Current Affairs Quiz – June 19 & 20 2020

Current Affairs Quiz – June 19 & 20 2020

1. Which multinational company has become a net debt-free company?
a) Tata Steel
b) ITC
c) Reliance Industries
d) Accenture

Click here to View Answer
Answer c) Reliance Industries. Reliance Industries Limited has raised over Rs 1,68,818 crore within just two months through investments by global tech investors – Rs 115,693.95 crore and Rights Issue – Rs 53,124.20 crore. With these investments, RIL has become a “net debt-free” company.

2. Who launched India’s first mobile COVID testing laboratory?
a) Amit Shah
b) Harsh Vardhan
c) Ram Nath Govind
d) PM Narendra Modi

Click here to View Answer
Answer b) Harsh Vardhan . The Union Health Minister Harsh Vardhan on June 17 launched India’s first mobile laboratory for the testing of COVID-19 in rural and inaccessible areas of India.

3. The All India Football Federation has nominated former Indian caption IM Vijayan’s name for which award?
a) Padma Shri
b) Padma Vibhushan
c) Rajiv Gandhi Khel Ratna
d) Dronacharya Award

Click here to View Answer
Answer a) Padma Shri. The All India Football Federation (AIFF) has decided to recommend former Indian caption IM Vijayan for the Padma Shri award, which is the country’s fourth-highest civilian award.

4. Asian Infrastructure Investment Bank has planned how much loan to India?
a) USD 750 million
b) USD 600 million
c) USD 550 million
d) USD 660 million

Click here to View Answer
Answer a) USD 750 million. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has approved the loan of USD 750 million (Rs 5,688 crore) to India. The loan has been sanctioned to assist the Indian government to strengthen its response to the impacts of COVID-19 pandemic on millions of people.

5. When is the International Day for the Elimination of Sexual Violence in Conflict observed?
a) 12 June
b) 15 June
c) 19 June
d) 24 June

Click here to View Answer
Answer c) 19 June. International Day for the Elimination of Sexual Violence in Conflict, in order to raise awareness of the need to put an end to conflict-related sexual violence, to honour the victims and survivors of sexual violence around the world.

6. Who won Peace Prize of the German Book Trade?
a) Abhijit Banerjee
b) Amartya Sen
c) Reinhard Selten
d) Nabaneeta Sen

Click here to View Answer
Answer b) Amartya Sen. Professor Amartya Sen, 2020 winner of the Peace Prize of the German Book Trade. The board of the German book trade announced it had awarded its prestigious peace prize to Indian economist and philosopher Amartya Sen.

7. When was the Khadi and Village Industries Commission (KVIC) formed?
a) 1957
b) 1963
c) 1968
d) 1975

Click here to View Answer
Answer a) 1957. The Khadi and Village Industries Commission (KVIC) launched a unique project at Dahanu in Palghar district of Maharashtra, a state with more than 50 lakh palm trees. Under the project, Neera and Palmgur will be produced in India. Neera and Palmgur have huge potential to create employment in the country.

8. When do we observe World Refugee Day?
a) 10 June
b) 20 June
c) 30 June
d) 13 July

Click here to View Answer
Answer b) 20 June. To honor refugees across the globe, the United Nations designated 20th June to be observed as World Refugee Day in its Resolution 55/76 on 4th December 2000.

9. What is the Theme for World Refugee Day?
a) Every Refugee Counts
b) Let them live
c) Consider them
d) Every Action Counts

Click here to View Answer
Answer d) Every Action Counts .

10. Who has been appointed as Executive Director of HDFC Bank?
a) Renjith Prem
b) Hari Hara Dev
c) Nabeel Aslam
d) Kaizad Bharucha

Click here to View Answer
Answer d) Kaizad Bharucha. The Reserve Bank of India has approved the re-appointment of Kaizad Bharucha as Executive Director of HDFC Bank for a period of three years with effect from June 13, 2020.

11. Which Indian company has become first Indian Company to be valued at USD 150 Billion?
a) Reliance Industries
b) JSW Groups
c) DB Corp
d) Cholamandalam Finance

Click here to View Answer
Answer a) Reliance Industries. Reliance Industries Limited (RIL) on 19th June 2020 was valued at USD 150 billion following a rise in the share market, this also made RIL the first-ever Indian company to achieve a market value of above Rs 11 lakh crore.

12. Which Indian state has become top state in country to provide employment to workers under MGNREGA?
a) Assam
b) Arunachal Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh has become the top state in the country to provide employment to the workers under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme MGNREGA.

13. Who has been appointed as chairman of the National Institute of Public Finance and Policy (NIPFP)?
a) Vishnuvi Menon
b) Urjit Patel
c) Vijay Kelkar
d) Ajay Singh

Click here to View Answer
Answer b) Urjit Patel. Former Reserve Bank governor Urjit Patel will take charge as chairman of the National Institute of Public Finance and Policy (NIPFP) from June 22.

14. Whom among the following are appointed as brand ambassadors of JSW Cements?
a) Sunil Chhetri and Hima Das
b) Sourav Ganguly and Sunil Chhetri
c) Virat Kholi and Saina Nehwal
d) Sania Mirza and PV Sindhu

Click here to View Answer
Answer b) Sourav Ganguly and Sunil Chhetri. Cement brand, JSW Cement has roped in former cricketer and current president of the Board of Control for Cricket in India (BCCI), Sourav Ganguly as well as captain of the Indian national football team and Bengaluru FC, Sunil Chhetri as its brand ambassadors.

Leave a Comment