Current Affairs Quiz – March 10 & 11 2019

Current Affairs Quiz – March 10 & 11 2019


1. The Prime Minister, Shri Narendra Modi attended the 50th Raising Day celebrations of Central Industrial Security Forces (CISF) on which Date ?
a)11th March
b)8th March
c)4th March
d)10th March

Click here to View Answer
Answer d)10th March . The Prime Minister, Shri Narendra Modi attended the 50th Raising Day celebrations of Central Industrial Security Forces (CISF), at Indirapuram in Ghaziabad, Uttar Pradesh.

2. National Crime Records Bureau (NCRB) will celebrate its 34th Inception Day tomorrow on ______ 2019 .
a)March 10
b)March 12
c)March 8
d)March 11

Click here to View Answer
Answer d)March 11. National Crime Records Bureau (NCRB) will celebrate its 34th Inception Day tomorrow on March 11, 2019 . Shri Rajiv Gauba, Union Home Secretary will be the Chief Guest and Shri Rajiv Jain, Director, IB will be the Guest of Honour on this occasion.

3. ______ launched the first round of immunisation as part of the nationwide Pulse Polio programme.
a)Delhi
b)Assam
c)Nagaland
d)Manipur

Click here to View Answer
Answer c)Nagaland. Nagaland launched the first round of immunisation as part of the nationwide Pulse Polio programme. One-and-a-half lakh children of less than five years will be given polio drops to sustain polio eradication.

4.______ the state government has issued an ordinance raising reservation for Other Backward Classes (OBC) to 27 per cent from the present 14 per cent.
a)sikkim
b)Madhya Pradesh
c)Uttar Pradesh
d)Kerala

Click here to View Answer
Answer b)Madhya Pradesh.

5. Two stations on Delhi Metro’s red line extension have been renamed in honour of martyrs, Rajendra Nagar Metro Station has been renamed as ___________.
a)Major Mohit Sharma Rajendra Nagar station
b)Shaheed Sthal (New Bus Adda)
c)DS Dondial station
d)Sepoy Ajay Kumar station

Click here to View Answer
Answer a)Major Mohit Sharma Rajendra Nagar station. Two stations on Delhi Metro’s red line extension have been renamed in honour of martyrs. Rajendra Nagar Metro Station has been renamed as Major Mohit Sharma Rajendra Nagar station and the New Bus Adda station has been renamed to Shaheed Sthal (New Bus Adda). This comes days after Pulwama attack where 40 CRPF jawans were martyred.

6. _______________, Government of India has won the First Prize in the category of TV Cinema Spot at the prestigious international Golden City Gate Tourism Awards 2019.
a)Ministry of Finance
b)Ministry of Defence
c)Ministry of Home Affairs
d)Ministry of Tourism

Click here to View Answer
Answer d)Ministry of Tourism. The Ministry of Tourism, Government of India has won the First Prize in the category of TV Cinema Spot at the prestigious international Golden City Gate Tourism Awards 2019. The awards were received by Shri YogendraTripathi, Secretary,Tourism at ITB, Berlin being held from the 6th to 10th March 2019.

7. IDBI Bank plans three-year extension for current CEO __________.
a)Rana Kapoor
b)Chanda Kochhar
c)Rakesh Sharma
d)Sandeep Bakhshi

Click here to View Answer
Answer c)Rakesh Sharma. IDBI Bank on Sunday said it is considering to appoint Rakesh Sharma, the current chief of the bank, as its managing director and chief executive officer for a further period of three years. Sharma’s six-month term at IDBI Bank was set to end in April.

8. The World Bank approved a $125 million loan for _____________ to help small farmers improve productivity and tackle climate change.
a)Nepal
b)Sri Lanka
c)China
d)India

Click here to View Answer
Answer b)Sri Lanka. The World Bank approved a $125 million loan for Sri Lanka to help small farmers improve productivity and tackle climate change.The programme will benefit more than 470,000 small farmers in six provinces in the dry zone of the country, selected for being most exposed to climate impacts.

9. The Japanese government announced a donation of some Rs 22 lakh ($31,800) to the Rabindra Bharati Museum, it is situated in which Place ?
a)Agra
b)Delhi
c)Kolkata
d)Mumbai

Click here to View Answer
Answer c)Kolkata. The Japanese government announced a donation of some Rs 22 lakh ($31,800) to the Rabindra Bharati Museum in a bid to strengthen historical and cultural ties with India.

10. 14thCII-EXIM Bank Conclave on India-Africa Project Partnerships to be held in_______on March 17 – 19.
a)Nagpur
b)New Delhi
c)Surat
d)Mumbai

Click here to View Answer
Answer b)New Delhi . Ministry of Commerce & Industry will be organising the 14th CII-EXIM Bank Conclave on India-Africa Project Partnerships, in association with Confederation of Indian Industry and EXIM Bank of India in New Delhi from March 17-19, 2019.

