Current Affairs Quiz – June 21 2018

Current Affairs Quiz – June 21 2018

Current Affairs Quiz


1. Which hemisphere witnessed longest day of the year on June?
a) Southern hemisphere
b) Western hemisphere
c) Northern hemisphere
d) Eastern hemisphere

Click here to View Answer
Answer c) Northern hemisphere. June 21 marks the beginning of summer in Earth’s Northern Hemisphere, referred to as the ‘summer solstice’, the year’s longest day and shortest night. A solstice is an astronomical event when the tilt of Earth’s axis with respect to the Sun is maximum. After summer solstice, days start getting shorter till winter solstice on December 21, Northern Hemisphere’s shortest day.

2. Why did India raise import duties on many items?
a) US tariff hike
b) Russia tariff hike
c) U.K. tariff hike
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) US tariff hike. India raised import duties on almost 30 items including agricultural and steel products in protest against the US imposing higher levies on products shipped from the country. Earlier, US hiked tariffs on certain steel and aluminium products which had tariff implication of $241 million on India. China, EU and other trading partners have also hiked tariffs in protest.

3. Amit Jain to be first Indian MD of L’Oréal India. Whom did he succeeded?
a) Ruskin Letellier
b) Jean-Christophe Letellier
c) Jean Elliot
d) Christophe Lawrence

Click here to View Answer
Answer b) Jean-Christophe Letellier. French beauty giant L’Oréal has appointed Amit Jain as its new India Managing Director, making him the first Indian to lead its operations in the country. He succeeds Jean-Christophe Letellier who, after five years in the role, will take up a new position within L’Oréal Group.

4. Golfing great Peter Thomson dies at 88. He belongs to which country?
a) USA
b) England
c) New Zealand
d) Australia

Click here to View Answer
Answer d) Australia. The Australian golfing great Peter Thomson has died at the age of 88. The five-time British Open champion had been treated for Parkinson’s disease for the past four years. The first Australian to win the British Open, he claimed the title five times between 1954 and 1965, a record equalled only by the American golfer Tom Watson. On the US senior circuit he won nine times in 1985.

5. Which city is selected for City Award for implementation of projects under scheme India Smart Cities Award 2018?
a) Nagpur
b) Lucknow
c) Surat
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer c) Surat. Nine awards in three categories, i.e., Project Award, Innovative Idea Award and City Award have been announced under the India Smart Cities Awards. The city award is being given to Surat for showing great momentum in implementation of projects especially in the categories of urban environment, transport and mobility and sustainable integrated development.

6. In which state World’s first International Centre for Humanitarian Forensics launched?
a) Tamil Nadu
b) Gujarat
c) M.P.
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat (Gandhinagar). Centre for Humanitarian Forensics is a joint venture of the regional delegation of the International Committee of the Red Cross in India, Bhutan, Nepal and the Maldives and also Gujarat Forensic Science University. The main aim of the Centre would be to provide service to the nation and to the entire world when the need arises.

7. Who took charge as the CEO and MD of IDBI Bank?
a) B Sriram
b) A.K. Jain
c) Arundhati Bhattacharya
d) Shikha sharma

Click here to View Answer
Answer a) B Sriram. State Bank of India’s Managing Director B Sriram has been appointed as the MD and CEO of IDBI Bank for a temporary period of three months. Sriram has been working as the MD (Corporate and Global Banking) in SBI since July 2014. He had been Managing Director of State Bank of Bikaner and Jaipur.

8. Shillong, the capital city of Meghalaya, selected as the 100th Smart City in which central gov. mission?
a) Swatch cities
b) Mission smart city
c) Swatch city Samridh city
d) Smart Cities Mission

Click here to View Answer
Answer d) Smart Cities Mission. The total proposed investment in the finally selected 100 cities under the Smart Cities Mission would be Rs 2,05,018 crore. Under the scheme, each city will get Rs 500 crore from the Centre for implementing various projects. The 100 Smart Cities Mission was launched by Prime Minister Narendra Modi on June 25, 2015.

9. New US employee health care company, started by?
a) Google
b) Microsoft
c) HCL
d) Amazon

Click here to View Answer
Answer d) Amazon. Eminent Indian-American surgeon, writer and public health innovator Atul Gawande has been named as the CEO of a new US employee health care company,started by Amazon’s Jeff Bezos, Berkshire Hathaway’s Warren Buffett and JPMorgan Chase’s Jamie Dimon.

10. Who is named India’s Sportsperson of the Year 2018?
a) Kidambi Srikanth
b) Virat kholi
c) Saina nehwal
d) P.V. Sindu

Click here to View Answer
Answer a) Kidambi Srikanth. The country’s top-ranked men’s shuttler Kidambi Srikanth was adjudged Sports Illustrated ‘India’s Sportsperson of the Year’ for his stupendous performance in 2017.

11. What is The Theme for Yoga Day 2018?
a) Yoga and peace
b) Healthy India
c) Yoga for Peace
d) Yoga is everything

Click here to View Answer
Answer c) Yoga for Peace.

12. No. 1 State in water conservation?
a) U.P.
b) Rajasthan
c) Madhya Pradesh
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Rajasthan. Rajasthan has been ranked first by the NITI Aayog among all states after it registered a significant increase in groundwater level due to the water conversation structures built under Chief Minister’s Jal Swavlamban Abhiyan. The state also witnessed an increase of 81% in irrigation capacity.

13. Who is appointed as Brand Ambassador of Sikkim?
a) M.C. Marycom
b) Virat Kohli
c) A.R. Rahman
d) Deepika Padukone

Click here to View Answer
Answer c) A.R. Rahman. Music composer AR Rahman has been appointed as the Brand Ambassador of the Sikkim government, an official notification issued by Chief Secretary AK Srivastava stated. Rahman will promote and project Sikkim’s achievements nationally and globally.

Leave a Comment