Current Affairs Quiz – June 26 2019

Current Affairs Quiz – June 26 2019

1. International Day of Seafarer is observed on___________.
a) May 10
b) May 27
c) June 17
d) June 25

Click here to view Answer
Answer d) June 25. The International Day of the Seafarer is an annual and international event day which is celebrated worldwide on 25 June and is coordinated by the International Maritime Organisation (IMO).

2. Sindhu Darshan Festival is celebrated by the people of___________.
a) Leh
b) Ranchi
c) Alanganallur
d) Hyderabad

Click here to view Answer
Answer a) Leh. The 23rd edition of Sindhu Darshan Utsav 2019 started at Sindhu Ghat Shey in Leh from 24 to 27 June.

3. Who is the CEO of NITI Aayog?
a) Siddharth Abhimanyu
b) Amitabh Kant
c) Rajiv Kumar
d) Abhay Krishna

Click here to view Answer
Answer b) Amitabh Kant. The government on Wednesday extended think-tank NITI Aayog’s CEO Amitabh Kant’s tenure by two years till June 30, 2021.

4. Who has been appointed as the new chairman of the Internet and Mobile Association of India (IAMAI)?
a) Jeya Prerana
b) Amit Agarwal
c) Punya Rajendran
d) Arjun Agarwal

Click here to view Answer
Answer b) Amit Agarwal. Amazon India head Amit Agarwal has been appointed as the new chairman of the Internet and Mobile Association of India (IAMAI).

5. International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking is observed on____________.
a) May 04
b) May 16
c) June 18
d) June 26

Click here to view Answer
Answer d) June 26. The International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking is a United Nations International Day against drug abuse and the illegal drug trade. It is observed annually on 26 June, since 1989.

6. International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking 2019 Theme is ______________.
a) Health for Justice. Justice for Health
b) Health for Justice. Justice for All
c) Health for Justice. Justice for Humans
d) Health for Justice. Justice for Universe

Click here to view Answer
Answer a) Health for Justice. Justice for Health.

7. International Day in Support of Victims of Torture is observed on______________.
a) May 17
b) May 30
c) June 26
d) June 30

Click here to view Answer
Answer c) June 26. The United Nations International Day in Support of Victims of Torture is held annually on 26 June to speak out against the crime of torture and to honor and support victims and survivors throughout the world.

8. Who has been appointed as new RAW chief?
a) Samant Goel
b) Samuel John
c) Joy Mukherjee
d) Rahul Dhatwalia

Click here to view Answer
Answer a) Samant Goel. PM Narendra Modi has appointed Samant Goel, who was part of planning the Balakot air strikes, as the next chief of India’s Research and Analysis Wing (RAW).

9. Mohan Ranade is passed away at 90, is associated with___________.
a) Actor
b) Lyricist
c) Poet
d) Freedom Fighter

Click here to view Answer
Answer d) Freedom Fighter. Veteran freedom fighter Mohan Ranade, who also participated in the Goa liberation movement, died at a Pune-based hospital in neighbouring Maharashtra. He was 90. Ranade had been ailing since some time and undergoing treatment.

10. Who is the Road Transport and Highways Minister?
a) Smriti Irani
b) Nitin Kadkari
c) Arjun Munda
d) J RaviShankar

Click here to view Answer
Answer b) Nitin Gadkari. Union Ministry of Road Transport and Highways (MoRTH) has decided to modify the format of driving licenses to smart card type driving licences so as to follow a standardised format nationwide.

Leave a Comment