11. ______a new-age digital insurance company, was awarded the coveted Golden Peacock Innovative Product Award – 2019.
a)Life Insurance
b)New India Assurance
c)ACKO General Insurance
d)Hdfc Insurance

Click here to View Answer
Answer c)ACKO General Insurance . ACKO General Insurance a new-age digital insurance company, was awarded the coveted Golden Peacock Innovative Product Award – 2019, for their contextual microinsurance product -“Ola Ride Insurance”. The award was presented to Biresh Giri, Appointed Actuary & CRO, Acko in the presence of global business leaders at the recently held event in Dubai.

12. _____________wins silver at GeeBee Boxing Tournament in Finland.
a)Shiva Thapa
b)Mohammed Hussamuddin
c)Govind Sahani
d)Dinesh Dagar

Click here to View Answer
Answer a)Shiva Thapa. Three-time Asian medallist Shiva Thapa (60 kg) has brought laurels to Assam and the country by winning silver at the 38th GeeBee Boxing Tournament in Finland’s Helsinki .

13. World Bank to provide ____________ for the National Rural Economic Transformation Project (NRETP) to boost Rural Incomes across 13 States in India.
a)200 Million dollar
b)150 Million dollar
c)250 Million dollar
d)3000 Million dollar

Click here to View Answer
Answer c)250 Million dollar. World Bank to provide 250 Million dollar for the National Rural Economic Transformation Project (NRETP) to boost Rural Incomes across 13 States in India.

14. __________ has been named as Palestinian Prime Minister by President of Palestinian Authority Mahmoud Abbas.
a)Mauricio Macri
b)Mohammad Shtayyeh
c)Armen Sarkissian
d)Abdelaziz Bouteflika

Click here to View Answer
Answer b)Mohammad Shtayyeh.

15. Foreign Secretary________will meet US Secretary of State Mike Pompeo in Washington .
a)Ranjan Mathai
b)Sujatha Singh
c)Subrahmanyam Jaishankar
d)Vijay Gokhale

Click here to View Answer
Answer d)Vijay Gokhale . Foreign Secretary Vijay Gokhale will meet US Secretary of State Mike Pompeo in Washington . Bilateral, regional and global issues of common interest will be discussed during the meeting.

16. Indian opener __________ became the joint-fastest to reach 3,000 ODI runs in a country after going past the landmark in the fourth ODI against Australia .
a)Hardik Pandya
b)Rishabh Pant
c)Mayank Agarwal
d)Rohit Sharma

Click here to View Answer
Answer d)Rohit Sharma. Indian opener Rohit Sharma became the joint-fastest to reach 3,000 ODI runs in a country after going past the landmark in the fourth ODI against Australia . Rohit achieved the feat in India in his 57th innings, with Hashim Amla achieving the feat in 57 innings in South Africa. Virat Kohli achieved the feat in India in 63 innings.

17. World Bank Signs Agreement to Provide Additional Funding of __________- to Enhance Dam Safety in India.
a)$130 million
b)$135 million
c)$125 million
d)$137 million

Click here to View Answer
Answer d)$137 million. The World Bank, Government of India and representatives of 5 state governments of India and implementing agencies signed the loan agreement for additional financing of $137 million for the Dam Rehabilitation and Improvement Project (DRIP) that will help rehabilitate and modernize over 220 selected large dams in the states of Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Odisha, Tamil Nadu and Uttarakhand.

18. ____________ has developed the code for a smartphone app that can detect counterfeit currency.
a)IIT Delhi
b)IIT-Kharagpur
c)IIT Kanpur
d)IIT Bombay

Click here to View Answer
Answer b)IIT-Kharagpur .

19. Former Finance Secretary ________was appointed Chancellor of Central University of Gujarat.
a)Hasmukh Adhia
b)Subhash Chandra Garg
c)A N Jha
d)Rajeev Kumar

Click here to View Answer
Answer a)Hasmukh Adhia . FORMER FINANCE Secretary Hasmukh Adhia was appointed Chancellor of Central University of Gujarat , a week after the government nominated him chairman of state-owned Bank of Baroda.

20. _______was honoured by Barbie for “breaking boundaries to inspire” the next generation girls.
a)Sania Mirza
b)Mary kom
c)Dipa Karmakar
d)Mithali Raj

Click here to View Answer
Answer c)Dipa Karmakar. Dipa Karmakar, who became the first Indian female gymnast to win a bronze medal at the 2014 Commonwealth Games in Glasgow, was recently honoured by Barbie for “breaking boundaries to inspire” the next generation girls.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment