Current Affairs Quiz – June 27 2020

Current Affairs Quiz – June 27 2020

1. When do we observe Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) Day?
a) June 27
b) June 02
c) September 08
d) August 15

Click here to View Answer
Answer a) June 27. The United Nations on 6th April 2017 has adopted a resolution as per which 27th June to be observed every year as the day of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME).

2. Khadi and Village Industries Commission (KVIC) launched ________ plantation to spur monetization of its assets.
a) Sandalwood
b) Bamboo
c) coconut
d) a & b

Click here to View Answer
Answer d) a & b. The first of its kind initiative began with a drive with plantation of 500 saplings each of sandalwood and bamboo at its Nashik training center spread over 262 acres of land.

3. NASA’s headquarter has named as________________.
a) George Flyod
b) Peter Paul
c) Mary W.Jackson
d) Christopher James

Click here to View Answer
Answer c) Mary W.Jackson. Mary W. Jackson started her professional career as a research mathematician at the Langley Research Centre of NASA. Later she was promoted to become the first African American female engineer at NASA.

4. Vini Mahajan has become the First Woman Chief Secretary of which state?
a) Gujarat
b) Punjab
c) Tamil Nadu
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Punjab. 1987 Indian Administrative Service (IAS) batch officer Vini Mahajan became the Chief Secretary of Punjab on 26th June 2020.

5. Who designed and developed Advanced Torpedo Decoy System Maareech?
a) Army
b) Navy
c) Air force
d) Railways

Click here to View Answer
Answer b) Navy. The Indian Navy has inducted an Indigenously developed Maareech capable Advanced Torpedo Decoy System on 26th June 2020. The induction has provided a huge boost to the Indian Navy’s Anti-Submarine Warfare Capabilities.

6. K. Sanjita Chanu will receive the Arjuna Award for 2018, is associated with which sports?
a) Boxing
b) Wrestling
c) Weightlifting
d) Swimming

Click here to View Answer
Answer c) Weightlifting. Secretary of Indian Weightlifting Federation (IWLF) has informed on 25th June 2020 that K. Sanjita Chanu will receive the Arjuna Award for 2018.

7. ‘At One Click’ Initiative launched by which state government?
a) Gujarat
b) Andhra Pradesh
c) Karnataka
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Gujarat. For 12,247 Micro, Small, and Medium Enterprises (MSMEs) and bigger industrial units (including the textile industry) in the state, the Gujarat Government on 26th June 2020 has launched an online cash aid initiative.

8. Who has become the first-ever female president of the Marylebone Cricket Club?
a) Barbara Slater
b) Nicola Adams
c) Jessica Ennis‑Hill
d) Clare Connor

Click here to View Answer
Answer d) Clare Connor. She was named the captain of her side in 2000 and held the position until her retirement from international cricket in 2006.

9. Which government started Sero Survey?
a) Chennai
b) Pondicherry
c) Diu & Daman
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer d) Delhi. The Serological Survey in Delhi starts from June 27, 2020. The survey will be conducted on as many as 20,000 households in Delhi on a random basis.

10. Which insurance company is the only life insurance company to be amongst India’s top 100 great places to work?
a) Max Life Insurance
b) PNB Paribas Insurance
c) ICICI prudential Insurance
d) New India Assurance

Click here to View Answer
Answer a) Max Life Insurance. The annual survey is the benchmark when it comes to ranking India’s best employers with participation from over 1000 companies.

11. Which airport has become India’s 1st airport to install AWMS technology on runway?
a) Chennai
b) Bengaluru
c) Hyderabad
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer b) Bengaluru. The Bengaluru International Airport Ltd (BIAL), which operated the Kempegowda International Airport becomes the 1st airport in India, who installed an indigenously-developed AWMS at its new runway on both ends.

12. According to the latest Swiss National Bank (SNB) data, What is the rank of India in accounting money in Swiss banks?
a) 25
b) 51
c) 77
d) 89

Click here to View Answer
Answer c) 77. Among them, Pakistan is ranked 99th, Bangladesh 85th, Nepal 118th, Sri Lanka 148th, Myanmar 186th and Bhutan 196th.

13. Where is the new Devika Bridge constructed by Border Roads Organisation (BRO) located?
a) Uttarakhand
b) Punjab
c) Jammu & Kashmir
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer c) Jammu & Kashmir. Union Minister Jitendra Singh has inaugurated two bridges Devika and Puneja at Udhampur and Doda districts respectively in Jammu and Kashmir.

Leave a Comment