Current Affairs Quiz – June 27 & 28 2018

Current Affairs Quiz – June 27 & 28 2018

Current Affairs Quiz


1. Which is the world’s 2nd best location to launch tech startups?
a) New York
b) Washington
c) Bengaluru
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer c) Bengaluru. . Bengaluru world’s 2nd best location to launch tech startups. Bengaluru has claimed the second spot in the list of best locations for launching tech startups, according to research firm SmallBusinessPrices.co.uk. The first place was secured by Boulder city in the US while the third best location was Johannesburg in South Africa. The research measured the average internet speed, the average business valuation, and cost of living, among other metrics.

2. Which Bank loses ₹19,000 crore market cap in 4 days?
a) SBI
b) ICICI
c) Axis
d) PNB

Click here to View Answer
Answer b) ICICI. ICICI Bank’s shares have plunged 11% in last 4 sessions, eroding ₹19,066 crore in market capitalisation. This comes after a whistleblower alleged that ICICI inflated profits by at least $1.3 billion over 8 years by delaying provisioning for 31 bad loan accounts. Further, CEO Chanda Kochhar has gone on an indefinite leave pending a probe into the Videocon loan case.

3. Who said that Climate change will lower Indian living standard?
a) WHO
b) PETA
c) U.N.
d) World bank

Click here to View Answer
Answer a) WHO. Climate change will lower the living standard of 50% of South Asian population by 2050, with residents of central India being hit the worst, a World Bank report has revealed. Over 60 crore Indians will be moderately or severely affected by temperature and rainfall changes. Meanwhile, living standard of people residing in cold and dry mountain areas can slightly improve.

4. Who is named as world’s hottest woman by Maxim?
a) Deepika padukone
b) Scarlet Johansson
c) Priyanka chopra
d) Katrina kaif

Click here to View Answer
Answer c) Priyanka Chopra. Actress Priyanka Chopra has been named the hottest woman in the world by men’s magazine Maxim India. Priyanka, who has also featured on the cover of the magazine’s June-July edition, won the title for the fourth time by topping its Hot 100 list. She had previously won the title in 2011, 2013 and 2016.

5. Which is the second most spoken language of India?
a) Hindi
b) English
c) Bengali
d) Sanskrit

Click here to View Answer
Answer c) Bengali. Hindi is the mother tongue of 43.63% Indians, making it the country’s most spoken language, followed by Bengali, according to the language data of Census 2011 which was released on Tuesday. Further, Marathi has replaced Telugu as the third most spoken language in the nation. While Sanskrit is least spoken, Urdu became the seventh most spoken language in India.

6. Which country bans burqa in public?
a) USA
b) Russia
c) Israel
d) Netherlands

Click here to View Answer
Answer d) Netherlands. The Upper House of the Dutch Parliament on Tuesday passed a law banning full-face veils such as the burqa and niqab in public places. The law bans wearing the veils in educational and government institutions, hospitals and on public transport, but not on streets. Violation of the law will result in a fine of nearly ₹32,000.

7. Which country has largest no. of poor?
a) Pakistan
b) Nigeria
c) Bangladesh
d) India

Click here to View Answer
Answer b) Nigeria. As per a study in Brookings blog, India is no longer home to the largest number of extreme poor, being replaced by Nigeria. Further, the report states that India could drop to number three by this year end, with Congo overtaking it. India is pulling 44 people out of ‘extreme poverty’ every minute, but 78 million people still remain affected.

8. Who wins gold medal with world record score at ISSF Junior World Cup 2018?
a) Saurabh Chaudhary
b) Wang Zhehao
c) Anmol Jain
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Saurabh chaudhary. Sixteen-year-old Indian shooter Saurabh Chaudhary set a new world record and won a gold in the 10m air pistol event in the ISSF Junior World Cup in Germany. He got 243.7 points in the final. The junior world record before this was 242.5 by Chinese shooter Wang Zhehao at the first ISSF Junior World Cup of the year in Sydney. The other Indian in the final, Anmol Jain, fell short of the podium, finishing fourth with 199.6.

9. Which of the following channel is ban by china after UK comedian criticises President Xi Jinping?
a) HBO
b) FOX
c) MSG
d) Discovery

Click here to View Answer
Answer a) HBO. China has banned US film and television production company HBO’s website following UK comedian John Oliver’s critique of Chinese President Xi Jinping on his show. Oliver had compared the Chinese President to cartoon character ‘Winnie the Pooh’.

10. Who is the first British royal to visit Israel and Palestine?
a) Prince William
b) Reuven Rivlin
c) Prince William I

Click here to View Answer
Answer a) Prince William. UK’s Prince William became the first member of the royal family to visit Israel on an official visit. Prince William met Holocaust survivors, Israeli President Reuven Rivlin and PM Benjamin Netanyahu as part of his three-day visit. Prince William will also meet Palestinian President Mahmoud Abbas which will mark the first royal visit to the West Bank.

