Current Affairs Quiz – March 01 & 02 2018

Latest Current Affairs – March 01 & March 02 2018

1. Which cards Indian Railways has announced that no transaction fees on booking rail tickets?
a) Credit card
b) Debit card
c) Aadhar card
d) Ration card

Click here to view Answer
Answer b) Debit card. The Indian Railways has announced that Merchant Discount Rate (MDR) charges won’t be levied on passengers for booking railway tickets through debit cards.

2. Which government ties up with Wikipedia to promote their language?
a) Tamilnadu
b) Kerala
c) Karnataka
d) Maharastra

Click here to view Answer
Answer d) Maharastra. In a first, the Maharashtra government has announced a collaboration with online encyclopedia Wikipedia to promote Marathi globally and increase its online usage.

3. Which company CEO has ranked ahead of Microsoft Co-founder Bill Gates on Hurun Global Rich List 2018?
a) JPMorgan Chase
b) GEICO
c) Berkshie Hathaway
d) Coldwell Banker

Click here to view Answer
Answer c) Berkshie Hathaway. Berkshire Hathaway CEO Warren Buffett has ranked ahead of Microsoft Co-founder Bill Gates on Hurun Global Rich List 2018. Buffett retained the second spot with a 31% increase in his wealth and became the second person ever to break through the $100-billion barrier.

4. India ranks ______ on Hurun rich list with 131 billionaires?
a) Third
b) Second
c) Fourth
d) Fifth

Click here to view Answer
Answer a) third. India replaced Germany to reclaim the third spot on the Hurun Global Rich List 2018 with 131 billionaires. India added 31 new billionaires over the last year while the combined wealth of the Indian billionaires increased by 49% to $454 billion.

5. How many Language does Amazon music streaming supports?
a) 10
b) 11
c) 14
d) 12

Click here to view Answer
Answer d) 12. The music service, which supports 12 Indian languages, will compete with Tencent-backed rival Gaana and Apple’s music service.

6. Which state inaugurated World’s largest solar park?
a) Orissa
b) Karnataka
c) Tamilnadu
d) Andhra Pradesh

Click here to view Answer
Answer b) Karnataka. The Karnataka government has inaugurated the first phase of a 2,000 megawatts (MW) solar park in the drought-prone Pavagada region of Tumkur district, about 180km from Bengaluru.

7. Core sector grows at_____ in January 2018?
a) 7.1%
b) 7.3%
c) 6.7%
d) 6.8%

Click here to view Answer
Answer c) 6.7%. Growth in the country’s core sector accelerated to 6.7% in January, 2018 from 3.4% a year ago thanks to a huge jump in the output of cement and petroleum refinery, and a robust performance by the electricity sector.

8. Which telecom company is being planned to support a mission for first 4G network on moon?
a) Airtel
b) Vodafone
c) Uninor
d) BSNL

Click here to view Answer
Answer b) Vodafone. The first 4G network on Moon is being planned by telecom company Vodafone to support a mission by PT Scientists in 2019 and it has appointed Nokia as its technology partner.

9. How many champion sector services has approved in Union cabinet?
a) 12
b) 14
c) 10
d) 16

Click here to view Answer
Answer a) 12. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approved the proposal of the Department of Commerce to give focused attention to 12 identified Champion Services Sectors for promoting their development, and realizing their potential.

10. How many agreements signed between India and Jordan?
a) 20
b) 12
c) 14
d) 18

Click here to view Answer
Answer b) 12. After the talks, India and Jordan inked 12 Agreements and MoUs. These include agreement on Defence Co-operation, Visa waiver of Diplomatic & Official Passport holders, Cultural Exchange Programme, Manpower Co-operation agreement, Co-operation in field of Health and Medicine.


 

Leave a Comment