Current Affairs Quiz – March 06 2018

Latest Current Affairs Quiz – March 06 2018

1. Which State become 1st to set net-neutrality rules in US?
a) California
b) Texas
c) Florida
d) Washington

Click here to view Answer
Answer d) Washington. Washington became the first state to set up its own net-neutrality requirements after U.S. regulators repealed Obama-era rules that banned internet providers from blocking content or interfering with online traffic.

2. Who has been named the new chief minister of Tripura?
a) Naveen PAtnaik
b) Manik Sarkar
c) Biplab Kumar Deb
d) Devendra Fadnavis

Click here to view Answer
Answer c) Biplab Kumar Deb. The BJP’s Biplab Kumar Deb has been named the new chief minister of Tripura. Deb was unanimously elected leader of the BJP legislature party in the state, and will stake claim to form government in Tripura before Governor Tathagata Roy. In Assembly election results, the BJP routed the CPM, which had been in power in Tripura for as long as 25 years.

3. Which Union Minister inaugurates FICCI Frames 2018?
a) Suresh Prabhu
b) Smriti Irani
c) Sushma Swaraj
d) Nitin Gadkari

Click here to view Answer
Answer b) Smriti Irani. Union Information and Broadcasting and Textiles Minister Smriti Zubin Irani inaugurated FICCI Frames 2018,with the theme ‘Creative Future: Coronation of Digital Consumer’, in Mumbai. The inauguration was followed by a conversation between Irani and Karan Johar, Filmmaker and Chief Mentor, FICCI.

4. Name the Indian-origin officer, who has been appointed as new Chief of Scotland Yard’s Counter-terrorism Unit?
a) Smriti Gupta
b) Divya Naidu
c) Neil Basu
d) Chandra Kumari

Click here to view Answer
Answer c) Neil Basu. Senior Indian-origin Scotland Yard officer Neil Basu has been appointed as the counter-terrorism chief. Basu, currently the Metropolitan Police Deputy Assistant Commissioner, will be promoted to the rank of Assistant Commissioner for Specialist Operations.

5. After Mirai and Reaper, cybersecurity agencies have detected a new malware called ______?
a) Saposhi
b) Bugat
c) Carperb
d) Shylock

Click here to view Answer
Answer a) Saposhi. A new threat looms large on the horizon of cyberspace. After Mirai and Reaper, cybersecurity agencies have detected a new malware called Saposhi, which is capable of taking over electronic devices and turning them into ‘bots’, which can be then used for any purpose, including a Distributed Denial Of Service attack which, with enough firepower, can cripple entire industries.

6. What type of India’s first travel service is launched in Bengaluru?
a) Helicopter
b) Helimophet
c) Helicam
d) Helitaxi

Click here to view Answer
Answer d) Helitaxi. IT capital Bengaluru became the first city in the country – mimicking Sao Paulo in Brazil – to have a HeliTaxi when a privately owned helicopter service took to the skies, delivering its first three passengers to Kempegowda International Airport from Electronic City in 15 minutes, which otherwise would have taken nearly two hours by road. Bookings can be made by downloading the Thumby mobile app (Heli Taxii) where seats can be booked online.

7. Which Country overtakes Saudi Arabia as India’s biggest Oil Supplier?
a) Iran
b) Iraq
c) Omen
d) Muscat

Click here to view Answer
Answer b) Iraq. Iraq has overtaken Saudi Arabia by a wide margin to become India’s top crude oil supplier, meeting more than a fifth of the country’s oil needs in the current financial year.

8. Nargis Rabadi also known as Shammi, who passed away recently, was associated with which of the following fields?
a) Cinema
b) Journalism
c) Economy
d) Politics

Click here to view Answer
Answer a) Cinema. Veteran actor Shammi, who acted in over 200 films and some popular television serials and was known for her impeccable comic timing, died today after a prolonged illness. She was 89.

9. Recently Paytm Launches , ‘Paytm for ________’ mobile app for TN?
a) Traveller
b) Engineers
c) Business
d) Rural peoples

Click here to view Answer
Answer c) Business. The ‘Paytm for Business’ app, available on Android Play Store, for merchants and business partners who accept Paytm at their offline stores in the state. The new mobile application allows Paytm’s three lakh strong merchant base in Tamil Nadu to make payments instantly, navigate past collections and track settlements made to their bank accounts.

10. Which Products that Indian Railways plans provision of cheap rate at 8,000 stations?
a) Pad
b) Medicine
c) Food
d) Grocery

Click here to view Answer
Answer a) Pad. Union Railway Minister Piyush Goyal said he wants to run a campaign, ensuring that all women are provided with the benefit of bio-degradable sanitary pads in rural areas. The Railway Minister also said that he was exploring the possibility of facilitating manufacturing units for cheap and bio-degradable sanitary pads at 8,000 railway stations of the country.

Leave a Comment