Current Affairs Quiz – June 23 2020

Current Affairs Quiz – June 23 2020

1. When do we observe International Olympic Day?
a) June 12
b) June 23
c) July 05
d) May 28

Click here to View Answer
Answer b) June 23. The day 23rd June was chosen to be celebrated as International Olympic Day to commemorate the foundation day of the International Olympic Committee.

2. When do we observe United Nations Public Service Day?
a) June 23
b) June 29
c) April 16
d) August 14

Click here to View Answer
Answer a) June 23. The United Nations General Assembly designated 23rd June to be observed as ‘United Nations Public Service Day’ in order to highlight the value and virtue of public service to the community.

3. When do we observe International Widows Day?
a) May 19
b) July 24
c) September 08
d) June 23

Click here to View Answer
Answer d) June 23. International Widows’ Day is observed on 23 June. A million of widows across the globe live in poverty, and without any substantial support.

4. Which department has launched Decarbonising Transport in India?
a) Railways
b) NITI Aayog
c) Defence
d) Jal Shakthi mission

Click here to View Answer
Answer b) NITI Aayog. The main aim of the project will be to develop a pathway towards a low-carbon transport system for India.

5. Who has been appointed as new Head of Global Development?
a) Laurent Boquillet
b) Harry S. Truman
c) Milton Friedman
d) Mahboub ul Haq

Click here to View Answer
Answer a) Laurent Boquillet. World Athletics on June 22 announced that Laurent Boquillet has been appointed as the Head of Global Development. World Athletics mentioned that the global search to fill out the new position was conducted in January 2020.

6. Who has inaugurated virtual India Pavilion at Cannes Films Market?
a) Harsh Vardhan
b) Prakash Javadekar
c) Aanchal Gangwal
d) Ramesh Pokhriyal

Click here to View Answer
Answer b) Prakash Javadekar. Information and Broadcasting Minister Prakash Javadekar virtually inaugurated the India Pavilion at the Cannes Film Market.

7. Who has been appointed as new chairman of Gem and Jewellery Export Promotion Council (GJEPC)?
a) Vithun Das
b) Vipul Shah
c) Chandrasekar Rao
d) Colin Shah

Click here to View Answer
Answer d) Colin Shah. Gem and Jewellery Export Promotion Council (GJEPC), under the aegis of the Commerce Ministry, announced the appointment of Colin Shah as Chairman of the apex trade body for the sector.

8. Who has been appointed chief executive of the Financial Conduct Authority?
a) Banwarilal
b) Priyanka Singh
c) Nikhil Rathi
d) Nisha Gupta

Click here to View Answer
Answer c) Nikhil Rathi. The UK head of the London Stock Exchange, Nikhil Rathi, has been appointed chief executive of the Financial Conduct Authority, making him the first BAME leader of the UK’s City regulator.

9. Which bank has launched co-branded cashless card with Affordplan for heathcare needs?
a) IDFC Bank
b) Equitas Bank
c) Yes Bank
d) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer c) Yes Bank. Yes Babin partnership with Affordplan, a Delhi-based fintech company specializing in healthcare, announced the launch of ‘Swasth Card’, a co-branded healthcare card, under Swasth program.

10. Who has been appointed new Chief Financial Officer (CFO) of Standard Chartered bank?
a) Divyanka Tripathi
b) Usha Bandhari
c) Gaurav Maheshwari
d) Latha Rao

Click here to View Answer
Answer c) Gaurav Maheshwari. Maheshwari brings with him over 23 years of experience gained predominantly across the financial and corporate sector.

Leave a Comment