Current Affairs Quiz – June 29 & 30 2021

Current Affairs Quiz – June 29 & 30 2021

Current Affairs Quiz – June 29 & 30 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. ISRO is scheduled to launch its first uncrewed mission in which month this year?
a) December 2021
b) September 2021
c) October 2021
d) November 2021

Click here to View Answer
Answer a) December 2021. The Indian Space Research Organization (ISRO) has announced that it is ‘putting extra work, extra hours’ to achieve the launch target of the first uncrewed mission in December 2021.

2. Which space agency is planning to launch first disabled astronaut in space?
a) ESA
b) NASA
c) ISRO
d) CNSA

Click here to View Answer
Answer a) ESA.

3. Asia’s longest high-speed track for automobiles has been inaugurated in which Indian city?
a) Delhi
b) Ahmedabad
c) Telangana
d) Indore

Click here to View Answer
Answer d) Indore. Union Minister of Heavy Industries and Public Enterprises Prakash Javadekar on June 29, 2021 inaugurated NATRAX- the High-Speed Track(HST) for automobiles in Indore.

4. When is World Social Media Day observed?
a) June 29th
b) June 30th
c) July 1st
d) July 3rd

Click here to View Answer
Answer b) June 30th. World Social Media Day is observed every year on June 30th to show how it has become a key tool at connecting people from all corners of the world.

5. When is International Asteroid Day observed?
a) June 27th
b) June 28th
c) June 29th
d) June 30th

Click here to View Answer
Answer d) June 30th. The day is observed to promote awareness around asteroids, and how can we protect our planet from asteroids.

6. India has been ranked at _________ position in the cybersecurity index.
a) 3rd
b) 25th
c) 10th
d) 19th

Click here to View Answer
Answer c) 10th. India has improved its ranking from 47 to 10 in United Nation’s ITU Global Cybersecurity Agenda (GCA). United States has been ranked first and is followed by United Kingdom.

7. Noted journalist, P. Sainath, was selected as one of the three recipients of Fukuoka Prize 2021, Fukuoka Prize belongs to which nation?
a) China
b) UK
c) Japan
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) Japan. Sainath will receive ‘Grand Prize’ of Fukuoka Prize. Academic Prize will go to Prof. Kishimoto Mio of Japan. Prize for Arts & Culture will be given to filmmaker Prabda Yoon of Thailand.

8. National Statistics day is observed on_________.
a) June 27th
b) June 28th
c) June 29th
d) June 30th

Click here to View Answer
Answer c) June 29th. The government of India is celebrated National Statistics day on 29th June on the birth anniversary of Prof. P C Mahalanobis. The Day is celebrated to create awareness among youth about the role of statistics in socio-economic planning and policy formulation.

9. International Day of the Tropics is observed on_________.
a) June 29th
b) June 28th
c) June 27th
d) June 30th

Click here to View Answer
Answer a) June 29th . The United Nations observe 29 June as International Day of the Tropics. The International Day of the Tropics celebrates the extraordinary diversity of the tropics while highlighting unique challenges and opportunities nations of the Tropics face.

10. Which state has started a Supporting Andhra’s Learning Transformation (SALT) programme?
a) Telangana
b) Andhra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Andhra Pradesh. Andhra Pradesh has started a Supporting Andhra’s Learning Transformation (SALT) programme to transform foundational learning in government schools for which the World Bank has approved a loan of 250 million dollars.

Leave a Comment