Current Affairs Quiz – March 05 and 06 2017

Current Affairs Quiz

1. Which country won the “Most Popular Tourism Destination Award” at the Guangzhou International Travel Fair (GITF) in China?
a) Malaysia
b) Singapore
c) India
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer d) Sri Lanka . Sri Lanka won the “Most Popular Tourism Destination Award” at the Guangzhou International Travel Fair (GITF) in China. The island nation won the prestigious award for the second consecutive year which is a testament to its growing popularity among Chinese travel enthusiasts. China has been Sri Lanka’s second largest source market for tourism since 2014.

2. Vice President Hamid Ansari attended the Summit of the Indian Ocean Rim Association (IORA) held in ____________
a) Nepal
b) Indonesia
c) Bangladesh
d) Ukraine

Click here to View Answer
Answer b) Indonesia. Vice-President Mohammed Hamid Ansari is embarking on a two-day visit to Indonesian capital Jakarta to attend the Summit of the Indian Ocean Rim Association (IORA). Connectivity, open maritime trade and rights of navigation are expected to be priority areas to be discussed during his visit. Vice-President Ansari is also expected to stress on the member countries about evolving common strategies to meet the conventional and non-conventional threats to the security of the member countries.

3. Which city will be hosting a three-day long Destination North East 2017 event aimed at showcasing North East as a potential destination for investment?
a) Chandigarh
b) New Delhi
c) Mumbai
d) Bangalore

Click here to View Answer
Answer a) Chandigarh. Chandigarh will be hosting a three-day long Destination North East 2017 event aimed at showcasing North East as a potential destination for investment. The event is being organised by the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER), government of India and an industry body PHD Chamber of Commerce and Industry.

4. India’s tallest national flag, measuring ____ feet, was hoisted at the Attari-Wagah joint check post in Punjab
a) 110
b) 250
c) 360
d) 440

Click here to View Answer
Answer c) 360. A 360-foot-high (110 metres) flag post, the country’s tallest, was inaugurated at the Indo-Pak Attari Border, just a stone’s throw from Pakistan. Punjab Minister Anil Joshi inaugurated the country’s largest tricolour on the tallest flag post – measuring 110 metres in length, 24 metres in width and 55 tons in weight.

5. First smart tribal village inaugurated in ________________
a) Bihar
b) Jammu and Kashmir
c) Maharashtra
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer b) Jammu and Kashmir. Jammu and Kashmir Minister for food, Civil Supplies and Consumer Affairs Ch ZulfkarAli has inaugurated the first tribal model village in Kotranka in Jammu and Kashmir’s Rajouri District. Developed under the rural development department, it is the first smart tribal village in Jammu and Kashmir. The village has been introduced with smart classes in the schools, better roads, electricity and water facility.

6. _____________launched a new initiative ‘SheLeadsTech’, to support women-founded or co-founded startups
a) Google
b) Microsoft
c) Hike
d) Facebook

Click here to View Answer
Answer d) Facebook . Social networking site Facebook launched a new initiative ‘SheLeadsTech’, to support women-founded or co-founded startups. Facebook also aimed at expanding its ‘SheMeansBusiness‘ program that supports women-led small businesses. SheLeadsTech will give women-founded or co-founded start-ups access to a year-long program that provides tools, mentorship and resources.

7. Which state has agreed to supply an additional 60 MW to Bangladesh over the 100 MW of power the north-eastern state is supplying to the neighbouring country?
a) Mizoram
b) Tripura
c) Nagaland
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Tripura . North Eastern state Tripura has agreed to supply an additional 60 MW to Bangladesh over the 100 MW of power the north-eastern state is supplying to the neighbouring country. This development comes after Bangladesh sought 100 MW electricity from India to solve its power crisis in the eastern part of the nation.

8. Which state government has announced Tirtha Darshan Scheme under which senior citizens above 60 years of age in the state will be able to go on a pilgrimage within the country at government expense?
a) Gujarat
b) Punjab
c) Haryana
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Haryana . A ‘Tirtha Darshan’ scheme, under which senior citizens of the state will be able to go on pilgrimage within the country on government expenses, was announced in the Haryana Assembly. Chief Minister Manohar Lal Khattar informed the house about the scheme prepared state government, during ongoing budget session of Haryana Vidhan Sabha. The scheme is reserved for domiciles of Haryana.

9. Which state government has given an official status to ‘Kurukh’ language in the state?
a) Rajasthan
b) Madya Pradesh
c) Meghalaya
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer d) West Bengal . Kurukh, an endangered tribal language of the Dravidian family, is set to get a new lease of life in West Bengal. It is spoken by the Oraon tribal community. West Bengal Chief Minister Mamata has given official status for the language. Most of the tribal languages in the State have their origins in the Austro-Asiatic and Tibeto-Barman families, Kurukh is an exception.

10. _____________which holds a Guinness world record for being the oldest surviving aircraft carrier in the world, retired from service
a) INS Arihant
b) INS Viraat
c) INS Chakra
d) INS Vikrant

Click here to View Answer
Answer b) INS Viraat. INS Viraat, which holds a Guinness world record for being the oldest surviving aircraft carrier in the world, retired from service. INS Viraat was first commissioned in the Indian Navy on May 12, 1987, after the Indian government bought it for ₹433 crore. Before 1987, the aircraft carrier had served the United Kingdom’s Royal Navy for 27 years.

