Current Affairs Quiz – March 02 2020

Current Affairs Quiz – March 02 2020

1. World Hearing Day is observed on ____________.
a) March 01
b) March 03
c) March 09
d) March 11

Click here to View Answer
Answer b) March 03. World Hearing Day is observed on 3 March every year. The day raises awareness on how to prevent deafness and hearing loss and promote ear and hearing care across the world.

2. Theme for World Hearing Day is______________.
a) Don’t let hearing loss limit you. Hearing for Life
b) Prevent deafness
b) People with hearing loss can achieve their full potential
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Don’t let hearing loss limit you. Hearing for Life.

3. World Wildlife Day is observed on ___________.
a) March 01
b) March 02
c) March 03
d) March 05

Click here to View Answer
Answer c) March 03. World Wildlife Day is observed on 3 March. The day aims to celebrate beautiful and varied forms of wild fauna and flora. It raises awareness to conserve wildlife.

4. The theme of 2020 World Wildlife Day is_____________.
a) Encompasses all wild animal and plant species
b) Raises awareness to conserve wildlife
a) Celebrate beautiful and varied forms of wild fauna and flora
d) Sustaining all life on Earth

Click here to View Answer
Answer d) Sustaining all life on Earth.

5. Which mobile phone has declared Best Smartphone of 2019 by GSMA?
a) Iphone 11
b) Oneplus 7T pro
c) samsung galaxy 10 lite
d) Realme 7 pro

Click here to View Answer
Answer b) Oneplus 7T pro. Global telecom industry body GSM Association (GSMA) declared OnePlus 7T Pro the Best Smartphone of 2019 at Global Mobile Awards for 2020.

6. Who won Mexican Open title 2020?
a) Taylor Fritz
b) samson Grill
c) Novok Djokovic
d) Rafael Nadal

Click here to View Answer
Answer d) Rafael Nadal. In Tennis, World Number 2 Rafael Nadal captured his first title of the year, defeating unseeded Taylor Fritz in straight sets, 6-3, 6-2, in the final of the ATP Mexico Open.

7. Rakhigarhi to soon emerge as a major tourist destination, is situated at____________.
a) Assam
b) Punjab
c) Madhya pradesh
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer d) Haryana. Rakhigarhi in Haryana will soon emerge as a major tourist destination on the map of India. Situated around 170 kilometres from Delhi, the village is one of the most prominent and largest sites of the Harappan civilisation, popularly known as the Indus Valley Civilisation.

8. Who is the Union Minister of Social Justice & Empowerment?
a) Smriti Irani
b) Thaawarchand Gehlot
c) Baba Kharak Singh
d) Nawab Mulatan

Click here to View Answer
Answer b) Thaawarchand Gehlot. Union Minister of Social Justice & Empowerment Shri Thaawarchand Gehlot will inaugurate the week long Exhibition-cum-Fair “EKAM Fest” organised by National Handicapped Finance Development Corporation (NHFDC).

Leave a Comment