Current Affairs Quiz – March 05 & 06 2020

Current Affairs Quiz – March 05 & 06 2020

1. EPFO lowers interest rate on deposits to ______ pc for 2019-20.
a) 5
b) 6.4
c) 7.1
d) 8.5

Click here to View Answer
Answer d) 8.5. Retirement fund body, Employees’ Provident Fund Organization, (EPFO) today lowered the interest rate on provident fund deposits to 8.5 per cent for the current financial year.

2. Google announced that it will open its next cloud region of India at ____________ by 2021.
a) Kolkata
b) Chennai
c) Bengaluru
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. This is the second cloud region of Google after Mumbai, that was launched in 2017. Google owns 22 cloud regions in Asia Pacific.

3. Which country has become the first country to make all forms of public transport free?
a) Finland
b) Luxembourg
c) Scotland
d) Brazil

Click here to View Answer
Answer b) Luxembourg. Luxembourg in Europe has become the first country to make all forms of public transport free. It is the second smallest country in the European Union.

4. National Security Day is observed on____________.
a) March 01
b) March 04
c) March 05
d) March 07

Click here to View Answer
Answer b) March 04. The Rashtriya Suraksha Diwas or National Security Day was celebrated throughout India. The Day is celebrated to honour the work of Indian Security Forces.

5. Which city will be hosting the International Olympic Committee’s (IOC) session in 2023?
a) Mumbai
b) Moscow
c) Paris
d) Texas

Click here to View Answer
Answer a) Mumbai. Mumbai will be hosting the International Olympic Committee’s (IOC) session in 2023. The announcement was passed by IOC president Thomas Bach.

6. Workshop on Increasing Water Use Efficiency in Industries held in ______________.
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Thrissur
d) Coimbatore

Click here to View Answer
Answer a) New Delhi.Workshop on “Increasing Water Use Efficiency in Industries” was inaugurated by the Secretary, Department of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation (WR, RD & GR) U.P. Singh.

7. Janaushadhi week is celebrated from_______________.
a) 1-7 March
b) 2-8 March
c) 1-4 March
d) 2-4 March

Click here to View Answer
Answer a) 1-7 March. Janaushadhi week is celebrated in India from 1-7 March 2020. During this occasion, various activities like health checkup Camp, Jan Aushadhi Paricharcha, Jan Aushadhi ka sath are being undertaken.

8. India Pharma 2020 and India Medical Device 2020 Conference to be held in _______________.
a) Punjab
b) Uttarakhand
c) Gujarat
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) Gujarat. India Pharma 2020 & India Medical Device 2020 Conference & Exhibition has been scheduled to be held at Gandhi Nagar, Gujarat from 5-7 March 2020.

9. BIMSTEC – in this “B” represents_____________.
a) Bilingual
b) Business
c) Bay of Bengal
d) Bilateral

Click here to View Answer
Answer c) Bay of Bengal. Sri Lanka agreed to a plan for a Bay of Bengal Initiative for Multi Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) facility for technology transfer within the country

10. World first women’s travel company in ___________.
a) Sri Lanka
b) USA
c) India
d) Australia

Click here to View Answer
Answer c) India. In Ladakh, a young woman Thinlas Chorol has introduced woman trekking guide in the male dominated trekking industry. To train the other women as trekking guide , she setup the first women’s travel company fully operated by women only.

11. Who has named BCCI’s named selection committee chairman?
a) Pratyu Josh
b) Sunil Joshi
c) Advaith Nath
d) Abhay Krishna A

Click here to View Answer
Answer b) Sunil Joshi. Former India spinner Sunil Joshi was on Wednesday named chairman of the national selection panel by the BCCI’s Cricket Advisory Committee (CAC), which also picked ex-pacer Harvinder Singh in the five-member group.

12. Asian badminton meet moved from Wuhan to _______________.
a) Jakarta
b) Dushanbe
c) Agartala
d) Manila

Click here to View Answer
Answer d) Manila. The Asian Badminton Championships slated to take place in Wuhan from April 21-26 has been relocated to Manila.

13. Who has been appointed as brand ambassador of PUMA?
a) Amir Khan
b) Kareena Kapoor
c) Smrithi Mandana
d) Virat Kholi

Click here to View Answer
Answer b) Kareena Kapoor. PUMA announced Kareena Kapoor Khan as their latest brand ambassador in India. She joins the company’s roster of dynamic women personalities like MC Mary Kom, Dutee Chand, Sara Ali Khan, Selena Gomez among others.

14. Who has voted ‘Greatest Leader of All Time’ in BBC poll?
a) Tipu Sultan
b) Maharaja Ranjit Singh
c) Rani LakshmiBai
d) Mughalai Singh

Click here to View Answer
Answer b) Maharaja Ranjit Singh. The 19th century Sikh Empire ruler Maharaja Ranjit Singh has been named the “Greatest Leader of All Time” in a poll conducted by ‘BBC World Histories Magazine’.

15. Who has appointed Chief Information Commissioner?
a) Sunil Mishra
b) Prem Kovind
c) Bimal Julka
d) Abhinav Bhandra

Click here to View Answer
Answer c) Bimal Julka. Information Commissioner Bimal Julka was on Friday appointed the Chief Information Commissioner (CIC). President Ram Nath Kovind administered the oath of office to Julka at a ceremony held at the Rashtrapati Bhavan.

16. International Conference on Nano-Science and Nano Technology held in ____________.
a) Kolkata
b) Pune
c) Jaipur
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer a) Kolkata. The Conference is to be held between March 5, 2020 and March 7, 2020.

17. BHOG of FSSAI - in this "B"represents________________.
a) Blissful
b) Bilateral
c) Bilingual
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Blissful. BHOG is Blissful Hygiene Offering to God. These are certificates issued by FSSAI. The BHOG certificates ensure quality of food offered to devotees and deities as well. It was launched as a precautionary measure to maintain hygiene of foods at the temples.

18. Who has sworn in as Information Commissioner of CIC?
a) Vijay Muktha
b) Dr Rama Sunder
c) Latha Kumari M
d) Amita Pandove

Click here to View Answer
Answer d) Amita Pandove. Smt Amita Pandove was sworn in as the Information Commissioner, Central Information Commission (CIC). The oath of office was administered by the Chief Information Commissioner, Shri Bimal Julka.

19. Which is the new summer capital of Uttarakhand?
a) Joshimath
b) Nainital
c) Haridwar
d) Gairsain

Click here to View Answer
Answer d) Garisain. Gairsain was made the new summer capital of Uttarakhand. The announcement was made by Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat at the assembly session convened in Gairsain.

20.

Leave a Comment