Current Affairs Quiz – June 22 2020

Current Affairs Quiz – June 22 2020

1. Which state government has started ‘Play Little, Study Little’ Scheme?
a) Tripura
b) Tamil Nadu
c) Punjab
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer a) Tripura. The scheme is named ‘Ektu Khelo, Ektu Padho’ –meaning ‘Play Little, Study Little’. The scheme will be implemented via SMS or WhatsApp.

2. Which drug has become India’s First Oral Vaccine for Moderate COVID-19 Cases gets Approval?
a) Hexadome
b) Chilachin
c) Favipiravir
d) Pyrazine

Click here to View Answer
Answer c) Favipiravir. ‘Favipiravir (Fabiflu)’ was approved by the National Regulatory Authority for Indian pharmaceuticals -Central Drugs Standard Control Organisation (CDSCO) to Glenmark Pharmaceuticals.

3. Which state government has launched MGNREGA like scheme for urban poor?
a) Chandigarh
b) Jharkhand
c) Odisha
d) Assam

Click here to View Answer
Answer b) Jharkhand . The Urban Development and Housing Department on June 21 announced that the Jharkhand government is all set to launch an employment guarantee scheme for the urban unskilled workers.

4. Who has been appointed as president of BMW?
a) Om Prakash
b) Abhay Deol
c) Vikram Pawah
d) Dhruv menon

Click here to View Answer
Answer c) Vikram Pawah. In addition to serving as the BMW Group India’s new President, Pawah will also retain his role as the Chief Executive Officer of BMW Group Australia as well as New Zealand.

5. Who has been appointed as new MD of Bajaj Consumer Care?
a) Nagulan
b) Navdeep Natal
c) Jashwanth Sai
d) Jaideep Nandi

Click here to View Answer
Answer d) Jaideep Nandi. He takes over from Sumit Malhotra, who will step down as the managing director with effect from 30 June, 2020.

6. Who has been appointed as head of Paytm Payments Bank?
a) Prakash Gowda
b) Advik Yash
c) Rahul Nambiar
d) Anubhav Sharma

Click here to View Answer
Answer d) Anubhav Sharma. Paytm Payments Bank has roped in Anubhav Sharma who was heading Unified Payments Interface and Immediate Payment Service at the National Payments Corporations of India.

7. When do we observe World Rainforest Day?
a) June 22
b) July 13
c) May 04
d) August 18

Click here to View Answer
Answer a) June 22. World Rainforest Day launched in 2017 by Rainforest Partnership is a collaborative effort to raise awareness and encourage action to save one of Earth’s most precious resources.

8. Who is the current Ambassador of France to India?
a) C.S. Mohapatra
b) Sabarish Purushothaman
c) Emmanuel Lenain
d) Bruno Bosle

Click here to View Answer
Answer c) Emmanuel Lenain. France and India signed an agreement with Paris committing 200 million euros to support Delhi’s Covid response.

9. Which nation’s radio stations have started giving weather bulletins of territories claimed by India?
a) Pakistan
b) Nepal
c) Bangladesh
d) China

Click here to View Answer
Answer b)Nepal.

Leave a Comment