Current Affairs Quiz – March 01 2020

Current Affairs Quiz – March 01 2020

1. Which state government has reduced employees retirement age to 58 years?
a) Rajastan
b) Punjab
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Punjab. Punjab State government announced major changes in the 2020-21 budget. The budget announcement was made by Punjab Finance Minister Manpreet Singh Badal.

2. Which state Chief Minister has awarded 2020 Dr. Syama Prasad Mukherjee award?
a) Odisha
b) Assam
c) Tamil Nadu
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Assam. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal was conferred the Dr. Syama Prasad Mukherjee award 2020 for Politics on 28 February.

3. Zero Discrimination Day is observed on__________.
a) March 01
b) March 03
c) March 06
d) March 09

Click here to View Answer
Answer a) March 01. Zero Discrimination Day is observed on 1 March. The day promotes diversity and recognizes that everyone counts.

4. The symbol for Zero Discrimination Day is the ___________.
a) Butterfly
b) Heart
c) Wolf
d) Dog

Click here to View Answer
Answer a) Butterfly. The symbol for Zero Discrimination Day is the butterfly. It is used by people to share their stories and photos as a way to end discrimination and work towards positive transformation.

5. World Defence Day is celebrated on _____________.
a) March 01
b) March 02
c) March 05
d) March 07

Click here to View Answer
Answer a) March 01.

6. Joginder Singh Saini is passed away at 90, is associated with___________.
a) Scientist
b) Athletics coach
c) Actor
d) All the Above

Click here to View Answer
Answer a) athletics coach. Veteran athletics coach and Dronacharya awardee Joginder Singh Saini, who groomed some of India’s finest track and field stars, died in Patiala today due to age-related problems.

7. Balbir Singh Kullar is passed away at 77, is associated with____________.
a) Vocalist
b) Car Racer
c) Golf Player
d) Hockey Player

Click here to View Answer
Answer d) Hockey Player. Former India hockey player Balbir Singh Kullar, who was a part of the 1968 Olympics bronze-winning team, has died after suffering a heart attack at his home in Punjab.

8. Who has been appointed as Prime MInister of Malaysia?
a) Noorainee Abdul Rahman
b) Sadham Hussain
c) AShik Abbas
d) Muhyiddin Yassin

Click here to View Answer
Answer d) Muhyiddin Yassin.Mr Muhyiddin Yassin was officially sworn in at Istana Negara as Malaysia’s prime minister on Sunday (Mar 1) morning, following a week of political upheaval in the country.

9. Who is the Lok sabha Speaker?
a) CM Bodge
b) Arul Raj
c) Vishweshwar M
d) Om Birla

Click here to View Answer
Answer d) Om Birla. Lok Sabha Speaker Om Birla on Saturday launched “Suposhit Maa Abhiyan” to provide nutritional support to pregnant women and adolescent girls.

10. Tamil Nadu to set up technical textiles park in ____________.
a) Coimbatore
b) Madurai
c) Salem
d) Trichy

Click here to View Answer
Answer c) Salem. Close on the heels of the Government of India announcing a Rs 1,480-crore National Technical Textiles Mission, the government of Tamil Nadu has decided to set up a ‘technical textiles park’ in Salem.

11. Gaurav Gill feted at FMSCI Awards, is associated with_____________.
a) Cricket Player
b) F1 Racer
c) Rally Driver
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Rally Driver. Rally driver Gaurav Gill took home a special award at the Federation of Motor Sports Club of India (FMSCI) Awards.

Leave a Comment