Current Affairs Quiz – March 02 2021

Current Affairs Quiz – March 02 2021

Current Affairs Quiz – March 02 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which Indian cricketer has become the first one to have 100 million followers on Instagram?
a) MS Dhoni
b) Sachin Tendulkar
c) Virat Kohli
d) Rohit Sharma

Click here to View Answer
Answer c) Virat Kohli. Adding another feather to his illustrious cap, the Captain of the Indian Cricket Team Virat Kohli became the first cricketer to hit 100 million followers on social networking platform Instagram on March 1, 2021.

2. With which nation Pakistan has signed agreement on Liquefied Natural Gas?
a) Kuwait
b) Qatar
c) Iran
d) Iraq

Click here to View Answer
Answer b) Qatar. The new agreement was signed at a significantly lower rate than the other deals that both the countries had signed.

3. Russia launched first Arctic-monitoring Satellite named as ______________.
a) Arkitka-M
b) Dhakhit-R
c) Suras-W
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) ‘Arktika-M’. The satellite called “Arktika-M”, was launched on February 28, 2021, onboard Soyuz-2.1b carrier rocket, from the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan.

4. India describes which nation ‘Priority One’ partner in defence?
a) Bangladesh
b) Nepal
c) Myanmar
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer d) Sri Lanka. The assertion comes at a time when the Sri Lanka Air Force (SLAF) is gearing up for the celebration of its 70th anniversary on 2 March.

5. Who has become the world’s first nation to receive COVAX vaccines?
a) Mali
b) Togo
c) Senegai’
d) Ghana

Click here to View Answer
Answer d) Ghana. Ghana is among 92 low-and middle-income countries that are receiving vaccines for free through COVAX.

6. International Yoga festival begins in _____________.
a) Kedarnath
b) Kasi
c) Rishikesh
d) none of these

Click here to View Answer
Answer c) Rishikesh.The festival is being jointly organised by Uttarakhand Tourism Development Board (UTDB) and Garhwal Mandal Vikas Nigam (GMVN).

7. Who has been appointed as Principal Director General of the Press Information Bureau?
a) Vinay Malhotra
b) Ajay Raj
c) Jaideep Bhatnagar
c) Vinod Pawar

Click here to View Answer
Answer c) Jaideep Bhatnagar. The former head of the News Services Division of All India Radio, Jaideep Bhatnagar, took over as Principal Director General of the Press Information Bureau. Prior to his current charge as head of the organisation, Bhatnagar has worked in PIB for six years in different capacities.

8. Lok Sabha TV and Rajya Sabha TV merged into named as “_______________”.
a) Sansad TV
b) Sabha TV
c) Cabinet TV’
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Sansad TV. This new platform will continue to live telecast the house proceedings, pack news and the current affairs programme in Hindi as well as in English languages.

9. Civil Accounts Day celebrated on ______________.
a) 01 March
b) 04 March
c) 07 March
d) 09 March

Click here to View Answer
Answer a) 01 March . The year 2021 marks the 45th Civil Accounts Day celebrations. ICAS is one of the Civil Services of India, under the Department of Expenditure, Union Ministry of Finance.

Leave a Comment