Current Affairs Quiz – June 29 2018

Current Affairs Quiz – June 29 2018

Current Affairs Quiz


1. Which country brings back mandatory national service for 16-yr-olds?
a) U.S.A.
b) France
c) Russia
d) Israel

Click here to View Answer
Answer b) France. The French government has announced a plan to reintroduce compulsory national service for all 16-year-olds. Under the plan, French boys and girls would do a minimum of one-month service in the first phase which would focus on voluntary teaching and working with charities among others. The second phase will be voluntary and focus on areas linked to defence and security.

2. What is the name of volcano that erupted in Bali?
a) Mount Agung
b) Agunga
c) Mount abu

Click here to View Answer
Answer a) mount agung. Bali’s Mount Agung volcano erupted again forcing the cancellation of nearly 450 flights to and from the Indonesian island.

3. Which bank names ex-IAS Girish Chaturvedi as part-time Chairman?
a) Axis
b) P.N.B.
c) ICICI
d) Allahabad

Click here to View Answer
Answer c) ICICI. ICICI Bank has appointed retired IAS officer and former petroleum secretary Girish Chandra Chaturvedi as part-time non-executive Chairman and independent Director on the bank’s Board.

4. Which country postpones 2+2 dialogue with India?
a) U.S.A.
b) France
c) Russia
d) Israel

Click here to View Answer
Answer a) U.S.A. The much-anticipated dialogue, between the defence and foreign ministers of India and the United States scheduled for July, has been postponed. The Ministry of External Affairs said the message postponing the talks came from the U.S. Secretary of State Mike Pompeo.

5. Financial Action Task Force place which country in Grey List for failing to curb terror financing?
a) Afghanistan
b) Iran
c) Nigeria
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer d) Pakistan. Financial Action Task Force places Pakistan in Grey List for failing to curb terror financing. The annoncement comes a day after Pakistan submitted a comprehensive 26-point action plan to the FATF to choke the funding of militant groups, including Mumbai attack mastermind Hafiz Saeed-led JuD and its affiliates, to avoid being blacklisted by it.

6. Which country topped global Real Estate Transparency Index?
a) UK
b) Australia
c) USA
d) Japan

Click here to View Answer
Answer a) UK. India has moved up just one spot in the global real estate transparency index from 36 in 2016 to 35 in 2018, despite the implementation of the Real Estate (Regulation And Development) Act or RERA. RERA was implemented in May 2016 to bring accountability and transparency into the sector. However, unlike a few states such as Maharashtra and Karnataka, several states have been slow in its implementation.The countries in the top 30 ranks have been defined as transparent markets, while those in the top 10 are categorized as highly transparent. The UK, Australia, the US, France and Canada are the top five countries.

7. National Statistics Day is celebrated on the birth anniversary of?
a) Ramanujan
b) Aryabhata
c) P.C. Mahalanobis
d) Samudraguta

Click here to View Answer
Answer c) P. C. Mahalanobis. The National Statistics Day is celebrated every year in India on June 29. The day is observed to commemorate the birth anniversary of late Professor Prasanta Chandra Mahalanobis, the Father of Indian Statistics. Vice President of India, Shri M Venkaiah Naidu released a commemorative coin of Rs 125 and circulation coin of Rs 5 denomination as a mark of respect to Professor P. C. Mahalanobis on the closing ceremony of his 125th Birth Anniversary at Indian Statistical Institute, Kolkata.

8. Who launched Solar Charkha Mission?
a) Narendra modi
b) Ram Nath Kovind
c) Rajnath Singh
d) Venkaia naidu

Click here to View Answer
Answer b) Ram Nath Kovind. President Ram Nath Kovind launched the Solar Charkha Mission covering artisans in 50 identified clusters and the Sampark portal — a digital platform to connect five lakh job seekers with recruiters — at an event to mark the important economic role played by micro, small and medium enterprises (MSMEs).

9. In women’s event Dutee Chand sets new national record?
a) Shooting
b) Running
c) Long jump
d) Shot put

Click here to View Answer
Answer b) Running. Odisha’s Dutee Chand set a new national record in the women’s 100m race when she clocked 11.29 seconds at the 58th National Inter-State Senior Athletics Championships being held at Sarusajai Stadium, Guwahati, Assam.

10. In which sports Rani Rampal will lead Indian Women team?
a) Cricket
b) Squash
c) Shooting
d) Hockey

Click here to View Answer
Answer d) Hockey. Rani Rampal was announced as the captain of Indian Women’s Hockey team for the World Cup London 2018. Goalkeeper Savita has been named vice-captain.

11. Which country named as Worst Human Trafficking Country by the US State Department?
a) North Korea
b) Iraq
c) Pakistan
d) Somalia

Click here to View Answer
Answer a) North Korea. North Korea has been categorized as one of the “worst human trafficking nations” for the 16th straight year by the US State Department according to the annual 2018 Trafficking in Persons Report.

12. Which company appointed Kanwaljeet Jawa as a board member?
a) HCL
b) Daikin
c) Lenovo
d) Microsoft

Click here to View Answer
Answer b) Daikin. Japanese air-conditioner maker Daikin Industries Ltd has appointed it’s India operations MD & CEO Kanwaljeet Jawa into the board of the parent company. Jawa joined Daikin India in 2010 as the COO and later became the MD & CEO who tra nsformed an engineering company to a full scale HVAC organisation.

13. PASSEX is joint maritime exercise between India and _______.
a) Japan
b) Israel
c) Indonesia
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer c) Indonesia. Indian Naval ships INS Shakti and INS Kamorta under the command of Rear Admiral Dinesh K Tripathi, Flag Officer Commanding Eastern Fleet, undertook Passage Exercise (PASSEX) with Indonesian Naval Ship KRI Madidihang (855) a Stingrays Class Fast Patrol Craft on leaving the Port of Makassar, Indonesia. During Prime Minister Narendra Modi’s visit to Indonesia last month, the two countries decided to enhance their maritime cooperation.

14. Which is world’s most expensive city?
a) Paris
b) New York
c) Hong Kong
d) Shanghai

Click here to View Answer
Answer c) Hong Kong. According to Mercer’s 24th annual Cost of Living Survey, Mumbai is India’s most expensive city, followed by New Delhi and Chennai. Kolkata and Bengaluru are the least expensive Indian cities ranked.

Mercer’s survey reveals that Hong Kong took the top spot as the world’s most expensive city for expatriates. Tokyo and Zurich are in second and third positions, respectively, with Singapore in fourth.

Leave a Comment