Current Affairs Quiz – March 13 2017

Current Affairs Quiz

1. BJP’s Nongthombam Biren Singh was elected as the legislature party leader in Manipur, Who is the Governor of Manipur?
a) Kalyan Singh
b) Nirbhay Sharma
c) Padmanabha Acharya
d) Najma Heptulla

Click here to View Answer
Answer d) Najma Heptulla. BJP’s Nongthombam Biren Singh was elected as the legislature party leader in Manipur and will meet Governor Najma Heptulla to stake claim to form the government. Biren Singh, MLA from Heingang Constituency, will be the Bharatiya Janata Party’s first Chief Minister in the state.

2. Which Bank appointed insurance veteran and AIA Group boss Mark Tucker as chairman to replace Douglas Flint?
a) Bank of America
b) HSBC Bank
c) Deutsche Bank
d) DBS Bank

Click here to View Answer
Answer b) HSBC Bank. HSBC Holdings Plc, Europe’s biggest bank, tapped an outsider for its top job, appointing insurance veteran and AIA Group boss Mark Tucker as chairman to replace Douglas Flint, who plans to step down in 2017. A one-time professional footballer who has held several leadership jobs including running Britain’s Prudential, Tucker will take over as group chairman designate from September 1 and as non-executive group chairman on Oct. 1.

3. Defence Minister Manohar Parrikar was appointed as Chief Minister of Goa, Who is the Governor of Goa?
a) Mridula Sinha
b) Balram Das Tandon
c) Om Prakash Kohli
d) Narinder Nath Vohra

Click here to View Answer
Answer a) Mridula Sinha. Defence Minister Manohar Parrikar was appointed the Goa Chief Minister. He has to prove majority on floor of the House within 15 days of taking oath. Parrikar, who resigned from the Union Cabinet, will be sworn-in with 10 ministers. Governor Mridula Sinha has appointed Manohar Parrikar, the Leader of the Goa BJP legislature party, as the chief minister of Goa.

4. Who has been given charge of the Defence Ministry in addition to his portfolio, to fill in for Manohar Parrikar who resigned as the Defence Minister?
a) Rajnath Singh
b) Arun Jaitley
c) Venkaiah Naidu
d) Nitin Gadkari

Click here to View Answer
Answer b) Arun Jaitley. Finance Minister Arun Jaitley has been given charge of the Defence Ministry in addition to his Finance portfolio, to fill in for Manohar Parrikar who resigned as the Defence Minister in order to become the Chief Minister of the BJP government in Goa. Arun Jaitley was in charge of the Defence and Finance Ministries for the first three months after the NDA government took charge in 2014.

5. The Reserve Bank of India has removed the cash withdrawal limits from Rs. _________ for the savings bank accounts on March 13
a) 20,000
b) 40,000
c) 50,000
d) 1,00,000

Click here to View Answer
Answer c) 50,000. The Reserve Bank of India has removed the cash withdrawal limits for the savings bank accounts on March 13. The limit was increased to ₹50,000 per week from February 20. The RBI had ended cash withdrawal limits for current account holders from February 1. The limits on bank withdrawals were placed after the demonetisation of old ₹500 and ₹1,000 notes.

6. Which State Government is hopeful of achieving the target of Indian Rhino Vision 2020?
a) Rajasthan
b) Karnataka
c) Tamil Nadu
d) Assam

Click here to View Answer
Answer d) Assam. While Assam’s Kaziranga has continued fight against poaching activities as poachers killed 39 rhinos since the year 2012, the world heritage site get a remarkable achievement as increased the one horned rhinoceros population by 39 in a single year. The recent census report said that, the rhino population in Kaziranga National Park (KNP) is now 2329, an increase of 39 in the past one year from 2290. The last census of rhinos in Kaziranga was concluded on Monday (March 25).

7. Which company acquired Israeli self-driving technology startup Mobileye in a $15.3 billion all-cash deal?
a) Texas
b) Qualcomm
c) Intel
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Intel. Intel, the chip making giant it would pay $15.3bn to buy Mobileye, the maker of autonomous driving technology, in one of the biggest deals yet in the emerging field of self-driving cars and Israel’s biggest-ever cross-border acquisition. The two companies announced a definitive agreement under which a subsidiary of Intel will begin a tender offer to buy all of Mobileye’s shares for $63.54 each in cash.

8. US aircraft giant Boeing will set up its first overseas factory in ____________
a) India
b) China
c) Sri Lanka
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) China. US aircraft giant Boeing will set up its first overseas factory in eastern China aiming to deliver 100 Boeing 737 planes a year. Boeing and Chinese aviation manufacturer Commercial Aircraft Corporation of China Ltd (COMAC) will start to build a Boeing 737 completion centre in Zhoushan by the end of March, scheduled to make its first delivery in 2018.

9. Which country plans to dispatch its largest warship on a three-month tour through the South China Sea beginning in May?
a) Russia
b) China
c) India
d) Japan

Click here to View Answer
Answer d) Japan . Japan plans to dispatch its largest warship on a three-month tour through the South China Sea beginning in May, three sources said, in its biggest show of naval force in the region since World War Two. China claims almost all the disputed waters and its growing military presence has fueled concern in Japan and the West, with the United States holding regular air and naval patrols to ensure freedom of navigation.

10. Who won the All England Open Badminton championship title 2017?
a) Lee Chong Wei
b) Shi Yuqi
c) Lin Dan
d) Chen Long

Click here to View Answer
Answer a) Lee Chong Wei. Lee Chong Wei of Malaysia has lifted the Men’s Singles crown at the All England Open Badminton championship. In the final in Birmingham, the 34-year-old world number one defeated Shi Yuqi of China in straight games 21-12, 21-10. For the Malaysian, it is his fifth singles title in seven finals in the prestigious championships. The Chinese pair of Lu Kai and Huang Yaqiong won the Mixed Doubles title by defeating the Malaysian duo of Peng Soon Chan and Liu Ying Goah in the final in three games.

Leave a Comment