Current Affairs Quiz – March 04 2021

Current Affairs Quiz – March 04 2021

Current Affairs Quiz – March 04 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which city topped the list of cities in ease of living in 2020?
a) Delhi
b) Bengaluru
c) Pune
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer b) Bengaluru.

2. Which city topped the ease of living list in cities with less than one million population?
a) Shimla
b) Dehradun
c) Bhubaneswar
d) Kochi

Click here to View Answer
Answer a) Shimla.

3. Which state government has decided to develop three model villages in Indo-Tibet China border areas?
a) Himachal Pradesh
b) Sikkim
c) Arunachal Pradesh
d) Uttarakhand

Click here to View Answer
Answer c) Arunachal Pradesh.

4. Which nation has signed a deal with India for the supply of defence material including BrahMos Cruise Missiles?
a) Indonesia
b) Maldives
c) Mauritius
d) Philippines

Click here to View Answer
Answer d) Philippines. The Government of India on March 2, 2021, signed a key pact with the Philippines for the supply of defence material and equipment which are also likely to include BharhMos Cruise Missiles.

5. UNGA adopts India-sponsored resolution, declared which year as a International Year of Millets?
a) 2022
b) 2023
c) 2025
d) 2026

Click here to View Answer
Answer b) 2023. The 193 member United Nations General Assembly- UNGA has declared 2023 as the International Year of Millets. The India-sponsored resolution has been adopted by consensus and is supported by over 70 nations.

6. India to commemorate ‘Chabahar Day’ on ______________.
a) March 4
b) March 6
c) March 8
d) March 11

Click here to View Answer
Answer a) March 4. India will be commemorating ‘Chabahar Day’ on March 4, on the sidelines of the ongoing Maritime India Summit-2021, which is being held from March 2-4, 2021.

7. Who has bagged the top spot on the Hurun Global Rich List?
a) Jeff Bezos
b) Elon Musk
c) Mukesh Ambani
d) Bernard Arnault

Click here to View Answer
Answer b) Elon Musk. Tesla chief Elon Musk bagged the top spot on the Hurun Global Rich List for the first time after adding a massive $151 billion during the year 2020 to take his net worth to $197 billion.

8. National Safety Day is observed on___________.
a) March 4
b) March 6
c) March 8
d) March 11

Click here to View Answer
Answer a) March 04. The National Safety Day Theme 2021 is “Sadak Suraksha (Road Safety)”.

9. National Security Day is observed on_____________.
a) March 4
b) March 7
c) March 8
d) March 12

Click here to View Answer
Answer a) March 04. The day aims to show gratitude to all the security forces, including policemen, para-military forces, commandos, guards, army officers, and other persons involved in security, who sacrifice their life in maintaining the peace and security of the people of the country.

10. World Bank planned ___________-mn guarantee scheme for solar rooftop projects.
a) $1000
b) $400
c) $300
d) $100
Answwer d) $100. The scheme will allow micro, small, and medium enterprises (MSMEs) to avail concessional debt financing for setting up rooftop solar units.[/su_spoiler]

11. Who has been appointed as India’s High Commissioner To Australia?
a) Vineet Malhotra
b) Abimanyu Singh
c) Vinod Kumar
d) Manpreet Vohra

Click here to View Answer
Answer d) Manpreet Vohra. Vohra, a 1988-batch Indian Foreign Service (IFS) officer, is presently Ambassador of India to Mexico.

Leave a Comment