Current Affairs Quiz – June 24 2020

Current Affairs Quiz – June 24 2020

1. Which nation has launched last BeiDou Satellite System?
a) India
b) Japan
c) USA
d) China

Click here to View Answer
Answer d) China. China launched the satellite of the BeiDou Navigation Satellite System 3 (BDS-3) from the Xichang Satellite Launch Center in southwest China’s Sichuan Province on 23 June 2020.

2. Who has launched YUKTI 2.0 platform for Higher Education Institutes in New Delhi?
a) PM Narendra Modi
b) Ramesh Pokhriyal
c) Ravi Shankar Prasad
d) Harsh Vardhan

Click here to View Answer
Answer b) Ramesh Pokhriyal. Union Minister of Human Resource Development Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ launched an initiative ‘YUKTI 2.0’ on 23 June 2020 in New Delhi.

3. Where is the headquarters of Arms Trade Treaty (ATT)?
a) New York
b) Geneva
c) Sweden
d) Spain

Click here to View Answer
Answer a) New York.

4. Which state government has launched ‘Indira Rasoi Yojna’?
a) Madhya Pradesh
b) Rajastan
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Rajastan. To provide pure and nutritious food to the economically weaker sections of the society, the Chief Minister of Rajasthan, Ashok Gehlot on 22nd June 2020 announced ‘Indira Rasoi Yojna (Indira Kitchen Scheme).

5. Who is the new president of Serbia?
a) Ana Brnabic
b) Vojislav Seselj
c) Ivica Dacic
d) Aleksandar Vucic

Click here to View Answer
Answer d) Aleksandae Vucic. The party of Serbia’s nationalist president Aleksandar Vucic has won parliamentary elections in a landslide victory that will tighten his control over the country as his opponents warn the would-be EU member is in danger of becoming a one-party state.

6. What is India’s rank in purchasing power parity?
a) 2
b) 3
c) 5
d) 8

Click here to View Answer
Answer b) 3. India accounts for 6.7 per cent, or $8,051 billion, out of the world’s total of $119,547 billion of global Gross Domestic Product (GDP) in terms of PPP.

7. How much did the PM CARES Fund Trust allocate funds to Made-in-India ventilators to government-run COVID-19 hospitals in all States/Union Territories?
a) Rs.2000 crore
b) Rs.3500 crore
c) Rs.4500 crore
d) Rs.5000 crore

Click here to View Answer
Answer a) Rs.2000 crore.

8. Which country is to join the United Nations Arms Trade Treaty (UN-ATT)?
a) India
b) China
c) Pakistan
d) Afghanistan

Click here to View Answer
Answer b) China. China announced that it has decided to join the United Nations Arms Trade Treaty (UN-ATT) to regulate its arms sales. The decision to enter ATT was made during a 3-day meeting which was held from 18-20 June of the top lawmaking committee in China- Legislative Affairs Committee.

Leave a Comment