, certification, and cover costs in manufacturing of pilot devices. The IT/BT Department, under the Multi-Sector Startup Policy of Karnataka, created the Idea2PoC Fund.

7. The three-day National Agricultural Fair, Krishi Unnati Mela 2016 was held in ___________
a) Bangalore
b) Hyderabad
c) New Delhi
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. The three-day National Agricultural Fair, Krishi Unnati Mela 2016 was organized at the campus of IARI, New Delhi from 15-17 March jointly by ICAR and Ministry of Agriculture & Farmers Welfare. The mela will be inaugurated by Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare, Radha Mohan Singh on 15th March, 2017. A large number of farmers and other visitors are expected to participate in the mela.

8. Which state government has launched a new scheme ‘Adarsh Gram Yojana‘that is in accordance with the basic philosophy of the Prime Minister ‘Sabka Saath Sabka Vikaas’?
a) Andra Pradesh
b) Arunachal Pradesh
c) Maharashtra
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer b) Arunachal Pradesh. The Arunachal Pradesh government has launched a new scheme ‘Adarsh Gram Yojana‘that is in accordance with the basic philosophy of the Prime Minister ‘Sabka Saath Sabka Vikaas’. The scheme aims to reach the poor people in rural areas of the state to serve them better. Under the scheme, 123 villages (comprising one village per circle) will be developed as ‘Model Villages’ during the fiscal year 2017-18.

9. Indian-origin female officer ____________ and the first Muslim policewoman to be awarded an honour by the Queen Elizabeth II
a) Usha Evans
b) Priya Mishra
c) Menaka Evans
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Usha Evans. Indian-origin female officer Usha Evans and the first Muslim policewoman to be awarded an honour by the Queen Elizabeth II, Nighat Hubbard, have reportedly sued Scotland Yard, the metropolitan police over claims of racism and sexism. The women have alleged that they were discriminated and held back while white colleagues were allowed to work on more complex investigations.

10. ______________has been rated the city with the highest quality of life for the eighth consecutive year
a) Auckland
b) Vancouver
c) Vienna
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer c) Vienna. Vienna has beaten Zurich to be crowned the place with the best quality of living in an annual survey in which European cities dominated the top 10. Management consultancy Mercer said Vienna scored the highest for overall quality of living in the 215-city survey after improvements in Austria’s political and social environment, knocking the Swiss city of Zurich into second position.

11. Which insurance Company plans to launch a pure term insurance product, with return of premium?
a) ICICI Prudential Life Insurance
b) Axis HDFC Oriental Bank of Commerce Life Insurance
c) Dena ICICI Oriental Bank of Commerce Life Insurance
d) Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance

Click here to View Answer
Answer d) Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance. Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance Company plans to launch a pure term insurance product, with return of premium, in April in the wake of the insurance regulator coming out with guidelines for the same. The Gurugram (Haryana)-headquartered life insurer will shortly approach the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) to get approval for the product, said a top official.

12. Which private sector bank will buy IL&FS Securities Services Ltd (ISSL), a subsidiary of Infrastructure Leasing and Financial Services (IL&FS) Ltd, in an all-cash deal?
a) Yes Bank
b) IndusInd Bank
c) ICICI Bank
d) HDFC Bank

Click here to View Answer
Answer b) IndusInd Bank. Private sector lender IndusInd Bank has said it will buy IL&FS Securities Services Ltd (ISSL), a subsidiary of Infrastructure Leasing and Financial Services (IL&FS) Ltd, in an all-cash deal. IL&FS Securities Services, incorporated in July 2006, is a capital markets intermediary for professional clearing, depository and custodial services. ISSL services both retail and institutional clients including over 1,000 brokers, FPIs (foreign portfolio investors) and FIIs (foreign institutional investors).

13. The world’s first fluorescent frog has been discovered in ___________
a) Japan
b) Germany
c) Argentina
d) India

Click here to View Answer
Answer c) Argentina . The world’s first fluorescent frog has been discovered in the Amazon basin in Argentina. Scientists at the Bernardino Rivadavia Natural Sciences Museum in Buenos Aires made the discovery by accident while studying the pigment of polka-dot tree frogs, a species common to the rainforest.

14. Which country cricket board has charged and suspended giant fast bowler Mohammad Irfan over allegations of spot-fixing during a recent Twenty20 league?
a) Bangladesh Cricket Board
b) Pakistan Cricket Board
c) Sri Lanka Cricket Board
d) South Africa Cricket Board

Click here to View Answer
Answer b) Pakistan Cricket Board. Pakistan has charged and suspended giant fast bowler Mohammad Irfan over allegations of spot-fixing during a recent Twenty20 league, in a case that has so far ensnared three other current or former national stars. The widening scandal threatens to take some of the sheen off the recently completed Pakistan Super League (PSL), which was hailed as a step towards restoring international cricket in the terror-hit country after the final in Lahore passed without incident.

15. Bhuma Nagi Reddy who passed away recently, He was the MLA of _______________
a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Karnataka
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer a) Andhra Pradesh. Senior legislator of Andhra Pradesh and three-time MP from Telugu Desam Party (TDP) in Kurnool district Bhuma Nagi Reddy died of a heart attack at Nandyal, Kurnool district Popularly known as Bhuma in political circles, he shot into national headlines by contesting against former Prime Minister P V Narasimha Rao from Nandyal constituency in 1996 and lost the seat with a margin of 90,000 votes.

Leave a Comment