Current Affairs Quiz – June 29 2020

Current Affairs Quiz – June 29 2020

1. The First Plasma Bank in India, is situated in which city?
a) Chennai
b) Hyderabad
c) Mumbai
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. Delhi’s Chief Minister Arvind Kejriwal was announced that a ‘Plasma Bank’ will be set up at the National Capital in the next two days.

2. ‘Kill Corona’ campaign launched by which state?
a) Haryana
b) Assam
c) Madhya Pradesh
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Madhya Pradesh. To control the spread of COVID-19 in the state, the Chief Minister of Madhya Pradesh Shivraj Singh Chouhan has informed that the State Government will launch a campaign called ‘Kill Corona’ from 1st July 2020 under which door-to-door Survey will be conducted.

3. GoI declared the observation of ‘National Statistics Day’ on the birth anniversary of __________.
a) C. R. Rao
b) Samarendra Nath Roy
c) Meghnad Saha
d) Prasanta Chandra Mahalanobis

Click here to View Answer
Answer d) Prasanta Chandra Mahalanobis.

4. When is the National Statistics Day observed?
a) 13 June
b) 29 June
c) 30 June
d) 02 July

Click here to View Answer
Answer b) 29 June.

5. Who launched the TRIBES India products on the Government e-Marketplace (GeM)?
a) Arjun Munda
b) Shibu Suriyan
c) Raghubar Singh
d) Madhu Gowda

Click here to View Answer
Answer a) Arjun Munda. Shri Arjun Munda, Union Minister for Tribal Affairs launched the Trifed Digital Platforms, through Video Conference. He launched the TRIBES India products on the Government e-Marketplace (GeM) with a diverse range on display.

6. Sankalp Parva celebrated by which ministry?
a) Culture Ministry
b) Home Affairs Ministry
c) Defence Ministry
d) External Ministry

Click here to View Answer
Answer a) Culture Ministry. Union Minister of State for Culture and Tourism (I/C) Prahlad Singh Patel announced on June 27, 2020 that the Ministry has decided to celebrate “Sankalp Parva” from June 28 to July 12, 2020 and plant trees as desired by Prime Minister Narendra Modi.

7. Which Indian city has been ranked in the world’s top 30 startup ecosystems?
a) Chennai
b) Pune
c) Kolkata
d) Bengaluru

Click here to View Answer
Answer d) Bengaluru. Bengaluru is at the 26th spot and the only India city to feature in the list by ‘The Global Startup Ecosystem Report 2020’ by Startup Genome.

8. Who is the new president of Malawi?
a) Saulos Chilima
b) Lazarus Chakwera
c) Peter Mutharika
d) Jane Ansah

Click here to View Answer
Answer b) Lazarus Chakwera. On 23rd June 2020, the Presidential Elections of Malawi was conducted after the annulment of the results of the 2019 Presidential Elections by the Constitutional Court of Malawi earlier in the month of February 2020.

9. STARS program is associated with which of the following programs?
a) Cinema
b) Eductaion
c) Journalism
d) Sports

Click here to View Answer
Answer b) Education. The World Bank Group has announced that a loan of USD 500 million (approx Rs 3700 crore) was approved by its Board of Executives on 24th June 2020 for improving the quality and governance of school education system in India.

 

Leave a Comment