Current Affairs Quiz – June 26 2018

Current Affairs Quiz – June 26 2018

Current Affairs Quiz


1. By which the following bill UK became a member of EU?
a) European Communities Act
b) European union bill
c) Communities act
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer a) European Communities Act. The UK’s Queen Elizabeth II gave royal assent to the Brexit bill that would allow the country to leave the European Union (EU). The EU withdrawal bill repeals the 1972 European Communities Act through which the UK became a member of the bloc. The bill was passed by both houses of the UK Parliament last week.

2. 26th June is celebrated as?
a) Kargil vijay diwas
b) Army day
c) Passport seva day
d) Law Day

Click here to View Answer
Answer c) passport seva diwas. On the occasion of ‘Passport Seva Divas’ (June 26), External Affairs Minister Sushma Swaraj launched a mobile app aimed at delivering passports to applicants at the addresses provided by them. Users from across the nation can use the ‘Passport Seva app’ for applying for a passport, following which police will arrive at their residences for verification.

3. What is the name of world’s first space nation?
a) Mars
b) Asgardia
c) Asgaurd
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) Asgardia. Russian billionaire and scientist Igor Ashurbeyli officially declared himself as the leader of the world’s first space nation ‘Asgardia’. Ashurbeyli’s brainchild Asgardia aims to be an independent space nation, with its own government, currency, justice system and calendar. Focused towards establishing a permanent settlement on the moon in 25 years, Asgardia already has 2 lakh citizens.

4. From which country India will buy 4500 missiles?
a) U.S.A.
b) Russia
c) Israel
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) Israel. India is set to sign a ₹3,400-crore ($500 million) deal with Israel for the purchase of around 4,500 Spike missiles for the Indian Army. Spike is a fourth-generation man-portable fire-and-forget anti-tank guided missile designed by Israeli company Rafael Advanced Defense Systems. Reportedly, the deal will be signed ahead of Israel Defence Director-General Udi Adam’s visit to India on July 2.

5. Who is crowned as miss tribal queen 2018?
a) Medha patekar
b) Panchami Majhi
c) Rashmirekha Hansdah
a) Pallavi Darua

Click here to View Answer
Answer d) Pallavi Darua. Pallavi Durua of Odisha’s Koraput district was crowned as the first ‘Tribal Queen’ at the Adi Rani Kalinga Tribal Queen competition held in Bhubaneswar. Panchami Majhi of Titlagarh and Rashmirekha Hansdah of Mayurbhanj were declared as the first and second runners-up, respectively. The trio will star in a short movie on tribal culture, produced by a Mumbai-based producer.

6. Which company joins Saudi Aramco to build Ratnagiri Refinery?
a) ADNOC
b) Reliance
c) ONGC
d) Indian oil

Click here to View Answer
Answer a) ADNOC. The world largest oil refinery cum petrochemical project is set to come up in Maharashtra’s Ratnagiri. UAE’s Abu Dhabi National Oil Company or ADNOC along with Saudi Arabia’s ARAMCO will together have a 50% stake in the greenfield Ratnagiri refinery project.While 50% stake will be shared between Aramco and Adnoc the rest will be with Indian Oil, Hindustan Petroleum and Bharat Petroleum.

7. Which institution decides 26 June as the International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking?
a) WHO
b) PETA
c) U.N.
d) World bank

Click here to View Answer
Answer c) U.N. The General Assembly of United Nations has decided to observe 26 June as the International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking. It is to express its determination to strengthen action and cooperation to achieve the goal of an international society free of drug abuse. The theme for 2018 is “Listen First – Listening to children and youth is the first step to help them grow healthy and safe.”

8. Which is the most desirable city by overseas workers?
a) New York
b) London
c) Washington
d) Rome

Click here to View Answer
Answer b) London. According to a survey conducted by the Boston Consulting Group and totaljobs.com. London beat New York, Berlin and Barcelona to take the top spot as the most desirable city in the world for overseas workers.

9. Which Indian personality will be conferred with French honour?
a) Shahruk khan
b) Kalki Koechlin
c) Deepika padukone
d) Dia mirza

Click here to View Answer
Answer b) Kalki Koechlin. For contribution in enhancing Indo-French ties in cinema, Actor Kalki Koechlin will be conferred with the French distinction of Knight of the Order of Arts and Letters (Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres).

10. Who won the French Grand Prix title?
a) Sebastian Vettel
b) George ray
c) Lewis Hamilton
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Lewis Hamilton. Lewis Hamilton reclaimed the world championship lead with a dominant victory in the French Grand Prix. The Mercedes driver led from start to finish other than one lap around his pit stop to move 14 points ahead of Ferrari’s Sebastian Vettel, who finished fifth.

11. 52nd Skoch Summit held in which of the following city?
a) Delhi
b) Mumbai
c) Ahemdabad
d) Jaipur

Click here to View Answer
Answer a) Delhi. The award was given at the 52nd Skoch Summit held in New Delhi. Union Steel Minister Chaudhary Birender Singh was the chief guest at the function. Efforts of the chief minister and state government were appreciated in implementing the prime minister’s Digital India campaign for benefitting the common man.

12. Which of the following awarded at X International IT Forum in Russia?
a) CID
b) FICCI
c) ISRO
d) TISCO

Click here to View Answer
Answer b) FICCI. Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) received an award during the event, for its support and active participation at the forum, consecutively for two years. The prime objective of the X International IT Forum was to leverage on the unique strengths of the Indian IT industry potential and Russia’s innovative products. More than 1,500 participants from 55 countries participated in the forum, which has established itself as an international venue for discussion of key issues in development and implementation of digital economy in the region.

13. World Food Prize 2018 awarded to which of the following people?
a) Lawrence Haddad
b) Dr. David Nabarro
c) Both a and b
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) The World Food Prize 2018 was awarded to Lawrence Haddad and Dr. David Nabarro for their individual but complementary global leadership in elevating maternal and child undernutrition within food security. Lawrence Haddad is British economist and food policy researcher and Dr. David Nabarro has worked with the World Health Organization (WHO) and United Nations (UN) on health and hunger issues.
The World Food Prize is most prominent global award for individuals whose breakthrough achievements alleviate hunger and promote global food security. The award was conceived in 1986 by Nobel laureate Norman Borlaug, considered as father of the Green Revolution.

14. Which of the following country gifted Aldabra Giant Tortoise to India ?
a) U.S.
b) Seychelles
c) Israel
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) Seychelles. In a goodwill gesture, Seychelles has gifted a pair of giant Aldabra tortoise to India. The pair will be kept at Hyderabad Zoo. The giant tortoise, endemic to the east African island nation, weighs around 120 and 150 kg and have the ability to live for up to 200 years. In 2010, Seychelles had loaned two giant tortoise to Shanghai Zoo in China, while another pair was presented to Guangzhou Zoo in 2014, according to Seychelles News Agency.

Leave a Comment