Current Affairs Quiz – March 13 2019

Current Affairs Quiz – March 13 2019


1. Defending champion India defeated___________ by 6-0 in the 5th South Asian Football Federation (SAFF) Women’s Championship.
a)Russia
b)China
c)Nepal
d)Maldives

Click here to View Answer
Answer d)Maldives. Defending champion India defeated Maldives by 6-0 in the 5th South Asian Football Federation (SAFF) Women’s Championship. Keeping its unbeaten record India easily defeated Maldives in its first group match in Nepal’s Biratnagar.

2. India’s most valued lender _____________ crossed the Rs6 trillion market capitalisation for the first time.
a)Bank Of Maharashtra
b)Punjab National Bank
c)ICICI Bank
d)HDFC Bank Ltd

Click here to View Answer
Answer d)HDFC Bank Ltd. India’s most valued lender HDFC Bank Ltd crossed the Rs6 trillion market capitalisation for the first time , making it only the country’s third firm to achieve the milestone.

3. Private sector lender Axis Bank named ________ as its new Non-Executive Part-Time Chairman.
a)Amitabh Chaudhry
b)Shyam Srinivasan
c)Shikha Sharma
d)Rakesh Makhija

Click here to View Answer
Answer d)Rakesh Makhija. Private sector lender Axis Bank named Rakesh Makhija as its new Non-Executive Part-Time Chairman. Makhija, who is the Chairman of SKF India, will take over from current Axis Bank Chairman Sanjiv Mishra, when his term comes to an end on July 17.

4.__________-withdrew the 20 per cent limit on investments by Foreign Portfolio Investors in corporate bonds of an entity.
a)IRDA
b)SEBI
c)RBI
d)SBI

Click here to View Answer
Answer b)SEBI. Markets regulator SEBI withdrew the 20 per cent limit on investments by Foreign Portfolio Investors in corporate bonds of an entity. In a notification, the regulator said the restriction is being withdrawn in accordance with a circular issued by the Reserve Bank of India (RBI).

5. Internet of Things India Congress 2019 to be held in ________ on August 22-23, 2019.
a)Kolkata
b)Mumbai
c)Delhi
d)Bengaluru

Click here to View Answer
Answer d)Bengaluru. The IoT India Congress 2019 will include tracks on segments such as healthcare, manufacturing, telecom, smart cities, energy, retail, cyber security, skills and development, IoT Standards, legal and regulatory, and agriculture. The Institution of Engineering and Technology (IET) IoT Panel held a conference to announce the upcoming 4th edition of the IoT India Congress.

6. The Delhi government’s Dialogue and Development Commission (DDC) has set up a 17-member high-level committee to “reform higher education” in the capital. The committee, chaired by _______________.
a)Usha Ananthasubramanian
b)Jasmine Shah
c)Amitabh Chaudhry
d)Parthasarathi Mukherjee

Click here to View Answer
Answer b)Jasmine Shah. The Delhi government’s Dialogue and Development Commission (DDC), a think-tank that advises the government on key issues, has set up a 17-member high-level committee to “reform higher education” in the capital. The committee, chaired by DDC vice-chairperson Jasmine Shah, will “recommend goals, metrics, policies, and actionable plans for reforming Delhi’s higher education system within a year”.

7. _________bagged the bronze medal in the Laser Standard race for men in the Laser Asian Sailing Championship in Singapore .
a)Vishwakarma Yadav
b)Upamanyu Dutta
c)Dhananjay Singh
d)Akash Singh

Click here to View Answer
Answer b)Upamanyu Dutta . Young Mumbai sailor Upamanyu Dutta bagged the bronze medal in the Laser Standard race for men in the Laser Asian Sailing Championship which concluded in Singapore . Nethra Kumanan of Chennai achieved a creditable 4th position in the Laser Radial event for women.

8. ______has launched doorstep banking service for senior citizens over 70 years of age and differently-abled customers.
a)YES Bank
b)ICICI
c)PNB
d)SBI

Click here to View Answer
Answer d)SBI. State Bank of India (SBI) has launched doorstep banking service for senior citizens over 70 years of age and differently-abled customers. Eligible customers can avail this service at a nominal fee of 100 rupees per transaction for financial transactions and 60rupees for non-financial transactions.

9. The Royal Thai Embassy is organising a cultural fest _________ to commemorate 72 years of Indo-Thai diplomatic relations.
a)‘Namaste India Festival’
b)‘Namaste Thailand Festival’
c)‘Namaste Indo-Thai Festival’
d)‘Namaste Festival’

Click here to View Answer
Answer b)‘Namaste Thailand Festival’. The Royal Thai Embassy is organising a cultural fest – ‘Namaste Thailand Festival’ to commemorate 72 years of Indo-Thai diplomatic relations. The festival of Thai food, products, music, performances and culture is all set to offer a unique Thai experience, the organisers of the festival said.

10. Google phases out instant messaging app _________ that was launched with much fanfare in 2016.
a)Khelo
b)Bolo
c)Allo
d)Hello

Click here to View Answer
Answer c)Allo. After pausing investments in its “Allo” mobile messaging app, Google has finally bid goodbye to the platform that was launched with much fanfare in 2016.

11. _______ will transfer 32% stake in Bharti Infratel to Nettle.
a)Bharat Sanchar Nigam Limited
b)Reliance Industries Limited
c)Vodafone
d)Bharti Airtel Ltd

Click here to View Answer
Answer d)Bharti Airtel Ltd. Bharti Airtel Ltd will transfer as much as 32% stake it owns in tower company Bharti Infratel Ltd to wholly owned unit Nettle Infrastructure Investments Ltd to explore opportunities to monetize the asset.

Leave a Comment