Current Affairs Quiz – June 25 2019

Current Affairs Quiz – June 25 2019

1. According to NITI Aayog’s Health ranking, Which state has topped in healthy states ranking?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. Kerala topped NITI Aayog’s Healthy States Ranking for larger states for the second time in a row .

2. According to NITI Aayog’s Health ranking, Which state has worst in healthy states ranking?
a) Bihar
b) Uttar Pradesh
c) Maharastra
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. Bihar and Uttar Pradesh emerged as the worst performing states.

3. “Function of Data Sovereignty – The Pursuit of Supremacy’ book is written by___________.
a) Kamlesh Kathir
b) Thahir Hussain
c) Vinit Goenka
d) Mugen Rao

Click here to View Answer
Answer c) Vinit Goenka . Vinit Goenka pens new book titled. The book, “Function of Data Sovereignty – The Pursuit of Supremacy’ . It is written by Vinit Goenka, Author, Secretary. He is a member of the Governing Council- CRIS (Centre for Railway Information Systems) and Ministry of Railways.

4. Who has bagged prestigious RedInk Award for for Excellence in Indian Journalism ‘Journalist of the Year’ 2019?
a) Rachna Khaira
b) Smrithi Sathyan
c) Vijay Babu
d) Racheal Rima

Click here to View Answer
Answer a) Rachna Khaira. Rachna Khaira of The Tribune News Service has bagged prestigious RedInk Award for for Excellence in Indian Journalism ‘Journalist of the Year’ 2019 for her expose during 2018 on functioning of the Unique Identification Authority of India (UIDAI) and its Aadhaar data cache.

5. Who has been appointed as new Director General of Indian Coast Guard?
a) Matthew Jones
b) Vijender Singh
c) Rigil Gilbert
d) K Natarajan

Click here to View Answer
Answer d) K Natarajan. Krishnaswamy Natarajan was appointed as the next Director General of the Indian Coast Guard replacing Rajendra Singh, who was the first cadre officer to head the force.

6. Madan Lal Saini is passed away aged 75, is associated with__________.
a) Sports
b) Politics
c) Science
d) Cinema

Click here to View Answer
Answer b) Politics. Senior Bharatiya Janata Party (BJP) leader and the party’s Rajasthan unit chief, Madan Lal Saini, passed away at the All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) in New Delhi. Saini, who was also a Member of Parliament (MP) in Rajya Sabha, was 75.

7. Birmingham Classic grass court title is associated with___________.
a) Cricket
b) Badminton
c) Tennis
d) Volley Ball

Click here to View Answer
Answer c) Tennis. Ashleigh Barty will become the first Australian woman in 43 years to reach the top of the singles rankings after she won the Birmingham Classic grass court title. The 23-year-old beat the German Julia Görges 6-3, 7-5 in the final.

8. Mohan Ranade is died at 90, is associated with___________.
a) Lyricist
b) Poet
c) Freedom Fighter
d) Guitarist

Click here to View Answer
Answer c) Freedom Fighter. Veteran freedom fighter Mohan Ranade, who also participated in the Goa liberation movement, died at a Pune-based hospital in neighbouring Maharashtra. He was 90. Ranade had been ailing since some time and undergoing treatment.

9. Who has become the first batsman to reach 500 runs in 2019 World Cup?
a) Rohit Sharma
b) David Warner
c) AB De Villiers
d) Chris Gayle

Click here to View Answer
Answer b) David Warner. Opener David Warner has become the first batsman to reach 500 runs in 2019 World Cup, achieving the feat during his team Australia’s match against hosts England at Lord’s Cricket Ground on Tuesday.

10. Which Malayalam film won an award at the 22nd Shanghai International film festival?
a) Dhrishyum
b) Premam
c) Lucifer
d) Veyil Marangal

Click here to View Answer
Answer d) Veyil Marangal. The Indrans’ starrer ‘Veyil Marangal’ (Trees Under the Sun), directed by Dr Biju has won the Outstanding Artistic Achievement Award at the 22nd Shanghai International film festival.

Leave a Comment