Current Affairs Quiz – March 04 2017

Current Affairs Quiz

1. ____________________ got Raksha Mantri’s Trophy for Best Service Hospital
a) Command Hospital, Northern Command
b) Command Hospital, Western Command
c) Command Hospital, Eastern Command
d) Command Hospital, Southern Command

Click here to View Answer
Answer c) Command Hospital, Eastern Command. Defence Minister Manohar Parrikar presented the Raksha Mantri’s Trophy and citation for the Best and Second Best Service Hospital in the Armed Forces Medical Services (AFMS). The trophy for the best service hospital went to Command Hospital, Eastern Command, Kolkata, which was received by its Commandant Major General T S Ahluwalia.

2. Government of India has approved a Rs ____ crore scheme to treat over 700 lakh such patients in the next five years
a) 756
b) 786
c) 856
d) 896

Click here to View Answer
Answer a) 756. With an aim to free India from cataract by 2022, the government has approved a Rs 756 crore scheme to treat over 700 lakh such patients in the next five years. With an aim to free India from cataract by 2022, the government has approved a Rs 756 crore scheme to treat over 700 lakh such patients in the next five years.

3. Aadhaar number made mandatory for students to receive midday meals across the country, This rule will be applicable across the country, except _______________
a) Tamil Nadu, Manipur and Assam
b) West Bengal, Maharashtra and Kerala
c) Sikkim, Mizoram and Bihar
d) Jammu and Kashmir, Meghalaya and Assam

Click here to View Answer
Answer d) Jammu and Kashmir, Meghalaya and Assam. Students will now be required to have an Aadhaar number for getting their midday meals across the country. The HRD ministry issued a notification in this regard. This rule will be applicable across the country, except Jammu and Kashmir, Meghalaya and Assam. According to the ministry, the move is aimed at ensuring greater transparency and to increase overall efficiency.

4. The Union Minister of Drinking Water and Sanitation, Shri Narendra Singh Tomar has informed that the number of ODF (Open Defecation Free) districts in India has crossed _____
a) 80
b) 90
c) 100
d) 120

Click here to View Answer
Answer c) 100. During occasion of “Swachh Shakti Saptah” in Gurugram Haryana. The Union Minister of Drinking Water and Sanitation, Shri Narendra Singh Tomar has informed that the number of ODF (Open Defecation Free) districts in India has crossed 100, making it a milestone achievement under the Swachh Bharat Mission.

5. The government will launch ____________ app to help women internet users threatened with physical violence or trolled on social media
a) I am Trolled
b) Women Trolled
c) Girls Trolled
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) I am Trolled. Women internet users threatened with physical violence or trolled on social media websites will be able to seek help from an ‘I am Trolled’ app to be launched soon by the government, Union minister Maneka Gandhi said. The app will be launched soon to counter physical violence threats and trolls on social media. It is unfortunate to see that women are equally abusive on social media as men.

6. _____________has launched an exclusive Data-Led Group Term Insurance Plan in partnership with personal finance app ET Money of Times Internet
a) Exide Life Insurance
b) HDFC Life
c) ICICI Prudential Life
d) Bajaj Allianz

Click here to View Answer
Answer b) HDFC Life. Long-term life insurance provider HDFC Life has launched an exclusive Data-Led Group Term Insurance Plan in partnership with personal finance app ET Money of Times Internet. This is the country’s first term insurance plan which is based on the spending pattern of the users. ET Money Benefit, the group term life insurance plan can be exclusively availed by 1 million users of the ET MONEY app.

7. Which state government have signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Google India aimed at supporting the digitisation efforts of the state?
a) Andra Pradesh
b) Maharashtra
c) Telangana
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer c) Telangana. Google India and Telangana government have signed a Memorandum of Understanding (MoU) aimed at supporting the digitisation efforts of the state. Google India will provide Google Cloud credits and access to all cloud platform products to eligible startups engaged with Telangana government’s T—Hub initiative and through its Developer Relations team provide technical mentorship and advisory support to various startups, a release issued by the government.

8. The 13th Economic Cooperation Organization (ECO) summit held in____________
a) Tehran, Iran
b) Ankara, Turkey
c) Kabul, Afghanistan
d) Islamabad, Pakistan

Click here to View Answer
Answer d) Islamabad, Pakistan. The Heads of State and Government of the Member States of the Economic Cooperation Organization (ECO) gathered on the occasion of the thirteenth ECO Summit Meeting, in Islamabad, Pakistan under the theme “Connectivity for Regional Prosperity”, at the invitation of the Government of the Islamic Republic of Pakistan, on 1st March 2017. It aimed to review the objective conditions and progress in the implementation of ECO programs and projects.

9. _________successfully test-fired a sophisticated Russian-made air defence system
a) Iran
b) India
c) Iraq
d) North Korea

Click here to View Answer
Answer a) Iran. Iran successfully test-fired a sophisticated Russian-made air defence system. The test targeted various flying objects, including missiles. With a range of up to 200 kilometres (125 miles) the S-300 is capable of simultaneously tracking and striking multiple targets. Russia delivered the S-300 system to Iran in 2016, nearly 10 years after the initial contract had been signed.

10. Syed Shahabuddin who passed away recently was a/an
a) Diplomat
b) Member of Parliament
c) Both a and b
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Both a and b. Former Indian Foreign Service (IFS) officer and MP Syed Shahabuddin, who was suffering from prolonged illness, died. He was 82 .Born in 1935 in Ranchi, now in Jharkhand, he joined the IFS in 1958 but took premature retirement in the 1970s to delve into politics. As a diplomat, he lobbied for the creation of Bangladesh and rallied support in Latin America — where he was posted at that time — for Indian intervention in the affair.

11. Sports legend Raymond Kopa who passed away recently, he was associated with _____________
a) Cricket
b) Football
c) Hockey
d) Boxing

Click here to View Answer
Answer b) Football. Real Madrid and France legend Raymond Kopa passed away aged 85In 1970. Kopa became the first footballer ever to be honoured with the Legion d’honneur – the highest civil merit awarded by the French government. The son of Polish immigrants, Kopa was born Raymond Kopaszewski and played for Angers in France’s second division before joining Stade de Reims in France’s top flight.

Leave a Comment