Current Affairs Quiz – March 1 2019

Current Affairs Quiz – March 1 2019

 


1. Chapchar Kut Festival 2019 celebrated in which State ?
a)sikkim
b)Assam
c)Manipur
d)Mizoram

Click here to View Answer
Answer d)Mizoram. Chapchar Kut, which is the biggest festival of the Mizo people, was celebrated with traditional fervour at AR Lammual Ground in Aizawl as well as other districts of Mizoram with the theme, ‘Unity of Zo People’.

2. AYUSH Minister Shripad Yesso Naik laid the foundation stone for National Institute of Unani Medicine at Ghaziabad in ______.
a)Madhya Pradesh
b)Gujrat
c)Assam
d)Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer d)Uttar Pradesh.AYUSH Minister Shripad Yesso Naik laid the foundation stone for National Institute of Unani Medicine at Ghaziabad in Uttar Pradesh.

3. Roger Federer moved to within two wins of a _____ career title after a tough win against Marton Fucsovics to reach the semi-finals.
a)100th
b)80th
c)50th
d)101th

Click here to View Answer
Answer a)100th. In Dubai Tennis Championship, Swiss tennis star Roger Federer moved to within two wins of a 100th career title after a tough win against Marton Fucsovics to reach the semi-finals. The seven-time champion beat his Hungarian opponent 7-6 6-4. The 20-time Grand Slam winner will face Borna Coric today after the Croatian defeated Nikoloz Basilashvili of Georgia 4-6, 6-2, 7-6.

4. India’s GDP growth has slowed down to ________ in the December quarter, as per the latest government data.
a)6.5 %
b)6.6 %
c)6.2 %
d)6.0 %

Click here to View Answer
Answer b)6.6 %. India’s GDP growth has slowed down to 6.6 per cent in the December quarter, as per the latest government data. The growth rate is below expectations. A Reuters poll had anticipated a GDP growth of 6.9 per cent.

5. Indian economy is expected to grow at _________ in calendar years 2019 and 2020, the US-based rating agency Moody’s said .
a)7.2 %
b)7.3 %
c)7.0 %
d)7.5 %

Click here to View Answer
Answer b)7.3 %. Indian economy is expected to grow at 7.3 per cent in calendar years 2019 and 2020, the US-based rating agency Moody’s said .

6. The GST collection in the month of February stood at ______________.
a)Rs 97,247 cr
b)Rs 97,277 cr
c)Rs 95,247 cr
d)Rs 97,242 cr

Click here to View Answer
Answer a)Rs 97,247 cr. The GST collection in the month of February stood at 97 thousand 247 crore rupees. However, the collection in previous month was over one lakh crore rupees. the total number of GSTR 3B returns filed for the month of January up to 28th February is over 73 lakh.

7. ______ secured the top spot among all public sector banks in the implementation of ‘Reforms agenda’.
a)BOM
b)BOB
c)SBI
d)PNB

Click here to View Answer
Answer d)PNB. According to BCG-IBA Report – EASE Reforms for Public Sector Banks, released by Union Minister of Finance & Corporate Affairs, Punjab National Bank (PNB) secured the top spot among all public sector banks in the implementation of ‘Reforms agenda’.

8. Delhi High Court judge Justice _______ passed away morning due to a heart attack.
a)Pratik Choudhury
b)Raj Kumar
c)Bruno Ganz
d)Valmiki Mehta

Click here to View Answer
Answer d)Valmiki Mehta. Delhi High Court judge Justice Valmiki Mehta passed away morning due to a heart attack. Mehta, born in Mumbai on June 6, 1959, assumed office as Additional Judge, Delhi High Court, on April 15, 2009.

9. The “Pritzker Prize” is related to Which Field ?
a)Sports
b)Architecture
c)Mathematics
d)Journalism

Click here to View Answer
Answer b)Architecture. The Pritzker Architecture Prize is awarded annually “to honor a living architect or architects whose built work demonstrates a combination of those qualities of talent, vision and commitment, which has produced consistent and significant contributions to humanity and the built environment through the art of architecture”.

10. Where is the Jaypee Sports City located ?
a)Indore
b)Noida
c)Pune
d)Delhi

Click here to View Answer
Answer b)Noida . Jaypee Sports City, located on the Yamuna Expressway in Greater Noida, NCR, is India’s first planned city developed and aimed for sports.

Leave a Comment