Current Affairs Quiz – March 12 & 13 & 14 2020

Current Affairs Quiz – March 12 & 13 & 14 2020

Current Affairs Quiz


1. Hola Mohalla festival was celebrated at _____________.
a) Madhya Pradesh
b) Chandigarh
c) Maharastra
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer d) Punjab. Hola Mohalla festival was celebrated at Anandpur Sahib Punjab from 10-12 March 2020. Hola Mohalla is a Sikh festival celebrated in the month of Phalguna, a day after Holi.

2. GOKADDAL-worlds first Digital Solutions Exchange cloud launched in ____________.
a) China
b) India
c) Japan
d) USA

Click here to View Answer
Answer b) India. The world’s first Digital Solutions Exchange in the cloud “GOKADDAL” has been launched in India. GOKADDAL will revolutionize the way digital solutions are sourced, delivered, and managed.

3. Wings India 2020 began in ___________.
a) Pune
b) Mumbai
c) Hyderabad
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer c) Hyderabad .Wings India 2020, an International conference and exhibition on the Civil Aviation sector, has begun on 12 March in Begumpet Airport, Hyderabad, India. The conference will be held from 12-15 March 2020.

4. WHO declared COVID-19 a ____________.
a) Pandemic
b) Catastrophe
c) Strategy
d) Solicit

Click here to View Answer
Answer a) pandemic. he World Health Organization (WHO) declared the novel coronavirus, COVID-19, a “pandemic” on 11 March. The infectious disease has spread freely in more than 100 countries around the world.

5. Which State government has approved the implementation of “happy hour” for autorickshaws?
a) Madhya Pradesh
b) Tamil Nadu
c) karnataka
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer d) Maharastra. Maharashtra State government approved the implementation of “happy hour” for autorickshaws. The move was recommended by Khatua panel, which is led by retired IAS officer BC Khatua and the four-members of the panel.

6. 6th International Day of Yoga led by PM Modi to be held in ____________.
a) Jaipur
b) Gandhi Nagar
c) Mumbai
d) Leh

Click here to View Answer
Answer d) Leh. The Major national event for the 6th International Day of Yoga is to be held in Leh, the capital of Ladakh on 21st June, 2020.

7. Santu Mukhopadhyay is passed away at 69 , is associated with____________.
a) Actor
b) Politician
c) Athelete
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Actor. Veteran Bengali actor Santu Mukhopadhyay died aged 69 on Wednesday in Kolkata. Reportedly, he had been suffering from cancer for long and was admitted to a hospital on February 4 with blood sugar and hypertension.

8. Which department has launched free digital parcel locker service?
a) Railway
b) Postal
c) Bank
d) All the above

Click here to View Answer
Answer b) Postal. The Department of Posts has introduced a free digital parcel locker service in the city from 11 March for the first time in India.

9. Who has appointed as CSO of Microsoft?
a) Sam Johnson
b) Rina Mathew
c) Eric Horvitz
d) Hardley Son

Click here to View Answer
Answer c) Eric Horvitz. Microsoft has appointed Eric Horvitz as its first-ever Chief Scientific Officer (CSO). He will provide cross-company leadership on advances and trends on scientific matters and on issues and opportunities arising at the intersection of technology people and society.

10. According to Animal Protection Index, India secured _________ rank.
a) 2nd
c) 3rd
c) 4th
d) 5th

Click here to View Answer
Answer a) 2nd. Global Animal Protection Index 2020 was released by World Animal Protection, an international animal welfare charity.

11. Dearness Allowance hiked from 17% to ___________ for central govt employees.
a) 20%
b) 21%
c) 25%
d) 30%

Click here to View Answer
Answer b) 21%. The Union Cabinet on Friday approved an increase in the Dearness Allowance to central government employees and Dearness Relief to pensioners from 17% to 21% with effect from January 1, 2020.

12. India shares second position with__________ as most promising source of disruptive technologies.
a) China
b) USA
c) Japan
d) Korea

Click here to View Answer
Answer a) China. India surged back to tie the second position with China in KPMG’s 2020 global technology industry innovation survey which includes responses from more than 800 global leaders in the technology industry.

13. Which state hosts Divya Kala Shakti for the first time?
a) Kerala
b) Telanagan
c) Andhra Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer d) Tamil Nadu. Tamil Nadu State government is to host the first-ever regional event “Divya Kala Shakti: Witnessing the abilities in disabilities a unique cultural” event at Kalaivanar Arangam, Chennai on 12 March 2020.

14. Mr. Rajesh Chaplot honoured with the Highest Civilian Award of Uganda, who is associated with_____________.
a) Journalism
b) Politics
c) Sports
d) Business

Click here to View Answer
Answer d) Business. Distinguished Non-Resident Indian (NRI) businessman, Mr. Rajesh Chaplot was honoured with the Highest Civilian Award (Golden Jubilee Medal-Civilians) of Uganda.

15. International Pi Day is observed on ____________.
a) March 10
b) March 11
c) March 13
d) March 14

Click here to View Answer
Answer d) March 14. International Pi (π) day is observed on 14 March. The day was chosen as 3, 1, and 4, which are the first three significant digits of π.

16. International Day of Action for Rivers is observed on____________.
a) March 14
b) March 16
c) March 18
d) March 20

Click here to View Answer
Answer a) March 14 . The day aims to stress the importance of rivers and how it affects the lives of the people.

17. Theme for International Day of Action for Rivers is_________________.
a) Women, Earth, and Climate Change
b) Women, Water, and Earth
c) Women, Water, and Planet
d) Women, Water, and Climate Change

Click here to View Answer
Answer d) Women, Water, and Climate Change.

18. World Sleep Day is observed on ____________.
a) March 12
b) March 13
c) March 14
d) March 15

Click here to View Answer
Answer b) March 13. The day raises awareness about the social effects that sleep deprivation can have on everyday life.

19. Sir Creek Issue between ____________.
a) India and Nepal
b) Pakistan and China
c) India and Pakistan
d) Chian and Japan

Click here to View Answer
Answer c) India and Pakistan. The issue between India and Pakistan over Sir Creek is the interpretation of boundary between Sindh and Kutch.

20. MEIS – in this “M” represents_____________.
a) Market
b) Moment
c) Money
d) Merchandise

Click here to View Answer
Answer d) merchandise. The Union Cabinet approved to withdraw the MEIS (Merchandise Export from India) Scheme in phases.

Leave a Comment