11. Who is appointed as chairman of CBIC?
a) Vanaja N Sarna
b) Mahmoud Abbas
c) S Ramesh
d) Suraj patakh

Click here to View Answer
Answer c) S Ramesh. Senior bureaucrat S Ramesh has been appointed as chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC), the apex policy-making body for indirect taxes. He will succeed Vanaja N Sarna, who superannuates on June 30. Sarna was appointed as chief of the Central Board of Excise and Customs (CBEC), which has now been rechristened as the CBIC, in March last year.

12. World’s Largest Multilateral Naval Exercise RIMPAC begun off in_____.
a) India
b) Hawaii
c) Dubai
d) Abu Dhabi

Click here to View Answer
Answer b) Hawaii. The 26th edition of two month long exercise Rim of the Pacific (RIMPAC) begun off Hawaii in the Western Pacific Ocean. Navies of 26 countries including India is participating in this exercise, which is scheduled off Hawaii from June 27 to August 27. INS Sahyadri, Commanded by Captain Shantanu Jha, has reached the Pearl Harbour, Hawaii, to participate in RIMPAC 2018. Subsequently, the 25th edition of the exercise was attended by INS Satpura in 2016.

13. Oxytocin ban to come into effect in India from_______
a) July
b) August
c) June
d) September

Click here to View Answer
Answer a) July. The Ministry of Health and Family Welfare of India has banned the manufacture of Oxytocin for domestic use from 1st July 2018 as it has been misused widespread in the dairy industry. Oxytocin is a hormone that occurs naturally to cause uterine contractions during labor and lactation. In dairy industries, livestock is injected with oxytocin to make them release milk at a time convenient for the farmers. It is also used in vegetables to increase their size.

14. Who sign deal to build 6 nuclear reactors for India?
a) EDF
b) GE
c) Both A and B
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) French state-run power utility EDF and American conglomerate General Electric (GE) have signed to build 6 EPR (European Pressurized Reactors) nuclear reactors with capacity 1,650 megawatts (MW) at Jaitapur nuclear plant in Ratnagiri district, Maharashtra.

This agreement would make Jaitapur power plant the world’s largest nuclear power generating station by net electrical power rating. It will also help the Union Government to achieve its ambitious target of 22,480 MW nuclear power generation capacity by 2031.

15. International MSME (Micro, Small and Medium-sized Enterprises) Day 2018 is observed on?
a) 26th June
b) 27th June
c) 28th June
d) 29th June

Click here to View Answer
Answer b) 27th June. International MSME (Micro, Small and Medium-sized Enterprises) Day is observed on June 27.

16. President inaugurated Udyam Sangam 2018 in which city?
a) Delhi
b) Mumbai
c) Jaipur
d) Ahemdabad

Click here to View Answer
Answer a) Delhi. On International MSME (Micro, Small and Medium-sized Enterprises) Day 2018 (June 27), the President of India Ram Nath Kovind inaugurated the Udyam Sangam-2018 in New Delhi.

It will empower women and weaker sections by providing training to 80 lakh women. The President also launched the Solar Charkha Mission which will cover 50 clusters and every cluster will employ 400 to 2000 artisans.

President unveiled a portal of the Ministry of MSME called ‘Sampark’, which will act as a bridge between the talent pool and those enterprises seeking trained human resources.

17. POSHAN Abhiyaan was launched by PM modi in which district?
a) Jhunjhunu
b) Delhi
c) Aurangabad
d) Etawa

Click here to View Answer
Answer a) Jhunjhunu. With an aim to integrate information technology for better rolll out of its major social sector schemes, Ministry of Woman and Child Development organized a day-long Seminar on Technology Partnerships for Steering POSHAN Abhiyaan called ‘TECH-THON’. Poshan is an overarching Scheme for Holistic Nourishment launched by PM Modi.

POSHAN Abhiyaan was launched by the Prime Minister on 8thMarch, 2018 in Jhunjhunu, Rajasthan. Now, Effective monitoring and Timely interventions along with use of Specially designed software will surely help achieve the target of Poshan Abhiyan.

18. Indian shooter Manu sets world record, wins _______ gold of year.
a) 8th
b) 9th
c) 7th
d) 6th

Click here to View Answer
Answer a) 8th . Sixteen-year-old Manu Bhaker won the top prize in 10m air pistol event at ISSF Junior World Cup in Germany. Apart from the CWG gold medal, this was Manu’s seventh ISSF individual gold in the year, third with a world record. India’s youngest CWG gold-medalist Anish Bhanwala added to the country’s tally by finishing third in men’s 25m rapid fire pistol.

19. Which is India’s first largest telco by revenue?
a) Jio
b) Airtel
c) Idea
d) BSNL

Click here to View Answer
Answer  a) Airtel. Mukesh Ambani-led Reliance Jio has overtaken Vodafone India to become the second largest carrier by revenue in India, as per TRAI data. Jio had adjusted gross revenue (AGR) of ₹6,217 crore in the March quarter compared to Vodafone India’s ₹4,937 crore. Market leader Bharti Airtel’s AGR fell about 10% from the previous quarter to ₹7,087 crore.

Leave a Comment