Current Affairs Quiz – March 11 2017

Current Affairs Quiz

1. New Chief Justices appointed for high courts of four states, which of the following statement is wrong?
a) Navniti Prasad has been appointed as Chief Justice of the Kerala High Court
b) P K Mohanty has been appointed as Chief Justice of the Jharkhand High Court
c) T B Radhakrishnan has been appointed as Chief Justice of the Chhattisgarh High Court
d) Hemant Gupta has been appointed as Chief Justice of the Uttar Pradesh High Court

Click here to View Answer
Answer d) Hemant Gupta has been appointed as Chief Justice of the Uttar Pradesh High Court. Chief justices were appointed to the high courts of Kerala, Chhattisgarh, Madhya Pradesh and Jharkhand. Justice Navniti Prasad, a judge in the Patna High Court has been appointed Chief Justice of the Kerala High Court. Justice T B Radhakrishnan, acting Chief Justice of the Kerala High Court has been sent as Chief Justice of the Chhattisgarh High Court. Acting Chief Justice of the Patna High Court Hemant Gupta has been made Chief Justice of the Madhya Pradesh High Court. Acting Chief Justice of the Jharkhand High Court P K Mohanty has been made ‘regular’ chief justice.

2. Jiratchaya Sirimongkolnawin was crowned Miss International Queen 2016 at a contest considered as the world’s largest and most popular transgender pageant, she belongs to __________
a) Venezuela
b) Brazil
c) Thailand
d) India

Click here to View Answer
Answer c) Thailand . Thailand’s very own Jiratchaya Sirimongkolnawin was crowned Miss International Queen at the event in Pattya City, with Brazil’s Nathalie Oliveira and Venezuala’s Andrea Collazo finishing in second and third place respectively.

3. The President of India, Shri Pranab Mukherjee inaugurated the 12th CII-EXIM Bank Conclave on India Africa Project Partnership in _____________
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Bangalore
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer a) New Delhi. The President of India, Shri Pranab Mukherjee inaugurated the 12th CII-EXIM Bank Conclave on India Africa Project Partnership (March 9, 2017) in New Delhi. The President said that India has supported development in Africa through Lines of Credit estimated at over US$7 billion under the IAFS process.

4. State-run NTPC has installed India’s largest floating solar photovoltaic (PV) plant at Rajiv Gandhi Combined Cycle Power Plant in ___________
a) Karnataka
b) Maharashtra
c) Kerala
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) Kerala. State-run NTPC has installed India’s largest floating solar photovoltaic (PV) plant at Rajiv Gandhi Combined Cycle Power Plant at Kayamkulam in Kerala. The 100 kWp (kilowatt peak) plant has been indigenously developed as a part of ‘Make In India’ initiative, the company added. The conventional ground mounted PV systems are land intensive, it further said.

5. Which state government has launched a mobile app to help skilled and semi-skilled workers to find jobs?
a) Bihar
b) Andra Pradesh
c) Odisha
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Himachal Pradesh. Himachal Pradesh Chief Minister Virbhadra Singh has launched a mobile app to help skilled and semi-skilled workers find jobs. The mobile app and website titled ‘Mera Hunar HP’ or ‘My Talent’ will directly connect prospective employers with job aspirants as the latter’s resume will contain addresses and contact numbers.

6. Non-Banking Finance Companies (NBFCs) cannot lend more than Rs _______ in cash against gold according to RBI
a) 20,000
b) 25,000
c) 30,000
d) 50,000

Click here to View Answer
Answer b) 25,000. The Reserve Bank of India has sharply brought down the threshold above which non-banking finance companies (NBFCs) can disburse loans against gold only by cheque. The central bank said with immediate effect such loans amounting to Rs. 20,000 and above can be disbursed only by cheque as against the earlier threshold of Rs. 1 lakh and above. This move is in line with the rules issued under the Income Tax Act.

7. India’s first air-conditioned rail ambulance was unveiled in _________
a) Bangalore
b) Hyderabad
c) Chennai
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer d) Mumbai. India’s first air-conditioned rail ambulance was unveiled in Mumbai. The Central Railway ambulance aims to provide victims of train accidents emergency treatment within the first hour, when chances of survival are highest. An official said the rail ambulance is capable of providing medical facilities to 50 patients at a time and transporting organs between states for transplants.

8. Which company has announced the acquisition of Kaggle, a start-up that hosts a number of data scientists, for an undisclosed amount at the Cloud Next 2017 conference?
a) Google
b) Facebook
c) Microsoft
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Google. Technology giant Google has announced the acquisition of Kaggle, a start-up that hosts a number of data scientists, for an undisclosed amount at the Cloud Next 2017 conference. Founded in 2010, Kaggle is home to the world’s largest community of data scientists and machine-learning enthusiasts.

9. Urban Development Minister Venkaiah Naidu inaugurated the country’s largest waste-to-power plant in ___________
a) Gujarat
b) New Delhi
c) Bihar
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. Urban Development Minister Venkaiah Naidu inaugurated the country’s largest waste-to-power plant at Narela-Bawana in New Delhi. Inaugurating the 24 Mega Watt plant, Mr Naidu said without a scientific solid waste management system objectives of Swachh Bharat Mission cannot be achieved. He said solid waste management was one of the challenges in the country.

10. Which country has successfully tested an extended range BrahMos supersonic cruise missile whose reach has been increased from 290 km to 400 km?
a) USA
b) China
c) Japan
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. India has successfully tested an extended range BrahMos supersonic cruise missile whose reach has been increased from 290 km to 400 km, from a test range along the Odisha coast. The cruise missile was test fired from a mobile launcher from the Integrated Test Range (ITR) at Chandipur near Balasore. The missile is capable of carrying a warhead of 300 kg.

11. Chris Bertish has become the first person to cross the Atlantic Ocean on a stand-up paddleboard after completing an epic 4,050-mile voyage alone at sea, he belongs to _____________
a) USA
b) India
c) South Africa
d) Australia

Click here to View Answer
Answer c) South Africa. A South African man Chris Bertish has become the first person to cross the Atlantic Ocean on a stand-up paddleboard after completing an epic 4,050-mile voyage alone at sea. Chris Bertish pulled into Antigua, in the Leeward Islands of the Caribbean after departing from Agadir, Morocco, 93 days ago. Bertish, 42, a big-wave surfer as well as a sailor, who won the renowned Mavericks surf contest in northern California in 2010, had contended with sharks, storms and loneliness on the adventure.

12. The Board of Control for Cricket in India has awarded Rs._________ to the Indian blind cricket team
a) 1 crore
b) 10 crore
c) 25 crore
d) 50 crore

Click here to View Answer
Answer a) 1 crore. The Board of Control for Cricket in India has awarded Rs. 1 crore to the Indian blind cricket team that won the Twenty20 World Cup last month by beating arch-rivals Pakistan in the title clash in Bengaluru. The decision was taken at a meeting of the Supreme Court-appointed Committee of Administrators on February 25.

13. George A. Olah who passed away recently, he won a Nobel Prize for ___________ in 1994
a) Mathematics
b) Peace
c) Chemistry
d) Physics

Click here to View Answer
Answer c) Chemistry . George A. Olah, whose work won a Nobel Prize in chemistry and paved the way for more effective oil refining and ways of producing less polluting forms of gasoline, has died at age 89. Olah died at his Beverly Hills home, according to the University of Southern California’s Loker Hydrocarbon Research Institute, of which he was the founding director.

Leave a Comment