11. A new bill named Clinical Establishment Bill has been passed in __________________
a) West Bengal State Assembly
b) Maharashtra State Assembly
c) Tamil Nadu State Assembly
d) Bihar State Assembly

Click here to View Answer
Answer a) West Bengal State Assembly. The West Bengal Clinical Establishments (registration regulations transparency) Bill, 2017 was passed in the state assembly with full support. The bill will have provisions to not only monitor private healthcare institutes but also to impose penalty in case of violations. There are also provisions in the bill which says that private healthcare institutes cannot refuse admission and treatment in emergency cases such as acid attack, rape and accident victims.

12. World’s oldest microfossils discovered in ___________
a) USA
b) Germany
c) Canada
d) China

Click here to View Answer
Answer c) Canada . Microfossils up to almost 4.3 billion years old found in Canada of microbes are similar to the bacteria that thrive around sea floor hydrothermal vents and may represent the oldest-known evidence of life on Earth. The fossils from the Hudson Bay shoreline in northern Quebec near the Nastapoka Islands lend credence to the hypothesis that hydrothermal vents spewing hot water may have been the cradle of life on Earth relatively soon after the planet formed.

13. South Indian singer _________________ has set a world record by playing 67 songs on Gayathri Veena non-stop for five hours
a) Shreya Ghoshal
b) Vaikkom Vijayalakshmi
c) K.S. Chitra
d) Anuradha Sriram

Click here to View Answer
Answer b) Vaikkom Vijayalakshmi. South Indian singer Vaikkom Vijayalakshmi has set a world record by playing 67 songs on Gayathri Veena non-stop for five hours at a concert in Kochi. The visually-impaired musician bettered the previous record of 51 songs in a single sitting. The organisers of the concert said they would inform the Guinness Book of World Records about the achievement.

14. Bharti Airtel and Millicom International Cellular have entered into an agreement to merge their respective units in __________
a) South Africa
b) Mali
c) Nigeria
d) Ghana

Click here to View Answer
Answer d) Ghana . Bharti Airtel and Millicom International Cellular have entered into an agreement to merge their respective units in Ghana to create the second-largest mobile carrier in the African country. Under the terms of the agreement, “Airtel and Millicom will have equal ownership and governance rights in the combined entity.

15. Over _____ of India’s youth aged between 15-29 years are not in employment, education or training, according to (OECD) report
a) 25%
b) 30%
c) 40%
d) 50%

Click here to View Answer
Answer b) 30%. Over 30% of India’s youth aged between 15-29 years are not in employment, education or training, according to an Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) report. This rate is almost three times China’s and more than double the OECD average of 35 countries. “Indian Labour laws are complex and stricter than other emerging economies,” the report said.

16. Who won the Dubai Duty Free Tennis Championships title 2017 in men’s doubles category?
a) Rohan Bopanna and Marcin Matkowski
b) Mahesh Bhupathi and Rohan Bopanna
c) Jean-Julien Rojer and Horia Tecău
d) Rohan Bopanna Daniel Nestor

Click here to View Answer
Answer c) Jean-Julien Rojer and Horia Tecău. India’s Rohan Bopanna and his Polish partner Marcin Matkowski produced a stiff fight before going down in the men’s doubles final of the Dubai Duty Free Tennis Championships. This was the second final for Bopanna this season. He had started the season by winning the Chennai Open with compatriot Jeevan Nedunchezhiyan.

17. Which team have won a record total of 19 titles in UEFA competitions?
a) Real Madrid
b) Barcelona
c) Liverpool
d) Atlético Madrid

Click here to View Answer
Answer a) Real Madrid. Spanish side Real Madrid have won a record total of 19 titles in UEFA competitions, two more than Milan (Italy) and five more than Barcelona (Spain). The only team to have won every UEFA club competition is Juventus (Italy). The Union of European Football Associations (UEFA) is the governing body for association football in Europe. It organizes three club competitions: the UEFA Champions League (formerly European Cup), the UEFA Europa League (formerly UEFA Cup) and the UEFA Super Cup.

18. Who won the ATP Mexico Open hard court tennis tournament?
a) Nicolas Mahut
b) Steve Johnson
c) Sam Querrey
d) John Isner

Click here to View Answer
Answer c) Sam Querrey. Unseeded American Sam Querrey has won the ATP Mexico Open hard court tennis tournament. In the final at Acapulco in Mexico, Querrey stunned second-seeded Rafael Nadal in straight sets 6-3, 7-6. In the process, the American ended the Spaniard’s run of perfection in the tournament. Nadal, the 2005 and 2013 champion, had never even lost a set in Acapulco.

19. Who won the Dubai Duty Free Tennis Championships title 2017?
a) Roger Federer
b) Andy Murray
c) Rafael Nadal
d) Novak Djokovic

Click here to View Answer
Answer b) Andy Murray. Andy Murray bagged the final of the Dubai Duty Free Tennis Championships over Fernando Verdasco. Murray extended his ruthless run in ATP World Tour 500 events with a 6-3, 6-2 victory in just one hour and 13 minutes. The World No. 1, who claimed his first title of the season, has now lifted trophies in four straight 500-level events entered, posting a 19-0 record.

20. India ranked _______ with five medals at shooting World Cup
a) First
b) Second
c) Third
d) Fifth

Click here to View Answer
Answer d) Fifth . India ended their campaign in the International Shooting Sports Federation (ISSF) World Cup (Rifle/Pistol/Shotgun) with five medals, including one Gold, two Silver and two Bronze medals at the Dr. Karni Singh Shooting Range, New Delhi.

Leave a Comment