Current Affairs Quiz – March 03 & 04 2018

Current Affairs Quiz – March 03 & 04 2018

1. Merkel gets ________ as Chancellor as part of coalition?
a) First term
b) Third term
c) Fourth term
d) Sixth term

Click here to view Answer
Answer c) Fourth term. Germany’s Angela Merkel has secured her fourth term as the Chancellor after the Social Democratic party voted in favour of a grand coalition with Merkel’s Christian Democratic Union.

2. Krishna Kumari has become Pakistan’s first Hindu Dalit woman Senator after she was elected to the ________?
a) Lower House
b) Upper House
c) Councilor
d) General Attorny

Click here to view Answer
Answer b) Upper House. Krishna Kumari has become Pakistan’s first Hindu Dalit woman Senator after she was elected to the Upper House. The 39-year-old had contested from a seat reserved for women from the Sindh province representing the Pakistan Peoples Party.

3. First man to run a mile in under 4 minutes dies at _____?
a) 89
b) 86
c) 85
d) 88

Click here to view Answer
Answer d) 88. Sir Roger Bannister, the first person to run a mile in under four minutes, has died at the age of 88. His time of three minutes 59.4 seconds, set at Iffley Road sports ground in Oxford on 6 May 1954, stood as a record for just 46 days but his place in athletics history was assured.

4. In Russia, Which agency said that Russia and China have agreed to set up a joint data centre for lunar and deep space projects?
a) Roscosmos
b) SPUTNIX ltd
c) DAURIA Aerospace
d) NPO

Click here to view Answer
Answer a) Roscosmos. Russia and China have agreed to set up a joint data centre for lunar and deep space projects, Russian space agency Roscosmos said. The Russian agency and China National Space Administration will look into possibilities of providing assistance to each other’s lunar programmes.

5. Under which category India, Russia, Bangladesh signed pact for Rooppur atomic plant?
a) Critical
b) Non-critical
c) Nuclear
d) Atomic

Click here to view Answer
Answer b) Non-critical. According to Russian atomic energy agency Rosatom, India, Bangladesh and Russia have signed an agreement to allow Indian firms in construction and installation works in the “non-critical” category for the Rooppur nuclear power plant project in northwest Bangladesh.

6. Indian Navy sailboat _________ arrives in Cape Town, South Africa?
a) INSV Tarangini
b) INSV Kalvari
c) INSV Viraat
d) INSV Tarini

Click here to view Answer
Answer d) INSV Tarini. An all-women crew leading the Indian Navy Sailing Vessel (INSV) Tarini has docked at a port in Cape Town in South Africa, during the last phase of its maiden voyage to circumnavigate the globe.

7. Using which telescope, NASA’s astronomers have found evidence of water in the atmosphere of a Saturn-mass exoplanet some 700 light-years away?
a) MOST telescope
b) James Webb space telescope
c) Hubble and Spitzer space telescope
d) Kepler telescope

Click here to view Answer
Answer c) Hubble space telescope. Using NASA’s Hubble and Spitzer space telescopes, astronomers have found evidence of water in the atmosphere of a Saturn-mass exoplanet some 700 light-years away.

8. The Indian duo of Pankaj Advani and _______________ staged a remarkable recovery to defeat Pakistan in the final of the inaugural IBSF Snooker Team World Cup?
a) Manan Chandra
b) Subhash Agarwal
c) Brijesh Damani
d) chandra hiriee

Click here to view Answer
Answer a) Manan Chandra. The Indian duo of Pankaj Advani and Manan Chandra staged a remarkable recovery to defeat Pakistan in the final of the inaugural IBSF Snooker Team World Cup. After being 0-2 down in the best-of-five final played last last night, India found themselves in a deeper hole at 0-30 down in the third frame.

9. Under Which freestyle category Navjot Kaur clinches gold in the Asian Wrestling?
a) 69kg
b) 62kg
c) 65kg
d) 63kg

Click here to view Answer
Answer c) 65kg. Ace wrestler Navjot Kaur scripted history by becoming the first Indian woman wrestler to win a gold in the Senior Asian Championships as she clinched the yellow metal in the 65kg freestyle category in Bishkek, Kyrgyzstan.

10. Earlier in January, Saudi Arabia allowed its women, for the first time, to spectate at a ___________?
a) Cricket Match
b) Olympics
c) Basket Ball
d) Football

Click here to view Answer
Answer d) Football. For the first time in the nation’s history, Saudi Arabia’s women participated in an all-female marathon. The three-km-long marathon, held in the eastern province of al-Ahsa, reportedly saw participation from 1,500 women across several categories. Earlier in January, Saudi Arabia allowed its women, for the first time, to spectate at a football match.

Leave a Comment