Current Affairs Quiz – April 04 & 05 2018

Current Affairs Quiz – April 04 & 05 2018

1. NanoZymes is used to kill___________?
a) Virus
b) Fungi
c) Bacteria
d) All the above

Click here to view Answer
Answer c) Bacteria. “NanoZymes” use visible light to create highly reactive oxygen species that rapidly break down and kill bacteria.

2. Mirabai Chanu is associated with___________?
a) Weightlifting
b) Gymnastic
c) Boxing
d) Swimming

Click here to view Answer
Answer a) weightlifter. Mirabai Chanu is associated to weightlifter.

3. Who leads Indian contingent at Parade of Nations at CWG?
a) Saina Nehwal
b) PV Sindhu
c) Vijender Singh
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) PV Sindhu. Olympic silver medalist PV Sindhu led the over 200-member strong Indian contingent at the Parade of Nations during the opening ceremony of the Commonwealth Games at Gold Coast, Australia.

4. With which country PM, PM Modi to laid foundation of 900MW power project?
a) Bhutan
b) Bangladesh
c) Pakistan
d) Nepal

Click here to view Answer
Answer d) Nepal. PM Narendra Modi and Nepalese PM KP Oli will jointly lay foundation stone of the 900 MW Arun III hydropower project to be built in Nepal’s eastern part.

5. In Crude Steel, India become World’s ____________ Largest Producer.
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Fifth

Click here to view Answer
Answer a) Second. India has overtaken Japan to become the world’s second largest producer of crude steel in February, according to the Steel Users Federation of India (Sufi).

6. India has become third most vulnerable country in_____________?
a) Terrorists
b) Healthcare
c) Cyber Threats
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Cyber Threats. India emerged as the third most vulnerable country in terms of risk of cyber threats, such as malware, spam and ransomware, in 2017, moving up one place over previous year, according to a report by security solutions provider Symantec.

7. MoU between India and United Arab Emirates has been signed on Technical Cooperation in ___________?
a) Airways
b) Railways
c) Medicines
d) R&D

Click here to view Answer
Answer b) Railways. The MoU will provide a platform to Indian Railways to interact and share the latest developments and knowledge in the railway sector.

8. Which country is largest producer of Crude Steel?
a) China
b) Japan
c) Australia
d) USA

Click here to view Answer
Answer a) China. China is the largest producer of crude steel in the world, accounting for more than 50 per cent of the production.

Leave a Comment