Current Affairs Quiz – June 30 2020

Current Affairs Quiz – June 30 2020

1. ‘COVAXIN’ got DGCI approval for Human Clinical Trials, developed by which company?
a) BioLab
b) Icon
c) Bharat Biotech
d) Green signal Biopharma

Click here to View Answer
Answer c) Bharat Biotech. The Drug Controller General of India (DGCI) has given approval for Phase I and Phase II human clinical trials for COVID-19 vaccine ‘COVAXIN’.

2. India has banned how many Chinese mobile apps to protect its sovereignty and integrity?
a) 59
b) 65
c) 69
d) 44

Click here to View Answer
Answer a) 59.

3. Which nation has passed a controversial national security law?
a) Nepal
b) China
c) Pakistan
d) India

Click here to View Answer
Answer b) China. The National People’s Congress Standing Committee (NPCSC) has unanimously passed the National Security Law for Hong Kong on 30th June 2020.

4. Who has been reappointed as Attorney General for India?
a) Raj Mohan
b) Shiva Reddy
c) Abi Mishra
d) K.K.Venugopal

Click here to View Answer
Answer d) K.K.Venugopal. The current tenure of K.K. Venugopal was up to 30th June 2020, his tenure was extended for a period of one year effective from 1st July 2020 to 30th June 2021. On 30th June 2017, K.K. Venugopal succeeded Mukul Rohatgi to become the 15th Attorney General of India.

5. World’s Largest Plasma Therapy Trial launched by which state?
a) Madhya Pradesh
b) Haryana
c) Tamil Nadu
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer d) Maharastra. The World’s largest Convalescent Plasma Therapy Trial project was launch on 29th June 2020 by the Maharashtra State Government.

6. What is the amount allotted for the Tamil Nadu Housing Sector Strengthening Program by the World Bank?
a) $100 million
b) $200 million
c) $400 million
d) $500 million

Click here to View Answer
Answer b) $200 million. An agreement was signed between the World Bank Group and the Government of India for providing urban poor in the state of Tamil Nadu access to affordable housing.

7. With which country, India signed agreement for  hydroelectric project on 29 June 2020?
a) Bhutan
b) Bangladesh
c) Pakistan
d) Myanmar

Click here to View Answer
Answer a) Bhutan. A concession agreement was signed between the Kholongchhu Hydro Energy Limited and the Royal Government of Bhutan.

8. When do we observe International Day of Parliamentarism?
a) June 03
b) June 14
c) June 18
d) June 30

Click here to View Answer
Answer d) June 30. International Day of Parliamentarism is observed on 30th June every year. The day is aimed to honour the Parliamentarian for their service amid the pandemic.

9. India’s ‘first’ lichen park is situated at which state?
a) Gujarat
b) Punjab
c) Uttarakhand
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer c) Uttarakhand. Uttarakhand Forest Department has developed India’s ‘first’ lichen park in Munsiyari in Pithoragarh district of the state.

10. 36th ASEAN Summit chaired by which country?
a) Thailand
b) Myanmar
c) Vietnam
d) Malaysia

Click here to View Answer
Answer c) Vietnam. The summit was chaired by Vietnamese Prime Minister Nguyen Xuan Phuc as Vietnam is ASEAN’s chair in 2020.

11. Who is the new Prime minister of Ireland?
a) Leo Varadkar
b) Micheal Martin
c) Enda Kenny
d) Eamon Ryan

Click here to View Answer
Answer b) Micheal Martin. Micheal Martin was elected as Ireland’s new prime minister, after his centre-right Fianna Fail party sealed a historic coalition deal with long-time rivals Fine Gael as well as the Green Party.

Leave a Comment